”Entä jos tulee suuronnettomuus?” – HUSin ilmoitus jättimäisistä yt-neuvotteluista huolestuttaa työntekijöitä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri aloittaa yt-neuvottelut tilanteessa, jossa henkilökunta on jo entuudestaan kovilla.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija. Kuva: Lehtikuva

Teksti Saija Kivimäki

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ilmoitti torstaina aloittavansa yt-neuvottelut, jossa työntekijöiden määrä vähenee enintään noin 990 henkilötyövuotta. Se tarkoittaa työntekijöiden irtisanomisia ja työsuhteiden osa-aikaistamisia. Myös työtehtävät ja palkkaus voivat muuttua.

HUSin superilaisen pääluottamusmiehen Meri Kujanpään mukaan tilanne stressaa henkilöstöä.

Mainos

– Työntekijät ovat aika väsyneitä. He joutuvat joustamaan ja venymään jatkuvasti. Pelätään, kuinka tiukaksi tämä vielä menee ja milloin riittää. Oman työpaikan kohtalo luo turvattomuutta varsinkin määräaikaisille työntekijöille.

Yt-neuvottelut koskevat HUSin koko henkilökuntaa, noin 28 000 työntekijää. Yhtymän oman ilmoituksen mukaan vähennykset kohdistuvat ensisijaisesti muuhun kuin välittömään potilastyöhön. Kujanpään mukaan vaikutukset tuntuvat, vaikka suorilta irtisanomisilta vältyttäisiin.

– Suunnitelma on, että säästöä haetaan jättämällä vakansseja täyttämättä. Eläköityvien ja määräaikaisten tilalle ei palkata uusia. Tehtävänkuvia ja työntekopaikkaa saatetaan muuttaa, vuokratyövoiman käyttöä vältetään. Kaikki nämä lisäävät työkuormaa ennestään kovilla olevalle henkilökunnalle.

Tieto yt-neuvotteluiden alkamisesta ei tullut Kujanpäälle täytenä yllätyksenä, sillä yhtymässä on jo tehty sopeutustoimia. Rekrytointikielto on ollut voimassa kesäkuusta asti.

–  Henkilöstömitoitus on paikoin vedetty niin tiukalle, että pärjätään juuri ja juuri. Kuulostaa todella huolestuttavalta, jos mitoitusta tiukennetaan entisestään. Erikoissairaanhoidossa tilanteet vaihtelevat nopeasti. Entä jos tulee suuronnettomuus eikä hoitajia ole riittävästi?

Maine on mennyttä

Uusilla sopeutustoimilla HUS tavoittelee 50 miljoonan euron säästöjä. Meri Kujanpää pelkää, että toistuvat, massiiviset muutokset vaikuttavat HUSin maineeseen työnantajana.

– Työntekijöillä on vahva ammatillinen ja eettinen itsetunto. Jos he kokevat, ettei hoitotyötä voi tehdä laadukkaasti, se voi johtaa siihen, että työn mielekkyyttä aletaan arvioida. Henkilökunnan nopea vaihtuvuus pahentaa olemassa olevia ongelmia.

Mainos

– Monissa paikoissa on ollut haastava henkilöstötilanne pidempään. Uusia työntekijöitä ei ole kaikkiin yksiköihin saatu, vaikka olisi ollut haku päällä.

Yt-neuvottelut on tarkoitus saada päätökseen lokakuun loppuun mennessä.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Henrika Nybondas-Kangas on KT:n uusi toimitusjohtaja

Hyvästit palkkatasa-arvolle – Vientimalli vaarantaa hoitajien palkkakehityksen

Työhyvinvointi ja opiskelijoiden kohtaaminen toivat palkinnon – SuPer palkitsi vanhustyön osaajia eri puolilla Suomea