SuPer ja Tehy eivät hyväksy suunnitteilla olevaa pakkotyölakia

Pakkotyölain sijaan rakentavampaa olisi valmistella lakia hoitohenkilöstön saatavuuden turvaamisesta.

Kuvassa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola (vas.) ja edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno Kuva: Leena Louhivuori

Teksti Mari Frisk

Hoitajaliitot SuPer ja Tehy ehdottavat, että hoitajien työhön pakottamisen sijaan vastuussa olevat ministerit pohtisivat rakentavampaa ratkaisua eli lakia hoitohenkilökunnan saatavuuden turvaamisesta. Lailla voitaisiin korottaa hoitajien palkkatasoa sellaiseksi, että se lisäisi alan pito- ja vetovoimaa. Kyse olisi akuuttiin kriisiin vastaamisesta määräaikaisella lainsäädännöllä, jotta tilanne saataisiin korjaantumaan.

SuPerin Silja Paavolan ja Tehyn Millariikka Rytkösen mukaan pakkolaki ei ole ratkaisu, vaan se ainoastaan pahentaa kriisiytynyttä hoitajapulaa.

Hoitajapula aiheuttaa potilasturvallisuuden vaarantumista joka päivä ja estää suomalaisten perusoikeuksien toteutumisen. On selvää, että työnantajat eivät omin toimin saa alati pahenevaa hoitajapulaa ratkaistua. Hoitajapula ei korjaannu työryhmissä tai juhlapuheissa, vaan vaatii lainsäädännöllisiä toimenpiteitä eduskunnalta.

Potilasturvallisuuslakia ollaan säätämässä pikavauhdilla lyhytaikaista lakkotilannetta varten, vaikka ratkaisu tarvitaan itse juurisyyhyn: kriisiytyneeseen hoitajapulaan. Lainsäätäjän huomio on nyt väärässä kohdassa, eikä varsinaiseen ongelmaan haeta ratkaisua.

SuPer ja Tehy ovat kaikkien suomalaisten asialla

Liittojen tavoitteena on turvata laadukkaat sote- ja varhaiskasvatuksen palvelut myös tulevaisuudessa.

–Sosiaali- ja terveydenhoito on osa Suomen huoltovarmuutta. Hoitajat tarvitsevat kunnon palkan tekemästään arvokkaasta työstä. On vaikeaa ymmärtää, miksi sen hyväksyminen on niin vaikeaa, sanoo Silja Paavola ja jatkaa: – Jos palveluja ei pystytä turvaamaan, heikentää se merkittävästi erityisesti naisten asemaa työelämässä.

Hoitajia syyllistetään voimakkaasti käytössä olevista kovista työtaistelukeinoista, vaikka keinot ovat täysin laillisia ja joita myös muut liitot ovat käyttäneet.

Paavola ja Rytkönen muistuttavat, että viime kädessä valtio vastaa siitä, että kansalaisten välttämättömät palvelut turvataan, tätä palloa ei voi heittää toistuvasti muualle. Hoitajapula saadaan kääntymään parempaan suuntaan vain rahalla.

–Taistelemme nyt kaikkien suomalaisten hyvän hoidon puolesta, muistuttaa SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Yksityisen varhaiskasvatuksen työehtosopimusta aletaan neuvotella syksyllä

Yksityisen terveyspalvelualan lakot peruuntuvat: SuPer hyväksyi sovintoehdotuksen

Terveyspalvelualan neuvotteluita vauhditetaan lakoilla