Tulevasta kesästä ennakoidaan alalla erittäin vaikeaa. Hoitajapulan takia työvuoroihin on muutoinkin vaikea saada riittävästi tekijöitä, mutta kesälomakaudella se alkaa olla jo mahdotonta. Useampi sairaanhoitopiiri on ilmoittanut, että sijaispulan takia osastoja joudutaan kesällä sulkemaan ja kiireetöntä hoitoa siirtämään. Kotihoidossa ylitöitä tehdään pahimmillaan päivittäin ympäri vuoden, ei vain lomakaudella.
Tilanteen helpottamiseksi SuPer ja Tehy ovat tehneet käynnissä olevaan ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon kolmen kesäkuukauden mittaisen poikkeuksen: hoitajat voivat halutessaan tehdä ylityötä ja vaihtaa vuoroa. Työnantajan määräyksestä vuoroja ei tarvitse vaihtaa. Ylityön tekeminen vaatii normaalioloissakin työntekijän suostumuksen, mutta nyt hoitajien on mahdollista vedota myös käynnissä olevaan työtaisteluun.
Vakaata harkintaa
SuPer ja Tehy ovat kertoneet valmistautuvansa seuraavaksi hoitajien joukkoirtisanoutumiseen. SuPerin osalta se suuntautuu kotihoitoon. SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno kehottaa jäseniä malttamaan mielensä. Tähän työtaistelutoimeen ei ryhdytä ainakaan ennen syksyä.
– Toivomme, että ihmiset eivät lähde nyt irtisanoutumaan vaan irtisanoutuminen tehdään koordinoidusti työtaistelutoimenpiteenä ja tarkasti liiton ohjeita seuraten.
Liitot ovat viestittäneet, ettei liitoilla ole kiire tehdä huonoa sopimusta, eikä työtaistelutoimiin rynnätä harkitsemattomasti. Joukkoirtisanoutuminen alkaa aikaisintaan sen jälkeen, kun kunta-alan muut työehtosopimukset on sovittu.
Luovat ratkaisut on torpattu
Pian puoli vuotta kestäneet neuvottelut hoitajien työehdoista ovat edelleen jumissa. Totutuista käytännöistä poikkeavat uudet avaukset ovat toistaiseksi kaatuneet muiden osapuolten vastustukseen. Kiinnostavimman ehdotuksen tehnyt Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ilmaisi halukkuutensa sopia työoloista ja palkoista paikallisesti SuPerin ja Tehyn kanssa. Määräaikaiseksi aiottu sopimus meni nurin työnantaja- ja muiden työntekijäjärjestöjen vastustuksen takia. Työntekijöitä edustavat JHL ja Juko olivat ilmoittivat peräti ryhtyvänsä lakkoon hoitajien paikallisia palkankorotuksia vastaan.
Sopimus olisi tuonut sairaanhoitopiiriin työrauhan ja lopettanut käynnissä olevan hoitajien ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Määrällisesti sopimus olisi koskenut hyvin pientä joukkoa superilaisia. Toteutuessaan se olisi osoittanut, että työehdoista ja palkoista on mahdollista päästä sopuun silloin kun vakiintuneet keinot ovat johtaneet umpikujaan.
Koko kunta-ala vailla ratkaisua
Neuvottelut ovat seisoneet sen jälkeen kun SuPer ja Tehy toukokuun alkupuolella yksimielisesti hylkäsivät sovittelulautakunnan esityksen kunta-alan työehtosopimuksista ja palkankorotuksista. Järjestöjen mukaan esitys ei tarjonnut uskottavaa ratkaisua hoitajapulaan. Esitetyt palkankorotukset eivät myöskään olleet riittäviä.
Muut kunta-alan järjestöt sekä KT hyväksyivät ehdotuksen. Se ei kuitenkaan sitonut osapuolia, jotka toukokuun lopussa kertoivat keskinäisten neuvotteluiden päättyneen tuloksettomina.
Se, miten neuvottelut näistä asetelmista kohti uusia työehtosopimuksia jatkuvat, on auki.