SuPer ryhtyy keräämään kotihoidon työntekijöiden allekirjoituksia joukkoirtisanoutumista varten – ”Taistelemme hoitoalan palkkauksen puolesta, jokainen nimi listassa on tärkeä”

Joukkoirtisanoutuminen on poikkeuksellinen työtaistelutoimi, jota SuPer käyttää nyt ensimmäistä kertaa.

Hoitajat osoittivat eduskuntatalolla mieltään viime perjantaina. Paikalla oli yli 600 hoitajaa ja heidän tukijaansa. Kuva: Jussi Helttunen.

Teksti Elina Kujala

SuPer on aloittanut joukkoirtisanoutumiseen vaadittavien allekirjoitusten keräämisen kotihoidon työntekijöiltä. SuPerin ammattiosastot ja luottamusmiehet organisoivat nimilistojen keräämisen, ja heiltä saa lisätietoja joukkoirtisanoutumisen yksityiskohdista. Ne jäsenet, joita joukkoirtisanoutuminen tällä hetkellä koskee, ovat saaneet liitolta myös sähköpostia.

Joukkoirtisanoutuminen on laillinen työtaistelutoimenpide, josta SuPerin liittohallitus on päättänyt. Tässä vaiheessa superilaisten joukkoirtisanoutuminen kohdistetaan kotihoitoon.

Mainos

– Hoitajien työ tässä maassa on niin vaikuttavaa ja tärkeää, että kaikkien, myös päättäjien, pitää se ymmärtää. Kotihoito ja yleisesti hoitotyö on tärkeää. Tällä hetkellä näyttää siltä, että vain hoitajat itse tietävät oman työnsä arvon. On tullut aika osoittaa se kaikille, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Neuvottelut hoitajien työehtosopimuksesta ovat jatkuneet tuloksettomina keväästä asti. SuPer on yrittänyt vauhdittaa neuvotteluja muun muassa ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla, tilapäisen siirron kiellolla ja lakoilla.

Jo viime keväänä liitot ilmoittivat aloittavansa joukkoirtisanoutumisen valmistelun.

– Taistelemme hoitoalan palkkauksen puolesta. Joka ikinen nimi listassa on tärkeä. Nyt on SuPerin jäsenten tullut aika näyttää voimansa.

Miksi juuri kotihoito?

Kotihoito on keikkunut katastrofin partaalla jo vuosia, ja ongelmista on puhuttu paljon myös julkisuudessa. Väestö vanhenee, laitospaikkoja on vähennetty, ja kotona hoidetaan yhä enemmän ja yhä sairaampia ihmisiä. Työn organisoimisessa on isoja ongelmia. Hoitajia on liian vähän, eikä sijaisia saada.

– Koko ajan on luvattu, että kotihoitoon lisätään resursseja, mutta eipä niitä ole näkynyt. Kun nyt kukaan, hoitajia lukuun ottamatta, ei näytä ymmärtävän, kuinka tärkeä ala hoitoala kokonaisuudessaan on, niin kotihoito on oikea paikka osoittaa se selvästi kaikille, sanoo Silja Paavola.

Mainos

Lähihoitajat ovat suurin ammattiryhmä kotihoidossa.

Silja Paavola muistuttaa, että järeitä työtaistelutoimia ei järjestetä huvikseen, vaan pakon edessä, kun mikään muu ei tunnu auttavan.

– Meillä on tavoitteena hyvä työehtosopimus, joka parantaa hoitajien työoloja ja nostaa heidän palkkaansa. Huonoa sopimusta emme tee.

Neuvottelut valtakunnansovittelijan toimistolla jatkuvat tällä viikolla.

 

 

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Yksityisen varhaiskasvatuksen työehtosopimusta aletaan neuvotella syksyllä

Yksityisen terveyspalvelualan lakot peruuntuvat: SuPer hyväksyi sovintoehdotuksen

Terveyspalvelualan neuvotteluita vauhditetaan lakoilla