Lähihoitajaopiskelijat toivovat liitolta tukea, turvaa ja apua

Nuoret eivät toivo ammattiliitolta sirkushuveja, vaan tietoa ammattiin ja koulutuksiin liittyvistä asioista. Tämä selvisi SuPerin tekemässä kyselyssä.

Parikymppisenä Auni Järvinen ajatteli ammattiosastotoiminnan olevan tylsää keski-ikäisten hommaa. Hän huomasi olleensa väärässä, kun meni mukaan toimintaan. Hän on toiminut neljä vuotta pääluottamusmiehenä ja kaksi vuotta Janakkala-Hattulan ao:n puheenjohtajana. – Olen saanut paljon uusia tuttuja, verkostoja ja mahdollisuuden vaikuttaa enemmän kuin osasin edes kuvitella. Haluan rohkaista nuoria lähihoitajia menemään mukaan omaan ammattiosastoon. Tämä antaa varmasti enemmän kuin ottaa.

Teksti Minna Lyhty minna.lyhty@superliitto.fi

Monessa SuPerin ammattiosastossa pohditaan, miten saada lähihoitajaopiskelijat ja nuoret mukaan liiton toimintaan. Tämä teema oli esillä myös Puheenjohtajien neuvottelupäivillä 26.-27. syyskuuta.

– Ajattelemme helposti, että nuorille pitää järjestää seinäkiipeilyä tai muuta vastaavaa tekemistä. Kun kysyimme opiskelijoille järjestetyssä Lähihoitaja2018-tapahtumassa, mitä he toivovat saavansa SuPerista, ylivoimainen enemmistö kertoi haluavansa apua ammattiin ja koulutukseen liittyvissä asioissa sekä tukea työelämän koukeroihin. Juuri tätä ammattiosastoilla on tarjottavana, SuPerin järjestöpäällikkö Tiina Pendolin sanoi puheenvuorossaan.

Mainos

Puheenjohtajapäivien useissa muissakin puheenvuoroissa korostui se, että lähihoitajaopiskelijoita ja nuoria halutaan entistä enemmän mukaan ammattiosastotoimintaan. Nuoret tuovat toiminnalle jatkuvuutta ja heiltä saadaan uusia ideoita ja rohkeita näkökulmia. Ilman nuoria ei ole kehitystä.

SuPerin kysely osoitti myös sen, että lähihoitajaopiskelijat toivovat, että ammattiosasto on avoin, aktiivinen ja innostava. Puheenjohtajapäivillä todettiin, että jotta tähän päästään, tarvitaan yhdessä tekemistä. Ammattiosastossa pitää jakaa vastuuta mahdollisimman monelle, tukea toisia ja pitää yllä positiivista virettä.

Myös Silja Paavola otti puheessaan esille lähihoitajaopiskelijat.

– Koulun vastuu on opettaa, mutta meidän pitää ottaa heille aikaa, kun he tulevat työssäoppimisjaksolle. Jos olette töissä erikoissairaanhoidossa, huolehtikaa, että myös teidän osastolle otetaan lähihoitajaopiskelijoita. Meidän täytyy pitää huolta toisistamme!

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

”Unettomia öitä on viettänyt moni” – HUSin yt-neuvottelut päättyivät 280 työntekijän irtisanomiseen

Lähihoitajan työnkuva vaihtelee maasta toiseen, mutta yksi tekijä yhdistää: työ kuormittaa

Henrika Nybondas-Kangas on KT:n uusi toimitusjohtaja