Maailmalla uuden koronaviruksen aiheuttamia vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on ollut etenkin yli 70-vuotiailla, joilla on jokin perussairaus, kuten diabetes tai sydän- ja verisuonitauti. Korkeammassa riskissä ovat yli 80-vuotiaat.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on laatinut ohjeet koronavirustartuntojen torjuntaan vanhusten pitkäaikaishoidon yksiköihin. Niissä noudatetaan samoja ohjeita kuin muutoinkin pisara- ja kosketustartuntana leviävien tautien ehkäisyssä.
Hygienia kuuluu hyvään hoivaan varsinkin epidemia-aikaan
Jotta koronavirus ei leviäisi vanhustenhoidon yksiköihin, jokaisen työntekijän on THL:n ohjeistuksen mukaan huolehdittava, ettei tule sairaana töihin. Erityisen tärkeää tämä on silloin, jos työntekijällä on hengitystieinfektion oireita.
Koronaviruksen aiheuttamaa sairautta ei voi oireiden perusteella tunnistaa, sillä sen tavalliset oireet eli yskä, kuume, hengitysvaikeudet ja lihaskivut ovat samoja kuin monessa muussa sairaudessa.
THL muistuttaa, että ikäihmisten ja muiden riskiryhmiin kuuluvien läheisillä on suuri merkitys virustaudin leviämisen ehkäisemisessä. Hallituksen ohjeen mukaan vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä on kielletty.
Hoivayksiköissä kiinnitetään nyt myös siivoukseen erityistä huolta. Mahdollisen tartunnan varalta on syytä esimerkiksi varmistaa kertakäyttöisten suojakäsineiden, suu- nenäsuojusten ja hihallisten suojatakkien saatavuus.
Jos asukkaalla, työntekijällä tai vierailijalla epäillään koronaviruksen aiheuttaa infektiota, jatkotoimista vastaa hoitava lääkäri, joka voi tarvittaessa konsultoida infektiolääkäriä.
Lue myös: