Nyt puhuu hoivakotikohun käynnistänyt superilainen sankarihoitaja – ”Onneksi kupla puhkesi”

Esperi Caren Ulrika-hoivakodin sulkemisesta tammikuun lopulla alkoi tapahtumaketju, joka on mullistanut vanhustenhoitoa. Hoitaja, joka ensimmäisenä ilmoitti Ulrikan ongelmista Valviralle, kertoo nyt tapauksen taustoista.

Tarja Parkatti lähihoitaja

Tarja Parkatti toivoi SuPer-verkkolehden haastattelussa helmikuussa, että vanhustenhoitoon liittyvä kohu herättää päättäjät. Kuva: Tarja Parkatin kotialbumi.

Teksti Esa Pesonen

Lähihoitaja Tarja Parkatti ei kadu sitä, että teki silloisen työpaikkansa Ulrikan epäkohdista ilmoituksen, vaikka siitä on seurannut hänelle ongelmia.

– Olin yllättynyt siitä, miten paljon asia sai julkisuutta, mutta todella tyytyväinen, että kupla puhkesi ja herättiin siihen, miten asioiden laita on todellisuudessa. Lähihoitajana teen työtä asiakkaan ihmisarvoa sekä itsemääräämisoikeutta kunnioittaen ja hyvää elämää edistäen. Tämä ei enää toteutunut mielestäni työpaikassani. Itse teen työtäni sydämellä vanhusten hyväksi ja se sattuu, kun työtä ei voi tehdä niin kuin kuuluu, jos työolosuhteet ovat huonot.

Kaaosta ja hoitajapulaa

Tilanne Ulrikassa oli lohduton, Parkatin mukaan miltei kaoottinen. Työntekijöitä oli liian vähän työmäärään nähden. Parkatin mukaan koko ajan oli kauhea kiire. Hyvä, kun ehti jossain välissä jotain syömään. Yöhoitajalla oli kädet täynnä työtä yöllä ja kaikkea ei ehtinyt tekemään.

Mainos

– Hoitajilta puuttuivat hälytinnapit, joilla olisi saanut kutsuttua apua paikalle, jos sitä tarvitsi. Lääkkeitä oli jaettu väärin. Lääkelaastareita ei ollut aina saatavilla, jotta niitä olisi voinut vaihtaa. Lääkärikäyntejä hoivakodissa oli harvoin. Niiden aikana tavattiin vain muutama asukas.

Vanhukset lukittiin huoneisiinsa

Puitteet hyvälle hoidolle eivät häikäisseet, eivätkä varsinkaan asukkaiden olosuhteet. Edes virtsaamiseen tarkoitettuja ”sorsia” ei ollut tarpeeksi, vaan jotkut joutuivat käyttämään tarpeelleen mehukanisterista leikattua kyhäelmää.

– Yhdenkin asukkaan huoneessa ei ollut kuin sänky ja valot toimivat vain vessassa. Minkälaista asumista tai kohtelua tämä on? Asukkaiden perushoito kärsi. Lääkekuppeja jouduttiin pesemään, kun ei saatu tilata uusia. Tärkeitäkään hoitovälineitä ei ollut saatavilla. Asukkaiden huoneiden ovet pidettiin lukossa. He eivät päässeet huoneisiinsa, ennen kuin hoitaja tuli avaamaan oven.

Mainos

Asukkaat olivat myös haastavia ja hoitajapula aiheutti jopa vaaratilanteita.

– Heissä oli muutama väkivaltainen. Itseni pahoinpideltiin töissä.

Sydän velvoitti

Lopulta Parkatin mitta tuli täyteen ja hän päätti tehdä epäkohdista ilmoituksen Valviralle.

 Mietin ilmoituksen tekoa kyllä hetken, mutta sydämeni vain ei antanut periksi tässä asiassa.

– Vaikka puutteista ilmoitti työnantajalle, niin siihen ei reagoitu. Nämä kaikki ja moni muu epäkohta saivat minut tekemään ilmoituksen. Mietin ilmoituksen tekoa kyllä hetken, mutta sydämeni vain ei antanut periksi tässä asiassa. Jokaisella hoitajalla on ilmoitusvelvollisuus epäkohdista.

”Olen saanut kiitosta”

Parkatin aktiivisuus epäkohtien esiin nostamisessa johti siihen, että hänet laitettiin pois Ulrikan hoitokodista useiden muiden työntekijöiden kanssa Kristiinankaupungin otettua yksikön toiminnan haltuunsa. Esperi Care maksaa hänelle yhä palkkaa, vaikka työvelvoitetta ei enää ole.

– Minulle ilmoitettiin edellisenä päivänä, että kuulemistilaisuus on seuraavana aamuna kello yhdeksän. Ilmoitus tästä tuli niin myöhään, että en ehtinyt saada SuPer-liitosta henkilöä tuekseni. Olin kuulemistilaisuudessa yksin ja paikalla oli useita työnantajan edustajia.

Parkatti uskoo, että kun hänen asiansa saadaan kokonaisuudessaan käsiteltyä ja oikeat faktat tulevat esille, niin monella on peiliin katsomisen paikka.

– Olen saanut kiitosta tekemästäni ilmoituksesta ja tukea niin AVI:lta, Valviralta, SuPer-liitolta ja monilta muilta ihmisiltä.

”Toivottavasti kohu herättää päättäjät”

Parkatti sanoo, että hänen tuntemuksensa ovat vielä sekavat, koska asioiden käsittely on kesken.

Toivottavasti tämä kohu herättää päättäjät ylemmällä tasolla. Lähihoitajilla on kova työ ja vastuu työstään.

– Ennen kaikkea tunnen tehneeni oikein kerrottuani, mikä tänä päivänä on todellinen hoidon taso Suomessa. Toivottavasti tämä kohu herättää päättäjät ylemmällä tasolla. Lähihoitajilla on kova työ ja vastuu työstään. Tuntuu, ettei sitä arvosteta oikealla tavalla, koska näin ei voida jatkua. Onhan nyt nähty seuraukset.

Parkatti on kuitenkin toiveikas oman elämänsä ja hoitotyön suhteen.

– Kaikesta huolimatta uskon tulevaisuuteen ja toivon saavani tehdä työtä rakastamallani alalla vanhusten parissa. Hyviäkin hoivakoteja on niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella. Ne nyt ovat vain jääneet varjoon tämän skandaalin keskellä.

Lue myös:

Esperi Care on vain yksi yrityksistä, joissa on ongelmia – Näin muiden hoivayritysten lähihoitajat kertovat kokemuksistaan

Hoitoalan vaaratilanteet eivät vähene ennen kuin mitoitus on kunnossa – ”Asukas väänsi lähihoitajan rannetta niin kovaa, että käsi murtui”

SuPer on paininut pitkään Esperin ongelmien kanssa – ”Mehukanistereista leikattiin sorsia eikä asukkaita ehditty käyttää vessassa”

Sinua voisi kiinnostaa myös

”Unettomia öitä on viettänyt moni” – HUSin yt-neuvottelut päättyivät 280 työntekijän irtisanomiseen

Lähihoitajan työnkuva vaihtelee maasta toiseen, mutta yksi tekijä yhdistää: työ kuormittaa

Henrika Nybondas-Kangas on KT:n uusi toimitusjohtaja