SuPerin ja Tehyn neuvottelema uusi sote-sopimus tuo parannuksia hoitajien vapaiden määräytymiseen jaksotyössä.
Työnantajan on annettava vähintään yksi arkipyhävapaa kokonaisena työaikajakson aikana. Jos jaksossa on useampia arkipyhiä, voi antaminen kokonaisena vapaana olla haastavaa työvoimapulan takia. Työnantaja voi luottamusmiehen kanssa neuvoteltuaan ottaa käyttöön kuuden viikon työaikajakson ja antaa kaikki arkipyhävapaat kokonaisina vapaapäivinä.
Vaihtoehtoisesti työnantaja voi ottaa käyttöön arkipyhien siirtomahdollisuuden seuraavalle työaikajaksolle. Tämä koskee vain kolmen viikon työaikajaksoja. Työnantaja voi edelleen käyttää aiempaa määräystä, jonka mukaan osa arkipyhävapaista voidaan antaa työajantasauksena.
Paikallista neuvotteluvaraa
Osa työaikaa koskevista määräyksistä on ollut sote-sopimuksessa alusta saakka määräaikaisina. Uuden sopimuksen myötä ne ovat muuttuneet toistaiseksi voimassa oleviksi. Tällaisia ovat esimerkiksi keskimäärin kaksi vapaapäivää viikkoa kohden sekä se, ettei työnantaja enää voi laskea yövuoron jälkeistä nukkumispäivää vapaapäiväksi. Vapaapäiväksi ei myöskään lasketa työpäivää, joka alkaa iltakymmeneltä.
Sopimus jättää edelleen paikallista neuvotteluvaraa työvuorojen välisen vuorokausilevon lyhentämiseen. Työaikalain mukaan työntekijällä on oltava vähintään 11 tunnin lepo työvuorojen välissä. Hoitajat voivat halutessaan sopia työnantajan kanssa tekevänsä vuoroyhdistelmiä, joissa lepoaika jää lyhyemmäksi, mutta se vaatii taustalle työnantajan ja luottamusmiehen solmiman paikallisen sopimuksen.
Omaa autoa työssään käyttäville huojennusta
Kesäkuussa astui voimaan myös SuPerin ja Tehyn neuvottelema parannus työssään omaa autoa käyttävien kilometrikorvauksiin. Korvauksen suuruuden päättää Verohallinto. Tänä vuonna se on 46 senttiä kilometriltä.
Korvaus pienenee 40 senttiin, kun työmatkat ylittävät vuodessa 7 000 kilometrin rajan. Aikaisemmin korvaus pieneni jo 5 000 kilometrin jälkeen.
Oma auto on käytössä esimerkiksi kotihoidossa työskentelevillä hoitajilla. SuPer suosittelee, ettei työntekijä allekirjoittaisi työsopimusta, jossa edellytetään oman auton käyttöä. Käytännössä siitä voi joissain tilanteissa olla vaikea kieltäytyä.
SuPerin ja Tehyn neuvottelemat muutokset vahvistettiin jo kesäkuussa sovintolautakunnan tekemän sovintoesityksen myötä. Ne ovat laajalti voimassa kunta-alalla.
Kohtuutta lomien anomiseen
Uutta on myös se, että työntekijällä on nyt mahdollisuus anoa vuosilomaa arkipyhäjaksojen, esimerkiksi joulun tai pääsiäisen, yhteyteen. Sote-alalla valitettavan yleinen käytäntö on, että työnantaja ei anna edes mahdollisuutta toivoa vuosilomaa ajanjaksoille, jolloin henkilökunnasta tiedetään olevan poikkeuksellisen suuri pula.
Ehdoton lomien hakemisen estäminen on ollut vuosilomalain hengen vastaista. Se, mille ajanjaksolle vuosiloma lopulta osuu, päättää edelleen viime kädessä työnantaja.