Lähihoitajaopiskelijoiden Taitaja2019-kisat käynnistyivät lääkelaskuilla

Kahdeksan lähihoitajaopiskelijaa kisaa ammattitaidon Suomen mestaruudesta Taitaja2019-tapahtumassa Joensuussa. Kolmipäiväisissä kisoissa testataan, kuinka hyvin opiskelijat hallitsevat lähihoitajaopintojen sisällöt.

lähihoitajaopiskelija taitaja-kisat

Lähihoitajaopiskelija Niilo Turja ratkoi lääkelaskuja Taitaja2019-tapahtuman ensimmäisenä kisapäivänä. Kuva: Sonja Kähkönen.

Teksti Sonja Kähkönen

Lähihoitajaopiskelijat kisaavat ammattitaidon Suomen mestaruudesta Taitaja2019-tapahtumassa Joensuu Areenalla 21.–23. toukokuuta. Tapahtumassa alle 21-vuotiaat ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat yhteensä 43 lajissa. Mukana on yhteensä yli neljäsataa kilpailijaa.

Kahdeksan lähihoidon huippuopiskelijaa

Taitaja2019-tapahtuman finaalia edelsivät semifinaalit, jotka järjestettiin neljällä eri paikkakunnalla alkuvuodesta. Semifinaaleihin ilmoittautui 89 lähihoitajaopiskelijaa, joista finaaliin karsiutui kahdeksan opiskelijaa.

Mainos

– Tämä on opiskelijoille mieletön kokemus. Kisojen myötä he saavat paljon vinkkejä siitä, mitä kaikkea lähihoitajan työssä tulee osata, totesi lähihoitajia opettava Suvi Leppänen Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymästä.

Lähioitajaopiskelijoiden kisatehtävät on laadittu kolmen tutkinnonosan perusteella. Tutkinnonosia ovat kasvun tukeminen ja ohjaus, hoito ja huolenpito ja kuntoutumisen tukeminen.

Lääkelaskut tuntuivat helpoilta

Lähihoitajaopiskelijoiden ensimmäinen kisapäivä alkoi lääkelaskutehtävillä. Opiskelijoilla oli aikaa laskutehtäviin tunti.

Seinäjokelainen lähihoitajaopiskelija Niilo Turja oli tyytyväinen suoritukseensa tehtävän jälkeen. Hän arvioi, että lääkelaskut ovat yksi hänen vahvimmista osaamisalueistaan.

– Lääkelaskut meni hyvin, ainakin ne tuntuivat helpoilta. Tein kaikki kuusi tehtävää.

Niilo Turja on kolmannen vuoden opiskelija. Hän suorittaa lähihoitajan opintojen ohella lukiota ja perustason ensihoitajan opintoja. Opinnot jatkuvat vielä neljännen vuoden.

Turja aloitti ensimmäisen kisapäivän omien sanojensa mukaan hyvillä fiiliksillä. Hän lähti mukaan Taitaja-kisoihin, koska kokemus näyttää hyvältä ansioluettelossa. Kisoihin valmentautumiseen hän on käyttänyt arviolta pari tuntia viikossa.

– Kyllä siinä on ollut oma hommansa harjoitella, mutta ei ole vaatinut mahdottomuuksia, hän totesi.

Myös Ammatti-instituutti Prakticumin lähihoitajaopiskelija Hanna Nyström oli tyytyväinen ensimmäiseen suoritukseensa, eikä pitänyt laskutehtäviä vaikeina.

– Joukossa oli pari haastavampaa laskua, joita joutui miettimään enemmän. Joistakin hoksasi heti, mikä on homman nimi.

Nyström kertoo, että viime vuonna koulusta piti lähteä kisoihin alun perin toinen henkilö. Kun hän ei lähtenytkään, nakittivat opettajat kisoihin Nyströmin.

– Jäin silloin semifinaaleissa hännille, mutta tänä vuonna pääsin Joensuun semifinaalista tänne finaaliin. Viime vuonna stressasin kisoja, nyt en.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Yhä useampi lastenhoitaja kokee työssään väkivallan uhkaa

”Unettomia öitä on viettänyt moni” – HUSin yt-neuvottelut päättyivät 280 työntekijän irtisanomiseen

Lähihoitajan työnkuva vaihtelee maasta toiseen, mutta yksi tekijä yhdistää: työ kuormittaa