Mitkä ovat tällä hetkellä yleisimmät gynekologiset sairaudet?
Yleisiä sairauksia ovat esimerkiksi endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti ja pcos eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä. Nämä sairaudet aiheuttavat naisille ja kohdullisille kipuja ja kuukautishäiriöitä.
Missä tilanteissa olet toivonut, että nainen olisi hakeutunut vastaanotolle jo aikaisemmin?
Naiset opetetaan usein siihen, että tietty määrä kipua ja epämukavuutta pitää kestää. Olen huomannut, että esimerkiksi erilaisiin kuukautishäiriöihin ei aina osata hakea apua. Vaihdevuosien oireiden kanssa saatetaan myös sinnitellä pitkään, vaikka niihin on tarjolla hyvää apua. Monet kuukautiskipuihin tai -häiriöihin liittyvät asiat tulevat vastaanotolla puheeksi usein sivulauseessa tai jos kysyn niistä erikseen. Potilas saattaa mainita, että kuukautisetkin ovat niin runsaat ja kipeät, ikään kuin se olisi ongelma, joka hänen pitäisi kestää. Naiset eivät välttämättä saa apua näihin vaivoihin perusterveydenhuollosta. Jos nainen hakeutuu avun piiriin, hänen on usein käytävä monella vastaanotolla, ennen kuin hän saa apua oireisiinsa.
Onko kuukautishäpeää edelleen olemassa?
Vain harva meistä voi puhua menkoistaan työpaikalla suoraan. Me gynekologit voimme sanoa työkaverille reippaasti, että nyt pitää mennä vessaan ennen kuin side vuotaa yli. Toivoisin, että muuallakin voisi jutella asioista yhtä rehellisesti. Moni nainen kuitenkin puhuu mieluummin esimerkiksi päänsärystä tai keksii jonkin muun syyn kuukautiskipujen sijaan. Luulen, että se liittyy kuukautiskivun vähättelyn kulttuuriin. Jos pää on kipeä, on ok jäädä kotiin lepäämään, mutta jos kyse on kovista kuukautiskivuista, ne pitäisi vain kestää.
Kuukautisista pitäisi puhua esimerkiksi koulussa osana lasten ja nuorten arkea, eikä vain osana pakollista terveystiedon tuntia. Oma tyttäreni kysyi minulta juuri, miksi minulla ei ole käytössä sitä kuukautisimukuppia joka päivä. Kerroin sitten hänelle, että kuukuppia käytetään vain välillä, vuotojen aikaan. Kun aikuiset puhuvat kuukautisista ilman häpeää, myös lapset oppivat, että ne ovat normaali asia.
Hoidetaanko Ruotsissa naisia eri tavoin kuin Suomessa?
Olin Ruotsissa töissä klinikalla, jossa hoidetaan paljon synnytysvaurioita. Lantionpohjan toisen asteen repeämiä korjataan siellä kirurgisesti myös jälkikäteen. Hoidolla parannetaan naisten elämänlaatua. Pitkään on ajateltu, että osa lantionpohjan ongelmista kuuluu synnytyksenjälkeiseen elämään, vaikka monia vaivoja voitaisiin hoidolla merkittävästi helpottaa. Synnytyksen aiheuttamia vaurioita ei pitäisi mielestäni normalisoida, varsinkaan, kun niitä voidaan lääketieteellisesti hoitaa.
Mitä mieltä olet Suomen aborttilainsäädännöstä?
Mielestäni nykyinen lainsäädäntö alistaa naisia. Aborttia hakevaa naista pompotellaan lääkäriltä toiselle ja hän saattaa joutua odottamaan aborttiin pääsyä viikkoja. Naisille tulisi tarjota nopea pääsy aborttiin ja naisen tulisi saada itse päättää abortista. Minun mielestäni lääkärin tehtävä ei ole arvioida syitä abortin taustalla.
Mitä sosiaalinen media on opettanut sinulle?
Olen huomannut, että naiset ja kohdulliset eivät vieläkään saa tarpeeksi tietoa asioista. Esimerkiksi runsaista kuukautisista tulee edelleen valtavasti kysymyksiä ja kommentteja. Päätin luoda tilin, sillä halusin jakaa tietoa naisille muuallakin kuin vastaanottohuoneessa. Tuntuu hyvältä, että voin tavoittaa tuhansia ihmisiä ja ohjata heitä hakemaan apua vaivoihin, joiden kanssa he ovat saattaneet olla pitkään yksin. Valitsin Instagram-käyttäjänimekseni Vulvadr, sillä moni nainen puhuu edelleen virheellisesti emättimestään eli vaginasta, kun tarkoittaa koko ulkosynnyttimiensä aluetta eli vulvaa. Olen rento somettaja, minulla ei ole erityistä päivityssuunnitelmaa, enkä päivitä tiliä esimerkiksi lomalla ollessani. Yleensä innostun jostakin vastaanotolla kuulemastani ajatuksesta tai löytämästäni tutkimuksesta ja teen siitä päivityksen.
Kia Lampi
- Työskentelee Suomessa naistentautien ja synnytysten erikoislääkärinä.
- Erikoistunut naistentauteihin ja synnytyksiin Tukholman Karoliinisessa sairaalassa.
- Työskennellyt erityisesti synnytysvaurioiden ja -laskeumien parissa.
- Perusti keväällä 2021 Instagramiin Vulvadr -nimisen tilin. Kia jakaa tilillä tietoa naisten yleisistä gynekologisista sairauksista ja esimerkiksi anatomiasta. Tilillä on kymmenentuhatta seuraajaa.