Tarvitaanko luottamusmiestä, jos asiat työpaikalla ovat ”ihan hyvin”?

Luottamusmiehet eivät ole työpaikalla vain ongelmatilanteita varten vaan myös siksi, ettei ongelmia syntyisi. SuPer haluaa työehtosopimuksiin parannuksia luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen asemaan. Parasta olisi, jos jokaisella julkisella työantajalla olisi superilainen pääluottamusmies, sanoo SuPerin sopimusasiantuntija Anne Villman.

Kuva: Marjaana Malkamäki

Teksti Saija Kivimäki

Mihin luottamusmiestä tarvitaan?

Luottamusmiehen tärkein tehtävä on varmistaa, että työpaikalla noudatetaan työehtosopimusta ja työntekijöitä kohdellaan tasapuolisesti. Luottamusmiehet neuvottelevat myös paikallisista sopimuksista, joilla voidaan parantaa työsuhteen ehtoja, esimerkiksi kehittää työvuorosuunnittelua tai korottaa hälytysrahoja. He ovat korvaamattomia etenkin silloin, kun työpaikalla käydään yt-neuvotteluita eli juuri nyt. Yksittäinen jäsen voi lähestyä luottamusmiestä kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä.

Mutta eikö ammattiliitto auta joka tapauksessa?

Totta kai auttaa. SuPer tukee jäseniään kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Luottamusmiehistä on arjessa paljon konkreettisempaa hyötyä: he tuntevat työpaikan käytännöt, ohjeistukset ja työntekijät, ja tietävät, mitä paikallisesti on jo sovittu. Luottamusmiehet voivat puuttua epäkohtiin nopeasti ennen kuin niistä tulee isompia ongelmia. Luottamusmiehet voivat puuttua epäkohtiin nopeasti ennen kuin niistä tulee isompia ongelmia. SuPer kouluttaa luottamusmiehiä ja työsuojeluvaltuutettuja ja on heidän tukenaan, jotta he puolestaan voivat olla työntekijöiden tukena työpaikoilla.

Miten SuPer haluaa parantaa henkilöstönedustajien asemaa?

SuPer on asettanut luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen aseman parantamisen yhdeksi tavoitteekseen julkisen alan työehtoneuvotteluissa. Miksi? Koska hyvä luottamusmies tukee koko työyhteisön jaksamista ja hyvinvointia. Luottamusmiehillä on oltava riittävästi aikaa hoitaa luottamusmiestehtäviä myös omien töidensä ohessa. Heidän palkkioitaan on korotettava.

Mainos

Lisäksi on turvattava luottamusmiesten oikeus saada työnantajalta riittävästi tietoa luottamustehtävän hoitamista varten. Työsuojeluun liittyvät kysymykset ovat lisääntyneet työpaikoilla, ja niiden hoitamiseen tarvitaan aikaa myös hoitoalalla.

Miksi on tärkeää, että jokaisella työnantajalla on pääluottamusmies ja luottamusmiehiä?

Moni työnantaja ajattelee, että muutamalla luottamusmiehellä pärjätään. Paikallisissa neuvotteluissa SuPerilaisten edunvalvonta tulee kuuluviin pääluottamusmiesten välityksellä. Sähköposti eikä puhelin korvaa ihmistä, joka tuntee arjen ja osaa sovitella ristiriitoja heti niiden syntyessä. Luottamusmiehet työpaikoilla ja alueilla auttavat jäsenten kysymyksissä ja vievät pääluottamusmiesten ja Superin viestiä jäsenistölle.

Mitä hyötyä luottamusmiehistä on työnantajalle?

Luottamusmies on myös työnantajan yhteistyökumppani. Hyvällä yhteistyöllä pystytään ennakoimaan ongelmia ja suunnittelemaan muutoksia niin, että työntekijät pysyvät niissä mukana. Tämä on erityisen tärkeää etenkin hyvinvointialueilla, jossa työntekijöitä voi olla tuhansia. Kaikki voittavat, kun työntekijät voivat hyvin työpaikoilla ja ristiriidat ratkotaan työpaikalla eikä esimerkiksi oikeudessa.

Kysymyksiin vastasi SuPerin sopimusasiantuntija Anne Villman.

Mainos

Lue myös: Hoitajien työehdoista neuvotellaan nyt – Tavoitteena paremmat työolot

Sinua voisi kiinnostaa myös

Mitä työnantaja tavoittelee neuvottelukierroksella, Henrika Nybondas-Kangas?

Hoitajien työehdoista neuvotellaan nyt – Tavoitteena paremmat työolot

Yksityisen varhaiskasvatuksen työehtosopimusta aletaan neuvotella syksyllä