Neuvottelukierros 2022 on käynnissä – Nyt etsitään kestäviä ratkaisuja hoitajapulan ratkaisemiseksi

SuPerin kärkitavoitteet kevään neuvotteluissa ovat alan oma palkkaohjelma, palkankorotus sekä hoitajien työhyvinvoinnin parantaminen.

SuPerin pääneuvottelijat Silja Paavola, Anne Sainila-Vaarno, Jukka Parkkola ja Pia Zaerens ovat valmiina kevään neuvottelukierroksiin. Koronatilanteen takia neuvottelut käydään ainakin aluksi etänä. Kuva: Robert Ottosson

Teksti Saija Kivimäki

Kunta-alan SOTE-sopimuksen ja KVTEsin sekä yksityisen Avaintesin ja YTHS:n työehtosopimusneuvottelut alkoivat tammikuussa. Neuvottelut aloitettiin hyvissä ajoin ennen kuin nyt voimassa olevat sopimukset päättyvät helmikuun lopussa. Myöhemmin keväällä umpeutuvien yksityisen puolen SOSTESistä ja TPTESistä aletaan neuvotella maalis-huhtikuussa.

SuPer neuvottelee sopimuksista yhteistyössä Tehyn kanssa. Neuvottelupöydän toisella puolella istuu työnantajia edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT. Hoitajaliitoilla on kaikissa neuvotteluissa samat kärkitavoitteet: hoitajien palkkausta on parannettava ja työhyvinvointia edistettävä.

Neuvottelupöydän osapuolet yhtä mieltä siitä, että hoitajapula on totta ja se on saatava ratkaistua. Ehdotetut keinot tilanteen korjaamiseksi ovat kuitenkin erilaiset, kertoo SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno.

Seuraa neuvotteluiden etenemistä SuPerin verkkosivuilta, somekanavista, uutiskirjeistä. Viestejä jakamalla ja niistä tykkäämällä osoitat, että olet mukana.

SuPer neuvottelee palkoista yhteistyössä Tehyn kanssa, ja yhteisenä tavoitteena on ostovoiman turvaavien palkankorotusten lisäksi palkkaohjelma, joka nostaisi hoitajien palkkatasoa ja edistäisi palkkatasa-arvoa pidemmällä aikavälillä.

– Hoitajapulan korjaamiseksi pitää ottaa käyttöön kaikki mahdolliset keinot, ja palkka on niistä keskeisin. Työn vaativuus ja palkkaus eivät ole kohdanneet pitkään aikaan.

Työnantajia edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT puolestaan katsoo, että hoitajapula ratkaistaan muilla keinoilla kuin rahalla, esimerkiksi lisäämällä koulutuspaikkoja ja työperäistä maahanmuuttoa.

Kannatusta korotuksille

Yleinen ilmapiiri neuvotteluille on suotuisa. Alan ongelmat ovat olleet esillä julkisuudessa jo pitkään, ja korona-aika on tehnyt ne entistä näkyvämmäksi.

Jopa moni poliitikko on ilmaissut tukensa hoitajien palkankorotuksille. Tammikuun aluevaalien alla käydyissä keskusteluissa joka eduskuntapuolueesta löytyi kannatusta sille, että hoitajien on saatava muita työntekijäryhmiä suuremmat palkankorotukset.

Tarkista Oma SuPerista, että yhteystietosi ovat ajan tasalle, ettet jää vaille tärkeitä viestejä.

Sainila-Vaarno uskoo, että aitoa halua hoitajien palkkojen nostamiseen on ainakin joissain puolueissa.

– Me pidämme huolen siitä, että annetut lupaukset muistetaan.

Vaikka palkkaneuvotteluissa päättäjät eivät ole sopimuspuolia, heidän vastuullaan on pitää huolta, että sote-alan rahoitus ja palvelut ovat kunnossa. Poliitikot tekevät arvovalintoja ja päättävät siitä, kuinka yhteisiä veroeuroja kohdennetaan. Ensi vuoden alussa sote-palvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille, joiden rahoituksesta valtio vastaa.

Jos saat ilmoituksia tukitoimista, osallistu niihin.

SuPerin kärkitavoitteet

Palkkaohjelma – Palkkaohjelma tarvitaan sote-alan veto- ja pitovoiman parantamiseksi.

Lisää liksaa – Palkankorotuksilla turvataan ostovoima.

Työhyvinvoinnin parantaminen – Työntekijöiden työhyvinvointia edistetään työaikamääräyksiä muuttamalla ja parantamalla.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Yksityisen varhaiskasvatuksen työehtosopimusta aletaan neuvotella syksyllä

Yksityisen terveyspalvelualan lakot peruuntuvat: SuPer hyväksyi sovintoehdotuksen

Terveyspalvelualan neuvotteluita vauhditetaan lakoilla