Jo yksi lämmin päivä nostaa terveysriskejä. Kun oikein lämmin jakso pitkittyy, terveysvaikutuksetkin voimistuvat. Helpotusta ei saada edes yöllä, kun lämpötila ei laske riittävästi ja rakennukset luovuttavat päivällä keräämäänsä lämpöä koko yön.
SuPer-lehti kertoi aiheesta numerossa 6-7/2012. Lue jälleen ajankohtainen juttu tästä.
Pitkä kuuma kesä
Hikinen iltapäivä ei koettele vain keittiöissä, pesuloissa tai asfalttitöissä. Kesäkaudella liian korkea työskentelylämpötila on tuttu juttu myös monessa hoito- ja hoiva-alan työpaikassa. Lievitystä tukalaan oloon tarvitaan sekä oman hyvinvoinnin että työturvallisuuden takia.
Suomen kesään sattuu melko usein viikon hellejaksoja eikä kahden tai kolmenkaan viikon paahde ole aivan tavatonta. Silloin ilmastointi ei tahdo pärjätä auringon helotukselle. Kerran kunnolla lämmettyään katto, lattia ja seinät hohkaavat lisää lämpöä sisätiloihin. Nenänpieliin kihoaa hikihelmiä, sääriä pakottaa.
Liian lämpimässä työskentely vaatii elimistöltä erityisponnistelua. Sydän joutuu lujille pumpatessaan verta iholle haihduttamaan liikoja lämpöasteita hikoilun avulla. Samalla lihasten syvä verenkierto vähenee, mikä tuntuu väsymyksenä ja yleisenä vireystilan laskuna. Alaraajojen turvotus kertoo nestetasapainosta vastaavan hormonitoiminnan muuttumisesta. Mahdolliset aineenvaihdunnan, ihon, hermojärjestelmän sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön sairaudet verottavat elimistön sopeutumisvaraa entisestään.
– Kuumassa liikarasittuminen on fakta ja aiheuttaa haittaa terveydelle, korostaa työsuojeluinsinööri Tuula Haavasoja Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojeluvastuualueelta.
Paitsi työntekijän terveys myös hänen työturvallisuutensa on kovilla kuumalla kelillä. Motivaatio, viihtyvyys ja tarkkaavaisuus heikkenevät, ja virheitä sattuu enemmän.
Liiallisesta kuumalle altistumisesta ja nestehukasta voi seurata muun muassa tasapainohäiriöitä, pahoinvointia ja päänsärkyä.
Ajoissa kuuman kimppuun
Lämpöolot, joissa työskentelemme, muodostuvat ilman lämpötilasta, kosteudesta ja virtauksesta sekä meitä ympäröivien pintojen lämpötilasta. Myös lähellä olevat ihmiset ja koneet voivat nostaa ympäristön lämpötilaa. Perusoletus on, että työnantaja varmistaa sopivan työskentelylämpötilan teknisin toimin esimerkiksi ilmastoinnilla ja eristämällä. Jos lämpötila nousee 28 asteeseen tai sen yli, puhutaan kuumatyöstä, joka edellyttää työnantajalta suojelutoimia.
– Laki velvoittaa työnantajan huolehtimaan sopivista lämpöoloista. Tärkeää on myös, että työntekijät itse ottavat lämpöolot puheeksi työnantajan kanssa riittävän ajoissa, Haavasoja ohjaa.
– Työterveyshuolto on työnantajalle hyvä kumppani ihmisten terveyden asiantuntijana.
Varautuminen on hoidettu hyvin silloin, kun työpaikalta löytyvä ohje kuumassa työskentelyn haittojen vähentämiseksi näkyy myös käytännössä. Ilmanvaihdon pitää toimia. Tarvittaessa sitä voi tukea paikallisilla jäähdyttimillä. Koska palautuminen on kuumalla hitaampaa, tarvitaan lisäksi tavallista tiiviimpää työn tauotusta. Nestettä tulee myös olla saatavilla riittävästi.
– Kesä tulee joka vuosi, sen ei pitäisi yllättää.
Paljon voi tehdä itsekin. Hyvin levänneenä lämpöön sopeutuminen on helpompaa, vaikka lyhimmilläänkin se vie noin viikon. Nauttimalla välipalaksi jotakin suolaista voi huolehtia mineraalitasapainosta ja ehkäistä kramppeja. Juominen jo ennen janon tunnetta on viisasta. Jos mahdollista, työasun pitäisi olla kevyt ja väljä, jolloin hikoilu rasittaa ihoa vähemmän.
Lämmönsietokyky on yksilöllinen piirre. Joku nauttii ja toinen tuskailee.
Oman voinnin ja jaksamisen seuranta sekä yhteistyö työnantajan kanssa ovat hellehelpotuksen a ja o.
– Ja jos työnantaja ei tee asialle mitään, voi työntekijä ottaa yhteyttä AVI:n työsuojelupäivystykseen, josta saa neuvoja ja apua.
Muista nämä:
- Yli 28 celsiusasteen lämmössä pidä 10–15 minuutin tauko kerran tunnissa.
- Juo lasillinen nestettä 3–4 kertaa tunnissa. Hyvän mineraalitankkauksen saa laimeasta marjamehusta tai urheilujuomasta.
- Syö monipuolisesti. Nappaa välipalaksi vaikka suolapähkinöitä tai suolakurkkua, jos olet hikoillut.
- Pukeudu väljiin ja hengittäviin vaatteisiin. Hikoilua ei pidä estää.
- Viileä suihku ennen nukkumaanmenoa edistää elimistön palautumista.
Lisää tietoa helteen terveysvaikutuksista: https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/helle