Mielenilmaus ja ulosmarssi uutta varhaiskasvatuslakia vastaan

SuPer on mukana järjestämässä mielenilmausta keskiviikkona 25. huhtikuuta kello 13–15 eduskuntatalon edessä. Tavoitteena on vaikuttaa eduskunnassa käsittelyssä olevaan varhaiskasvatuslakiin. Lakiesityksen mukaan jopa 9000 lastenhoitajaa korvataan lastentarhanopettajilla.

Kuva Ingimage

Teksti Minna Lyhty minna.lyhty@superliitto.fi

Jos uusi varhaiskasvatuslaki tulee voimaan, lastenhoitajien määrä varhaiskasvatuksessa romahtaa 60 prosentista lähes 30 prosenttiin. SuPerin mukaan varhaiskasvatuksen laatu ei parane yliopistokoulutettuja lastentarhanopettajia lisäämällä, vaan huolehtimalla siitä, että työntekijöitä on riittävästi lapsiryhmissä.

SuPerin kanssa samaa mieltä asiasta ovat Tehy, JHL, Jyty ja Talentia. Ammattiliitot järjestävät poliittisen mielenilmauksen eduskuntatalon edessä 25. huhtikuuta.

Uudenmaan lastenhoitajat ja sosionomit marssivat ulos työpaikoiltaan samana päivänä kello 12–18. Ulosmarssi koskee sekä yksityisen että julkisen sektorin työntekijöitä.

Mainos

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan pääluottamusmies Päivi Salmén odottaa mielenilmaukseen runsasta osanottoa.

– Toivon, että lastenhoitajat lähtevät mukaan, sillä tällä tavalla voimme kertoa mielipiteemme. Lainsäätäjä ei ole kuunnellut lastenhoitajia, vaikka he ovat suurin henkilöstöryhmä päiväkodissa. Mukaan lähtemistä helpottaa se, että mielenilmausta järjestämässä ovat kaikki lastenhoitajia edustavat ammattiliitot, joten työpaikalta voi lähteä yhdessä porukalla eduskuntatalon eteen.

Salmén haluaa uskoa, että lakiesitykseen voidaan vielä vaikuttaa.

– Nykyinen henkilöstörakenne on toimiva. Kaikkien osaamista tarvitaan. Varhaiskasvatuksessa ihmetellään, mistä edes saataisiin tarvittava määrä yliopistokoulutettuja lastentarhanopettajia, kun heistä on tälläkin hetkellä huutava pula.

Ohjeita mielenilmaukseen ja ulosmarssiin osallistuville

Sinua voisi kiinnostaa myös

Yhä useampi lastenhoitaja kokee työssään väkivallan uhkaa

”Unettomia öitä on viettänyt moni” – HUSin yt-neuvottelut päättyivät 280 työntekijän irtisanomiseen

Lähihoitajan työnkuva vaihtelee maasta toiseen, mutta yksi tekijä yhdistää: työ kuormittaa