”Huonoa sopimusta emme tee” – SuPer ja Tehy vauhdittavat neuvotteluita uudella lakkovaroituksella

Neuvotteluja hoitajien työehtosopimuksista käydään nyt valtakunnansovittelijan johdolla. Niiden edistämiseksi SuPer ja Tehy ovat antaneet jo toisen, 13 sairaanhoitopiiriä koskevan lakkovaroituksen. SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarnon mukaan liitot ovat valmiina neuvottelemaan niin pitkään kuin tarve vaatii.

Työntekijöiden lakko-oikeus on perusoikeus, joka pohjautuu peruslakiin ja Suomea sitoviin kansainvälisiin sopimuksiin. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Torstaina annettu uusi lakkovaroitus koskee 13 sairaanhoitopiiriä ja niihin läheisesti liittyviä terveydenhuollon yhtiöitä. Sen piirissä on kaikkiaan noin 40 000 hoitajaa. Lakon on määrä alkaa 1. huhtikuuta. Työ- ja elinkeinoministeriön on mahdollista valtakunnansovittelijan esityksestä siirtää lakon alkua enintään kaksi viikkoa.

Mainos

Työtaistelutoimien tavoitteena on edistää työehtosopimusneuvotteluita työnantajia edustavan KT:n kanssa. Neuvotteluita on käyty pian kaksi viikkoa valtakunnansovittelijan johdolla, eivätkä ne ole edenneet riittävästi lupaava alun jälkeen.

Hoitajaliittojen ensisijainen tavoite on saada ratkaisu aikaan neuvotellen. Tilanne on kuitenkin auki ja elää niin kauan kunnes uudet sopimukset on allekirjoitettu, sanoo SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno.

Laihaan sopuun SuPer ja Tehy eivät suostu.

– Meillä on mahdollisuus neuvotella vaikka kuinka pitkään. Huonoa sopimusta emme tee.

Neuvotteluja käydään tällä hetkellä lähes päivittäin. Eteneminen edellyttää, ettei eri käänteistä kerrota paljoa ulospäin.

– Osapuolten kesken on sovittu, että neuvottelut käydään paikan päällä, ei julkisuudessa.

 

Hoitajien palkat keskeinen kiistanaihe

Keskeinen kiistakysymys on palkankorotusten suuruus. SuPer ja Tehy ovat esittäneet, että hoitajien palkkoja nostettaisiin viiden vuoden ajan 3,6 prosenttia tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi.

Toinen iso kiista koskee pääsopimusten määrää. KT katsoo, että kunta-alan neuvottelujärjestelmän perustana olevan pääsopimuksen tulisi koskea myös hyvinvointialueita. Hoitajaliitot puolestaan katsovat, että pääsopimuksia tarvitaan kaksi.

– Hyvinvointialueilla on eri työ- ja virkaehtosopimukset, työnantajat ja rahoitus kuin kuntasektorilla, joten myös neuvottelutoiminta on syytä eriyttää, Sainila-Vaarno toteaa.

 

Lakkovaroitus tarvittiin, jotta neuvottelut jatkuivat

Neuvotteluiden edistämiseksi SuPer ja Tehy toteuttivat maaliskuun alussa koko kunta-alaa koskevan viikon mittaisen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Liitot antoivat alkukuusta myös kuutta sairaanhoitopiiriä koskevan ensimmäisen lakkovaroituksen. Ensimmäistä lakkoa työ- ja elinkeinoministeriö siirsi kahdella viikolla ja se voi alkaa aikaisintaan 1. huhtikuuta.

Toimia tarvittiin, sillä KT keskeytti neuvottelu helmikuun lopussa. Ne pääsivät jatkumaan valtakunnansovittelijan luona vasta liittojen antaman lakkovaroituksen jälkeen.

Jos lakko alkaa, SuPer lähettää lähempänä ajankohtaa sähköpostitse toimintaohjeet niille jäsenille, joita lakko koskee. Kannattaa siis pitää huolta, että omat yhteystiedot ja tieto työnantajasta ovat ajan tasalla OmaSuPerissa.

Neuvotteluiden etenemistä voit seurata SuPerin verkkosivuilta, uutiskirjeistä ja sosiaalisen median kanavista.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Yksityisen varhaiskasvatuksen työehtosopimusta aletaan neuvotella syksyllä

Yksityisen terveyspalvelualan lakot peruuntuvat: SuPer hyväksyi sovintoehdotuksen

Terveyspalvelualan neuvotteluita vauhditetaan lakoilla