Ennätyksellisen moni lähihoitaja on luopunut ammattioikeudestaan

Syyskuussa ammattioikeuden poistoa tai rajoittamista pyysi noin 800 terveydenhuollon ammattilaista.

Lähihoitajalla on oikeus pyytää ammattioikeuksiensa poistamista. Kun poisto on tehty, oikeutta lähihoitajan työhön ei ole. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Lokakuun loppupuoleen mennessä Valvira oli pyynnöstä poistanut ammattinimikkeen käyttöoikeuden 408 lähihoitajalta.

Yhteensä ammatinharjoittamisoikeus tai ammattinimikkeen käyttöoikeus on omasta pyynnöstä poistettu tämän vuoden aikana jo yli 650 sote-ammattilaiselta. Lisäksi ratkaisua odottaa tällä hetkellä 700 hakemusta. Ero aiempaan on iso, sillä esimerkiksi vuonna 2021 päätöksiä tehtiin 46.

Mainos

Hakemuksia lähetettiin poikkeuksellisen paljon syyskuussa, jolloin hallitus hyväksyi potilasturvallisuuslain. Senkin jälkeen hakemuksia on lähetetty Valviraan aikaisempia vuosia enemmän, kertoo Valviran lakimies Pia Wistrand-Alvesalo.

– Tilanne on rauhoittunut, mutta muutamia hakemuksia on tullut edelleen päivittäin.

 

Päätöstä joutuu nyt odottamaan

Lähihoitaja voi pyytää ammattinimikkeensä käyttöoikeuden poistamista Valvirasta vapaamuotoisella kirjallisella hakemuksella. Normaalisti hakemusten käsittelyaika on kaksi kuukautta, mutta tällä hetkellä päätöstä joutuu odottamaan pidempään.

Mainos

Tavallisimmat syyt pyytää ammattinimikkeen poistoa ovat eläköityminen ja alan vaihtaminen. Valvira ei kysy eikä tilastoi poistamisen syytä, mutta on selvää, että potilasturvallisuuslain hyväksyminen on vaikuttanut monen päätökseen. Laki raukesi, kun SuPer ja Tehy sekä työnantajia edustava KT pääsivät lokakuun alussa sopimukseen työehdoista.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

”Unettomia öitä on viettänyt moni” – HUSin yt-neuvottelut päättyivät 280 työntekijän irtisanomiseen

Lähihoitajan työnkuva vaihtelee maasta toiseen, mutta yksi tekijä yhdistää: työ kuormittaa

Henrika Nybondas-Kangas on KT:n uusi toimitusjohtaja