Eläkevaroja saa vastedes sijoittaa isommalla riskillä

Työmarkkinajärjestöt sopivat yhdessä eläkeyhtiöiden sijoitussääntöjen muuttamisesta. Eläkkeiden suuruuteen ei tällä kertaa koskettu.

Kuva: Mostphotos

Teksti saija Kivimäki

Työntekijä- ja työnantajajärjestöt pääsivät alkuvuodesta sopuun eläkeuudistuksesta. Tällä kertaa muutoksia ei tehty eläkeikään tai eläkkeiden suuruuteen vaan sääntöihin, joilla eläkeyhtiöt pitävät huolta varallisuudestaan.

Yhtiöt voivat vastaisuudessa sijoittaa aikaisempaa enemmän osakkeisiin, kun osakesijoitusten enimmäismäärää nostetaan 65 prosentista 85 prosenttiin. Se nostaa sijoitusten riskejä mutta myös tuotto-odotuksia. Lisäksi eläkeyhtiöiden oikeuksia käyttää lainarahaa kiinteistösijoituksiin laajennetaan.  

Sijoitussääntöjen lisäksi eläkejärjestelmään kehitettiin niin sanottu indeksivakauttaja. Se pienentää eläkkeiden vuosittaisia korotuksia, jos hintataso nousee kahtena peräkkäisenä vuonna nopeammin kuin palkat.

Eläkemaksujen suuruus säilyy lähivuodet ennallaan: työntekijät ja työnantajat maksavat palkasta eläkemaksuja veroina vajaan viidesosan vuoteen 2030 asti. Myös indeksivakauttajaa voidaan soveltaa aikaisintaan tuolloin.

Kolmikantainen sopiminen onnistui

Työmarkkinajärjestöt toteuttivat eläkeuudistuksen hallituksen toimeksiantona. Petteri Orpon (Kok.) hallituksen asettamien ehtojen mukaan eläkeuudistuksen on tuotava säästöjä miljardin euron verran ja sen on turvattava työeläkkeiden rahoitus pitkällä aikavälillä.

Mainos

Taustalla vaikuttaa myös yhteiskunnan muu kehitys: Suomen väestö ikääntyy ja palkansaajia on suhteessa eläkkeensaajiin yhä vähemmän.

Jos järjestöt eivät olisi päässeet sopuun eläkeuudistuksesta määräaikaan mennessä, hallitus oli sitoutunut toteuttamaan tarvittavat uudistukset itse.

Sovittujen muutosten toteuttaminen edellyttää lakimuutoksia. Niiden aikataulu ei ole vielä tiedossa.

Lue myös: Vapautta ja lomamatkoja vai yksinäisyyttä ja rahahuolia? Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos, johon kannattaa valmistautua ajoissa

Sinua voisi kiinnostaa myös

SuPerin selvitys: Vuokratyö sysää vastuuta vakityöntekijöille

Yhä useampi lastenhoitaja kokee työssään väkivallan uhkaa

”Unettomia öitä on viettänyt moni” – HUSin yt-neuvottelut päättyivät 280 työntekijän irtisanomiseen