Muista tauot ja muut lastenhoitajien hyvät vinkit

Yksityisen varhaiskasvatuksen lastenhoitajat kantavat paljon vastuuta. Päiväkodin suhdelukuja tulkitaan usein liian vapaasti ja työvoimapulan takia moni lastenhoitaja päätyy tekemään varhaiskasvatuksen opettajan sijaisuuksia epäpätevänä. Kokosimme lastenhoitajien vinkkejä siitä, miten he itse pitävät huolta omasta jaksamisestaan.

Lastenhoitajat Heidi Kukkamäki (vas.) ja Kira Uotila osallistuivat SuPerin yksityisen varhaiskasvatuksen luottamusmiesten tapaamiseen Helsingissä. Kuva: Robert Ottosson.

Teksti Saija Kivimäki

Helsinkiläinen lastenhoitaja Kira Uotila on opetellut pitämään työajalla kiinni lakisääteisistä tauoista. Hän kertoo ottaneensa tavaksi tauon aikana poistua päiväkodin hälinästä ulos terassille, sillä muutoin vaarana on, että tauko keskeytyy.

– Usein kuulee sanottavan, että en pidä taukoa, koska en tarvitse. Ei kyse ole siitä. Jos et pidä taukoa, teet ilmaista työtä. Itse en suostu tekemään palkatonta työtä minuuttiakaan.

Mainos

Kiralle on tärkeää, että myös vapaa-ajalla on riittävästi mielekästä tekemisiä.

– Akkujen lataaminen on tärkeää, ja jokaisen kannattaa etsiä se oma tapansa, mistä saa energiaa. Itse urheilen, käyn salilla ja tanssitunneilla, mutta jollekin toiselle voi sopia piirtäminen ja maalaaminen tai vaikka lukeminen.

Taukojen tärkeyttä korostaa myös lohjalainen lastenhoitaja Katja Korhonen.

– Meillä vakalaisilla on vähän huono tapa tinkiä omista tauoista, ajattelemme, että kaveria ei voi jättää. Itse olen tehnyt tätä työtä jo niin pitkään, että osaan suunnitella työtäni niin, että saan tauot mahtumaan. Nuoremmilla voi olla opettelemista, ja heitä tulisi siihen kannustaa ja ohjeistaa.

Musiikkipainotteisessa päiväkodissa työskentelevää Katja Korhosta mietityttää yksityisen varhaiskasvatuksen täyttöaste. ”Me olemme tällainen harmaantuva kansa, lapsia ei riitä enää samalla tavalla kuin ennen päiväkoteihin.” Kuva: Robert Ottosson

Anna hyvän kiertää

Turun kupeessa Piikkiössä lastenhoitajana työskentelevä Heidi Kukkamäki pitää tärkeänä, että työpaikalla muistetaan kysyä, mitä työkavereille kuuluu.

– Se, että tuntee työkaverit vähän paremmin kuin vain työkavereina ja huomioi, että heistä jokaisella on muutakin elämää, kertoo välittämisestä ja arvostuksesta.

Heidi kertoo itse saaneensa työkavereista hyviä ystäviä, joiden kanssa tulee pidettyä yhteyttä myös vapaa-ajalla.

– Toisten huomioiminen palaa aina takaisin ja luo hyvää ilmapiiriä työpaikalle kaikkien kesken, niidenkin, joiden kanssa on tekemisissä vain työajalla.

Ajattele laatikon ulkopuolelta

Lappeenrantalainen lastenhoitaja Tanja Honkanen ehdotti työnantajalleen paikallista kokeilua, jossa viikon työtunnit tiivistetään neljään työpäivään. Työnantaja tarttui ehdotukseen. Yksittäiset työpäivät pitenivät yli yhdeksään tuntiin, mutta vastapainoksi perjantaipäivät jäivät vapaiksi.

– Torstaina iltapäivällä korvat soivat, mutta kyllä se perjantain aikana laantui, Tanja kuvailee.

Mainos

Hän kertoo tehneensä usein perjantaisin viikkosiivouksen ja ruokaostokset, jotta koko perhe pääsi viettämään viikonloppua rennommissa tunnelmissa.

– Tai jos lähti reissuun, niin lähdön pystyi tekemään rauhassa. Ei tarvinnut jännittää, mihin junaan ehtii.

Pitkässä päivävuorossa oli paljon hyvää myös asiakkaiden kannalta.

– Vanhemmille oli mukavaa, että sama aikuinen on paikalla aamulla lasta tuodessa ja illalla hakiessa. Tiedonkulku ei katkennut.

Työnantajakin oli tyytyväinen kokeilun tuloksiin ja päätti jatkaa sitä. Tänä syksynä Touhulan päiväkodeissa kymmenkunta halukasta työntekijää pääsee vuorostaan kokeilemaan nelipäiväistä työviikkoa.

Neljäpäiväinen työviikko toi Tanja Honkaselle virtaa vapaa-aikaan. Kuva: Robert Ottosson

Mainos

SuPerin yksityisen varhaiskasvatuksen luottamushenkilöt ovat tällä viikolla koolla Helsingissä.

Lue myös: Palautuminen kannattaa ottaa tavaksi – Työpäivästä palautumisen voi aloittaa jo kahvitauolla

Anu Tevanlinnan kolumni: Mikä tauoissa on niin vaikeaa?

Sinua voisi kiinnostaa myös

Rekisterin ruuhkautuminen tarjoaa sote-yrittäjille vain huonoja vaihtoehtoja – Jalkojenhoitaja Mervi Varjola luopui tittelistään, jotta voi jatkaa työntekoaan

Nuoret superilaiset tapasivat Helsingissä – Yhteisöllisyys on parasta SuPerissa

”Entä jos tulee suuronnettomuus?” – HUSin ilmoitus jättimäisistä yt-neuvotteluista huolestuttaa työntekijöitä