Lasten koronatestisuositusta lievennettiin

Lasten koronatestaaminen on ruuhkauttanut testauspisteet ja laboratoriot viime viikkoina. THL lievensi ohjeistustaan lasten testaamisen osalta. Varhaiskasvatuksen osalta tartuntojen riski on olennaisesti pienempi kuin esimerkiksi vanhusten hoivakodeissa.

Huolellinen käsi- ja yskimishygienia niin lapsilla kuin aikuisilla ehkäisee virustartuntoja. Kuva: Mostphotos

Huolellinen käsi- ja yskimishygienia niin lapsilla kuin aikuisilla ehkäisee virustartuntoja. Kuva: Mostphotos

Teksti Mari Frisk

Lasten koronatestaaminen on ruuhkauttanut testauspisteet ja laboratoriot viime viikkoina. HUSissa elokuussa testattu toistaiseksi toistakymmentä tuhatta lasta, joista viidellä on todettu koronatartunta 26.8. mennessä.

Lasten flunssat johtuvat juuri nyt todennäköisemmin jostakin toisesta viruksesta kuin koronasta. HUSin Uuden lastensairaalan osastonylilääkäri Harri Saxén kertoo, että liikkeellä on esimerkiksi rinovirusten aiheuttamia infektioita.

Lapset tartuttavat vähemmän

Lasten tartuttavuudesta koronaviruksen kohdalla on väännetty kättä. Tämänhetkinen käsitys Harri Saxénin mukaan on, että lapset eivät kovin aktiivisesti tartuta koronaa toisiinsa tai aikuisiin.
– Lapset voivat toki olla oireettomia kantajia, mutta näissäkin tapauksissa he tartuttavat todennäköisesti vähemmän, Saxén sanoo.

Syytä lasten vähäisempään sairastuvuuteen ja tartuttavuuteen sekä lievempään taudinkuvaan ei vielä tiedetä, mutta yksi tekijä Saxénin mukaan voi mahdollisesti olla se, että lapsilla on hengitysteissään vähemmän virusta kuin aikuisilla.

– Ymmärrän varhaiskasvatuksessa työskentelevien hoitajien huolen, sillä päiväkodin arjessa turvavälejä ei voida pitää henkilökunnan ja lasten välillä, Saxén sanoo.
Koska nykytiedon valossa aikuiset tartuttavat koronaa helpommin kuin lapset, kannattaa pitää kiinni turvaväleistä henkilökunnan kesken sekä henkilökunnan ja lapsia hoitoon tuovien vanhempien välillä. Huolellinen käsi- ja yskimishygienia niin lapsilla kuin aikuisilla ehkäisee tartuntoja. Jos työmatkat kuljetaan julkisilla, niin maskisuositusta kannattaa noudattaa.

Lasten tartunnoista suuri osa saatu aikuisilta

Saxénin mukaan varhaiskasvatuksen henkilökunnan epidemioita ei ole tullut. Tartunnat ovat olleet yksittäisiä, niin Suomessa kuin Ruotsissakin, jossa virusta on enemmän liikkeellä ja päiväkodit ovat olleet auki koko ajan. Tilanne on siis riskien osalta olennaisesti parempi kuin esimerkiksi vanhusten hoivakodeissa.

– Lasten todetuista tartunnoista lähes kaikki on saatu perhe- ja lähipiiriin kuuluvilta aikuisilta, ei päiväkodeista, Saxén sanoo.
Kun ajatellaan ylipäätään päiväkotitartuntoja, niin tilanne on nykytiedon valossa erilainen kuin normaalien flunssien ja influenssien suhteen – päiväkodit tai koulut eivät ole erityisiä koronapesäkkeitä.

Vähäoireisen lapsen vointia voi seurata kotona

Saxén muistuttaa, että koronaoireet lapsilla ovat samanlaisia kuin muissakin hengitystietaudeissa, joten oireiden perusteella koronatartuntaa ei voida tunnistaa tai poissulkea. Ainoa tapa diagnosoida koronavirustartunta on testata se.

THL:n tämänhetkisen suosituksen mukaan lieväoireisten lasten tilannetta voidaan seurata kotona muutaman päivän, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle, eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän kahden viikon aikana. Saxén kertoo pitävänsä ohjeistusta järkevänä. Saxén kehottaa kuitenkin päiväkotien henkilökuntaa ottamaan yhteyttä työterveyteen, jos heille itselleen ilmaantuu hengitystieoireita.

Lähteet: Harri Saxénin puhelinhaastattelu 27.8., HUSin koronavirusinfo 26.8. ja thl.fi 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Pitkittynyt koronatauti kuormittaa mieltä ja elimistöä, mutta nykytiedon perusteella vaikeimmistakin tapauksista voi toipua

Koronavirusta on yhä vaikeampi määritellä ammattitaudiksi – jokainen epäily kannattaa yhä selvittää

Nokian kaupunki kääri hihat – lähihoitajat antavat koronarokotuksia