Kuinka tärkeää esimerkkiruokailu on varhaiskasvatuksessa?
Yhdessä syöminen on päivittäinen oppimistilanne, jossa välitetään arvoja, asenteita ja tapoja ja joka voi vaikuttaa lapsen hyvinvointiin ja terveyteen pitkälle elämässä. Esimerkkiruokailu on osa lastenhoitajan työnkuvaa eikä sitä voi määritellä ruokatauoksi. Esimerkkiruokailija saattaa olla vastuussa yhteensä paristakymmenestä lapsesta, ja mitä pienemmistä lapsista on kyse, sitä enemmän he tarvitsevat ohjausta pöytätavoissa ja apua käytännön ruokailemiseen.
Miten esimerkkiruokailu korvataan työntekijälle?
Esimerkkiruokailijalle maksetaan ruoan verotusarvo, joka tällä hetkellä on 4,29 euroa aterialta. Esimerkkiruokailija syö lasten kanssa samaa ruokaa, kuitenkin niin, että allergiat ja muut erikoisruokavaliot huomioidaan.
Miten työntekijälle hyvitetään esimerkkiruokailuun kulunut aika?
Tällä hetkellä ei mitenkään. SuPerin mukaan työntekijöillä tulisi olla oikeus joutuisaan lepoon sellaisina työpäivinä, jolloin ruokatauko jää pitämättä. Työntekijä voi silloin vetäytyä kahvihuoneeseen mutta on tarvittaessa käytettävissä työtehtäviin. Toimintatapa on samankaltainen kuin jaksotyöaikaa koskevassa joutuisassa ruokailussa.
Miten tämä hyödyttää työnantajaa?
Pienikin tauko työpäivän keskellä auttaa työntekijää palautumaan. Työntekijöiden kuormitus varhaiskasvatuksessa on lisääntynyt ja on kaikkien etu, että työntekijät jaksavat työssään paremmin. Joustavat tauot eivät lisää työnantajan kustannuksia vaan se on toteutettavissa hyvällä työvuorosuunnittelulla.
Kysymyksiin vastasi SuPerin sopimusasiantuntija Teemu Hiilinen.
SuPer neuvottelee parhaillaan lähihoitajien työehtosopimuksista neuvottelujärjestö Sote ry:n kautta. Sarjassa nostetaan esiin tavoitteita, jotka toteutuessaan edistävät hoitajien työhyvinvointia. Seuraa neuvotteluiden etenemistä SuPerin verkkosivuilta, uutiskirjeistä ja sosiaalisen median kanavista.