Ehdolla varapuheenjohtajaksi: Jaana Dalén

SuPerin liittokokous järjestetään 15.–16.9.2020. Neljän vuoden välein järjestettävässä tapahtumassa liittokokousedustajat valitsevat liiton puheenjohtajiston sekä päättävät liiton toiminnan suuntaviivat.

Jaana Dalén

Kuva: Suvi Elo

Teksti Saija Kivimäki

Jaana Dalén

  • SuPerin varapuheenjohtaja, SuPerin liittohallituksessa vuodesta 2008, pääluottamusmies
  • Työpaikka Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin aikuisten tehohoito-osastolla
  • Harrastaa moottoripyöräilyä ja puutarhanhoitoa

 

Koronakevät on ollut poikkeuksellista aikaa ja koetellut erityisesti hoitoalaa. Miten hoitajien jaksamista voitaisiin parhaiten tukea juuri nyt?

Ihmisten pitäisi päästä palautumaan ja toipumaan tästä keväästä. Parasta olisi, että jokainen hoitaja saisi pitää lomansa kesäkuukausina ja täysimittaisina. Siihen on hyvä hetki nyt, kun tilanne on rauhallinen.

Työhyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta on hyvä, että valmiuslaki kumottiin. Henkilöstövajettakaan ei voi enää paikata teettämällä koronan varjolla perusteettomia ylitöitä.

Hoitajamitoitus pitää saada toimimaan arjessa ja tukityöntekijät takaisin työpaikoille. Se auttaa jaksamiseen, että hoitajat saavat keskittyä siihen työhön, johon he ovat koulutuksen saaneet.

Olisin toivonut, että Suomen hallitus olisi tullut vastaan ja myöntänyt hoitajille koronalisän, jota me työehtoneuvotteluiden aikana esitimme. Vaikka se ei olisi suoraan lisännyt hyvinvointia, se olisi kuitenkin tuonut uskoa siihen, että meitä oikeasti kuunnellaan.

Olet ehdolla SuPerin varapuheenjohtajaksi kaudelle 2020–2024. Mitkä ovat kauden suurimmat haasteet ja miten aiot vastata niihin?

Soteuudistuksesta on puhuttu kohta 12 vuotta, ja edelleen se on meidän suurin haasteemme tulevalla hallituskaudella. Nyt toki vähän näyttää siltä, että asia menisi eteenpäin. Keskeistä on, miten meidän jäsenten työehdot ja työpaikat säilyvät ja miten ne saadaan pidettyä kuosissa.

Kevään työsopimusneuvotteluissa saimme kauan tavoittelemamme sote-sopimuksen, jonka työstäminen alkaa hallituskaudella.

Hoitajamitoituksen loppuunsaattaminen tulee olemaan suuri haaste, kun mietitään millaisessa taloudellisessa tilanteessa, Suomi on seuraavalla kaudella. Kestoaiheita ovat esimerkiksi lähihoitaja koulutus ja osaamisen käyttö tietyillä sektoreilla.

Varapuheenjohtajan tärkeä tehtävä on puheenjohtajan tukeminen. Hallituksessa tehtävänä on olla mukana tekemässä päätöksiä, jotka tukevat ja edesauttavat jäsenten etuja ja hyvinvointia kaikilla sektoreilla. SuPerin varapuheenjohtajalle kuuluu myös kansainvälinen edunvalvontatyö eli on pysyttävä ajan tasalla esimerkiksi siitä, mitä Euroopan Unionissa tapahtuu.

Kuvaile SuPerin yhteiskunnallista asemaa 2020-luvun Suomessa. Miten aiot vaikuttaa siihen?

SuPer on vahva, varteenotettava ja varteen otettu ammattiliitto, jota kuunnellaan. Olemme itsenäinen, suurin toisen asteen koulutettujen hoitajien liitto. Uskon, että asema pysyy vakaana myös tulevina vuosina. Vaikka tietyt tahot tahtoisivatkin romuttaa ammattiyhdistysliikettä, tarvitsemme tässä ajassa asiallista ja rauhallista vuoropuhelua.

Haluan vaikuttaa siihen, että SuPer on liitto, johon kaikki valmistuvat lähihoitajat haluavat liittyä. Mitä enemmän meillä on jäseniä, sitä vahvempi liitto me olemme. Pyrin myös vaikuttamaan siihen, että kaikki päätökset, joita liitossa teemme, ovat järkeviä ja jäsentemme etujen mukaisia.

Lue myös: 
Ehdolla puheenjohtajaksi: Silja Paavola
Ehdolla puheenjohtajaksi: Anne Heiskanen

Sinua voisi kiinnostaa myös

Henrika Nybondas-Kangas on KT:n uusi toimitusjohtaja

Hyvästit palkkatasa-arvolle – Vientimalli vaarantaa hoitajien palkkakehityksen

Työhyvinvointi ja opiskelijoiden kohtaaminen toivat palkinnon – SuPer palkitsi vanhustyön osaajia eri puolilla Suomea