Hoitovirheiden riski kasvaa helteellä

Kuuman sään takia hoitajien työolosuhteet ovat monessa paikassa sietämättömät.

Kuva: Ingimage.com

Teksti Elina Kujala elina.kujala@superliitto.fi

SuPerin edunvalvontaan tulee tällä hetkellä joka päivä kymmeniä yhteydenottoja hoitajilta, jotka ovat huolissaan omasta jaksamisestaan ja potilaidensa voinnista.

– Sain juuri puhelun hoitajalta, joka kertoi että töissä on koko ajan yli 30 astetta lämmintä. Hoitajat ja asukkaat ovat aivan nääntyneitä. Työnantaja oli tuonut avuksi kaksi pöytätuuletinta, kertoo liiton sopimusasiantuntija Virve Aho.

On yleistä, ettei vanhoissa sairaalarakennuksissa, terveyskeskuksissa ja palvelutaloissa ole kunnollista ilmastointia, eikä työpaikalta löydy mitään viileämpää tilaa, johon voisi välillä vetäytyä. Työsuojelu suosittelee ylimääräisiä lepo- ja juomataukoja, mutta hoitoalalla niitä ei ole mahdollista kiireen takia pitää, sillä töitä tehdään monessa paikassa vajaalla miehityksellä ja minimimitoituksella.

Mainos

Kotihoidossa työskentelevät hoitajat eivät juurikaan pysty vaikuttamaan työtiloihin ja -oloihinsa. Rauman kotihoidon luottamusmies Katja Alanko kertoo olleensa tänään yhteydessä työsuojeluvalvontaan. Raumalla on keskusteltu ylimääräisistä tauoista, mutta kotihoidon työntekijöillä sellaisia ei ole ollut mahdollista pitää, sillä sijaisista on ollut jo toukokuusta asti huutava pula. Vakituinen henkilöstö tekee pitkää päivää vuorotellen.

– Asiakkaiden asunnot ovat kuumia. Kun avaa ikkunan, sieltä tulee entistä kuumempaa ilmaa sisälle. Saunottaminen on tauolla helteen takia, sillä se ei nyt tekisi hyvää vanhukselle eikä hoitajalle, kertoo Katja Alanko.

Hoitajat yrittävät huolehtia sekä omasta että asiakkaidensa nesteytyksestä parhaan kykynsä mukaan.

– Asiakkaat ovat paikoitellen huonossa kunnossa. He eivät usein huomaa juoda riittävästi, vaikka hoitaja kuinka juomista tarjoaisi. Päivystysreissuja tulee paljon. Kun vanhus ei juo tarpeeksi, seurauksena on usein virtsatietulehdus ja sekavuustila. Nesteytyksen takia olisi hyvä, jos kotihoidossa pystyttäisiin tekemään ylimääräisiä käyntejä, mutta ainakaan meillä se ei ole tällä hetkellä mahdollista, sanoo Alanko.

Kuumuudella on myös yllättäviä sivuvaikutuksia alaan. Esimerkiksi monien lääkkeiden suositeltu säilytyslämpötila on alle 25 celsiusastetta. Hellepäivinä, joita heinäkuussa on ollut jo 21, suositus ylittyy reilusti.

– Lääkkeet menevät pilalle, kun ne seisovat kuumassa kaapissa. Niitä ei voi sen jälkeen missään tapauksessa enää turvallisesti käyttää, painottaa Virve Aho.

– Helle lisää hoitovirheiden riskiä. On hyvin todennäköistä, että iäkkäitä, sairaita ihmisiä tulee kuolemaan helteen takia, sanoo Aho.

Sinua voisi kiinnostaa myös

”Unettomia öitä on viettänyt moni” – HUSin yt-neuvottelut päättyivät 280 työntekijän irtisanomiseen

Lähihoitajan työnkuva vaihtelee maasta toiseen, mutta yksi tekijä yhdistää: työ kuormittaa

Henrika Nybondas-Kangas on KT:n uusi toimitusjohtaja