Jälleen uusi työtaistelutoimi kunta-alalle: Mitä tarkoittaa tilapäisen siirron kielto?

SuPer ja Tehy ovat julistaneet koko kunta-alalle tilapäisen siirron kiellon. SuPerin sopimusasiantuntija Teemu Hiilinen kertoo, mitä se tarkoittaa.

Tilapäisen siirron kiellolla pyritään vauhdittamaan neuvotteluita hoitajien palkoista ja työehdoista. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

SuPerin ja Tehyn julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa koko kuntasektorilla. Miksi tilapäisen siirron kielto otettiin käyttöön?

Tilapäisen siirron kielto tehostaa jo aiemmin julistettua ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa. SuPer on kertonut myös edistävänsä kotihoitoon kohdistuvaa joukkoirtisanoutumista. Uusilla työtaistelutoimilla halutaan vauhdittaa sopimukseen pääsemistä. Neuvottelut hoitajien työehdoista ovat jatkuneet viime keväästä asti ilman tulosta.

Mainos

Kuinka poikkeuksellinen työtaistelutoimi tilapäisen siirron kielto on?

Tämä on ensimmäinen kerta, kun SuPer käyttää sitä työtaistelukeinonaan.

 

Mitä tilapäisen siirron kielto tarkoittaa?                                                             

Tilapäisen siirron kiellon aikana työntekijää ei voi siirtää työyksiköstä eikä työtehtävästä toiseen. Työntekijät tekevät vain omat, työvuorolistan mukaiset työvuoronsa. Työyksiköstä tai työtehtävästä toiseen vaihtamiseen ei suostuta.

 

Keitä tilapäisen siirron kielto koskee?

Tilapäisen siirron kielto koskee kaikkia julkisella sektorilla työskenteleviä SuPerin ja Tehyn jäseniä, joiden työpaikoilla noudatetaan sote-sopimusta tai KVTESiä. He tekevät vain oman työnsä omassa työpisteessä.

 

Entä jos työntekijällä ei ole kiinteää työpaikka?

Pääsääntönä siirtoihin on normaali toiminto. Varahenkilöstö, joka muutoinkin työskentelee eri yksiköissä, tekee normaalit työnsä. Siirtoja ei voi tehdä normaalien työyksiköiden ulkopuolelle. Vuokratyöntekijät voivat ottaa keikkatyötä vastaan. Poikkeuksena on lakonalainen työ, sitä ei tee kukaan.

 

Mitä työntekijä voi tehdä, jos työantaja ei kunnioita tilapäisen siirron kieltoa?

Jos työnantaja on määräämässä työntekijää siirtymään toiseen työpisteeseen tai työtehtävään, työntekijä kieltäytyy siirrosta ja tekee vuoron normaalissa työpisteessään. Jos työnantaja rupeaa painostamaan työntekijää, tulee ottaa yhteyttä omaan luottamusmieheen. Kyse on ammattiliiton julistamasta työtaistelutoimesta, eikä työntekijään saa tästä syystä kohdistua vastatoimia.

 

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Yksityisen varhaiskasvatuksen työehtosopimusta aletaan neuvotella syksyllä

Yksityisen terveyspalvelualan lakot peruuntuvat: SuPer hyväksyi sovintoehdotuksen

Terveyspalvelualan neuvotteluita vauhditetaan lakoilla