Korvat, pimppi, pippeli – Kehotunnekasvatus opettaa lasta ottamaan oman kehon haltuun turvallisesti

Lastenhoitajat vastaavat työssään päivittäin lasten kysymyksiin kehosta. Heillä tulisi olla mahdollisuus saada kehotunnekasvatukseen ajantasaista koulutusta.

Kehotunnekasvatus opettaa lasta asettamaan omat rajansa ja tunnistamaan oikeutensa, milloin esimerkiksi on sopivaa halata. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Lapset ovat luonnostaan uteliaita ja luonnollisesti myös oma keho kiinnostaa. Lastenhoitajien tehtävä on työssään tukea turvallista oman kehon haltuunottoa. Tähän velvoitetaan myös valtakunnallisessa varhaiskasvatussuunnitelmassa.

Väestöliiton verkkosivuilla on selkeäkielistä materiaalia siitä, minkälaiset asiat ovat eri ikäisille lapsille luonnollisia ja miten aikuiset voivat tukea ja ohjata lasta. Esimerkiksi taaperoikäiselle voi nimetä kehon osia, opettaa vessarauhaa ja kertoa, kuinka yksityisiä alueita ovat kehon osat, jotka ovat uikkareiden alla.

Mainos

Kehotunnekasvatuksessa eli pienten lasten seksuaali- ja turvataitokasvatuksessa huomioidaan myös digiturvallisuus. Lasta tulee voida kannustaa tutkimaan digitaalisiakin ympäristöjä turvallisesti. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä enemmän hän tarvitsee turvallisen aikuisen läsnäoloa.


Tietoa kehotunnekasvatuksesta tarvitaan

Väestöliiton materiaalit vastaavat ajantasaisen tiedon tarpeeseen. Kehotunnekasvatuksen merkitys ymmärretään yhä paremmin, ja lasten parissa työtä tekevillä tulee olla mahdollisuus perehtyä siihen.

Mainos

SuPer on pitkään vaatinut varhaiskasvatuksen henkilöstölle mahdollisuutta osallistua työaikana kehotunnekasvatuksen täydennyskoulutukseen. Kehotunnekasvatus tulisi myös sisältyä jokaisen kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaan.

Sinua voisi kiinnostaa myös: Tarvitsevatko lapset tietoa seksuaalisuudesta, asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore?

Sinua voisi kiinnostaa myös

Yhä useampi lastenhoitaja kokee työssään väkivallan uhkaa

”Unettomia öitä on viettänyt moni” – HUSin yt-neuvottelut päättyivät 280 työntekijän irtisanomiseen

Lähihoitajan työnkuva vaihtelee maasta toiseen, mutta yksi tekijä yhdistää: työ kuormittaa