Hoitoalan vaaratilanteet eivät vähene ennen kuin mitoitus on kunnossa – ”Asukas väänsi lähihoitajan rannetta niin kovaa, että käsi murtui”

Hoitajien vajaamiehityksestä seuraa työpaikoilla vakavia väkivaltatilanteita. Lisäksi henkilökunnan työkuorma kasvaa, eivätkä hoidettavat saa riittävää hoitoa. SuPer vaatii, että hoitajamitoitus kirjataan lakiin.

hoitajamitoitus väkivalta

Liian alhainen hoitajamitoitus lisää vaaratilanteita alalla. Kuva Ingimage.

Teksti Sonja Kähkönen

Henkilökunnan alimitoituksesta seuraavat vaara- ja väkivaltatilanteet ovat tuttu juttu yksityissektorin pääluottamusmies Ulla Tantulle. Hän kuulee karuista tilanteista viikoittain.

– Minulle tulleissa yhteydenotoissa ovat viimeisen vuoden aikana entistä enemmän nousseet esiin aggressiiviset asiakkaat. Hoitajat kertovat kohtaavansa asukkaiden taholta jatkuvasti puristelua, lyömistä, potkimista, raapimista ja kuristamista, Tanttu kertoo.

– Eräs asukas väänsi vastavalmistuneen lähihoitajan rannetta niin kovaa, että käsi murtui. Edes toinen apuun tullut hoitaja ei saanut vanhuksen kättä irrotettua, sillä asukkaalla oli voimaa niin paljon. Nyt tämä nuori lähihoitaja on käynyt kahdessa käsileikkauksessa ja yksi on vielä edessä. Näyttää epätodennäköiseltä, että hän voisi enää palata töihin hoitoalalle, josta hän on kuitenkin aina unelmoinut.

Ulla Tanttu toteaa, että tapaus ei ole ainut laatuaan. Hänen mukaansa on selvää, että riittämätön henkilöstömitoitus ja asukkaiden lisääntynyt häiriökäyttäytyminen lisäävät vaaratilanteiden riskiä. Moni asukas on kahden autettava. Silloin kun työvuorossa on vain kaksi hoitajaa ja he tekevät hoitotoimenpiteitä yhden asukkaan huoneessa, on vaarana, että muiden asukkaiden keskuudessa sattuu väkivaltatilanteita.

Mainos

– Hoitajat eivät ehdi valvoa kaikkea, kun henkilökuntaa on liian vähän. Vanhukset, joilla on häiriökäyttäytymistä saattavat käyttäytyä aggressiivisesti muita asukkaita kohtaan. Sen seurauksena on tullut esimerkiksi lonkkamurtumia, käsimurtumia ja ommeltavia haavoja.

Hoitajien työkuorma on valtava

SuPeriin on tullut kymmenittäin hoitajien kertomuksia sen jälkeen, kun mediassa uutisoitiin Esperi Caren Hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeyttämisestä. Vaaratilanteiden ohella hoitajat ovat kertoneet valtavasta työkuormastaan, joka käsittää perushoidon lisäksi siivoamista, pyykkäämistä ja ruoanlaittoa.

– Kun kaikki on kylvetetty, hoitajat siivoavat saunan, pesuhuoneen ja pukuhuoneen, kirjoittaa eräs hoitaja.

– Jokaiselle päivälle oli ohjelmaa ja työvuoron aikana piti ehtiä hoitaa perushoidon ja suihkutusten lisäksi myös tiskit ja pyykit. Potilaiden huoneiden siivoamiseen ei jäänyt kunnolla aikaa, eikä ollut aikaa keskustella asukkaiden kanssa, kirjoittaa eräs hoitoalalta muihin tehtäviin siirtynyt.

SuPer tapaa hoitoalan suurimpia toimijoita

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola tapaa tällä viikolla alan suuria yksityisiä toimijoita niin vanhus- kuin varhaiskasvatuksen puolelta. Liiton tavoitteena on saada lakiin sitova henkilöstömitoitus ja tuntuvat sanktiot, mikäli mitoitus ei hoitoyksikössä toteudu.

Mainos

Tähän asti henkilöstömitoitukseen on laskettu mukaan esimerkiksi laitoshuoltajat ja muut tukipalvelutyötä tekevät sekä osa-aikaiset työntekijät täysimääräisinä työntekijöinä.

– Mitoituksen pitäisi täyttyä minuutilleen eikä pääluvun mukaan. Jos siis joku työntekijöistä tekee työtä osa-aikaisesti, pitäisi hänen lisäkseen palkata toinen osa-aikainen, Silja Paavola sanoo.

Hänen mukaansa on tärkeää, että jatkossa mitoitukseen lasketaan vain alan koulutetut ammattilaiset. Lisäksi siivoukseen, ruuanlaittoon ja pyykinpesuun tulee palkata riittävästi tukipalvelun työntekijöitä, jotta hoitajien työaika ei kulu näihin työtehtäviin.

– Näin työn kuormittavuus pienenee, hoitajien työnkuva selkiytyy ja hoidon laatu paranee, Paavola kiteyttää.

Lue SuPerin tiedote aiheesta.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Henrika Nybondas-Kangas on KT:n uusi toimitusjohtaja

Hyvästit palkkatasa-arvolle – Vientimalli vaarantaa hoitajien palkkakehityksen

Työhyvinvointi ja opiskelijoiden kohtaaminen toivat palkinnon – SuPer palkitsi vanhustyön osaajia eri puolilla Suomea