Saarron syy on Suomessa erittäin poikkeuksellinen: Pohjois-Suomen osuuskunta kieltäytyy neuvottelemasta Superin ja Tehyn jäseniä koskevasta työehtosopimuksesta, vaikka sillä on tulevaisuudessa tarkoitus työllistää hoitajia, ja hoitajaliitot ovat toistuvasti tehneet aloitteen neuvottelujen käynnistämisestä. SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno sanoo, että ei omalta uraltaan muista vastaavaa tilannetta.
– Haluamme hoitajille oman, talokohtaisen työehtosopimuksen. Muuten on vaarana, että hoitajat ajautuvat ehdoiltaan huomattavasti huonomman työehtosopimuksen piiriin, sanoo Sainila-Vaarno.
Hakusaarto tarkoittaa, että SuPerin ja Tehyn jäsenet eivät saarron aikana hae töitä osuuskunnasta ja sen tytäryhtiöistä, eivätkä SuPeriin tai Tehyyn kuuluvat hoitajat tee työsopimusta kyseisen organisaation kanssa. Saarto koskee myös sijaisuuksia ja vuokratyösuhteita.
Saarron kohteena oleva Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon osuuskunta on perustettu viime vuoden lopussa Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualue OYS-ervan alueelle. Osuuskunnan alla toimii useita tytäryhtiöitä, esimerkiksi Tervia Osaajat Oy. Osuuskunnan ja sen tytäryhtiöiden tarkoituksena on tuottaa alueella sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja.
Se, että sairaanhoitopiirit perustavat osuuskunnan palvelujen tuottajaksi, on uutta. Anne Sainila-Vaarno arvelee, että tapaus on ensimmäinen laatuaan maailmassa.
– Tilanne on seurausta sote-uudistuksen viivästymisestä. Sen takia alueilla päädytään nyt tällaisiin yksilöllisiin ratkaisuihin. Kun sote-uudistus ja uusi lainsäädäntö astuvat voimaan, joudutaan Oulussakin asia miettimään taas uudestaan.
OYS-erva -alue on maantieteellisesti Suomen suurin, mutta väkimäärältään pienin yliopistollisen sairaalan vastuualue. Siihen kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan, Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirit sekä Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä.
– Toivotaan, että työnantaja pian ryhtyy neuvottelemaan hoitajien kanssa. Saarto on voimassa siihen asti, että osuuskunta suostuu työehtosopimusneuvotteluun, sanoo Sainila-Vaarno.