Miten kesäaikaan siirtyminen vaikuttaa työaikaan ja palkkaan?

Kellot siirretään kesäaikaan 30.3. Yötyöntyöntekijä huomaa siirron konkreettisemmin kuin muut, sillä työvuoro lyhenee tunnilla.

Kellot siirretään kesää kohti eli tunti eteenpäin sunnuntaina 30.3. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Kellojen kääntäminen kesäaikaan eli tunnilla eteenpäin ei tuo suuria muutoksia työaikaan eikä palkkaan. Kokonaistyöajassa on huomioitava, että työaika on tunnin lyhyempi. Yötyökorvaus (ja tuntityöntekijän palkka) maksetaan tehtyjen tuntien mukaan.

Talviaikaan siirryttäessä yövuoron pituus pitenee tunnilla. Tämä tulee huomioida työvuorolistan kokonaistyöajassa. Lisäksi ylimääräiseltä tunnilta maksetaan normaali yötyökorvaus. On myös hyvä huomioida, että työvuoron pituus ei ylitä yksittäisen työvuoron kokonaistyöaikaa. Normaalisti tämä ei ole ongelma, mutta joissain työpaikoissa yövuorot ovat normaalia pidempiä ja tällöin sillä voi olla vaikutusta. Yövuoron pituus julkisella sektorilla ja hyvinvointialueilla (SOTE-sopimus, KVTES ja HYVTES) on enintään 11 tuntia, yksityisellä sosiaalialalla (SOSTES) 12 tuntia. Paikallisesti yövuorojen pituudesta on voitu sopia toisin.

Kysymykseen vastasi SuPerin sopimusasiantuntija Jaana Syrjänen.

Lue myös:

Suora kysymys: Voiko työnantaja pakottaa varallaoloon?

Voiko työnantaja rangaista minua epäkohtailmoituksen tekemisestä?

Miksi saan suurempaa lomapalkkaa kuin työkaverini, vaikka teemme samaa työtä? SuPerin asiantuntija vastaa

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vanhukset joutuvat odottamaan hoitopaikkaa jopa kuukausia, ja se näkyy lähihoitajien työssä – ”Hädän tunne voi olla valtava”

Turvahihat suojaavat puremilta päiväkodissa mutta eivät ratkaise ongelmia

Eläkevaroja saa vastedes sijoittaa isommalla riskillä