Kauan toivottu muutos astui voimaan – Joutuisaan ruokailuun siirtyminen lyhentää hoitajien kokonaistyöaikaa ja selkiyttää ruokailukäytäntöjä

Sote-sopimusta noudattavilla työpaikoilla kaikki lähihoitajat voivat nyt halutessaan siirtyä joutuisaan ruokailuun. Kokonaistyöaika lyhenee, kun työpäivän keskellä ei enää ole omaksi ajaksi laskettavaa, puolen tunnin ruokataukoa.

Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Muutos liittyy SuPerin ja Tehyn viime syksynä hyväksymään valtakunnansovittelijan sovintoehdotukseen. Joutuisan ruokailun mahdollistaminen oli työehtoneuvotteluissa yksi SuPerin keskeisistä tavoitteista, ja sitä ovat myös SuPerin jäsenet pitkään toivoneet.

Mainos

Joutuisassa ruokailussa ruokailu (15–20 minuuttia) on aina työaikaa ja työntekijän on silloin oltava työvalmiudessa tai työnantajan tavoitettavissa. Se on katsottu luontevaksi tavaksi monissa sote-alan työpaikoissa, joissa ruokailun rauhoittaminen ei käytännössä ole toteutunut. Työkutsu saattaa tulla kesken ruokatauon, jolloin tauko jää kesken tai väliin kokonaan.

Tarkista työvuorosuunnitelma

Joutuisa ruokailu on ollut jo pitkään käytössä jaksotyössä ja nyt se on mahdollista myös yleistyöaikaa tekeville superilaisille. Erilaiset ruokailukäytännöt ovat asettaneet työntekijät eriarvoiseen asemaan, kun osa työntekijöistä on syönyt omalla ajallaan ja osalla palkka on juossut koko ruokailun ajan.

Ilmoitus joutuisaan ruokailuun siirtymisestä tehdään työnantajan ohjeiden mukaan. Kun ilmoitus on tehty, kannattaa tarkistaa, että muutos on huomioitu työvuorosuunnitelmassa, ja tarvittaessa ottaa yhteyttä suunnitelman laatijaan.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Yhä useampi lastenhoitaja kokee työssään väkivallan uhkaa

”Unettomia öitä on viettänyt moni” – HUSin yt-neuvottelut päättyivät 280 työntekijän irtisanomiseen

Lähihoitajan työnkuva vaihtelee maasta toiseen, mutta yksi tekijä yhdistää: työ kuormittaa