”Olo on orpo, ja kohta minäkin alan purra!” – Mielenilmaus keräsi Helsinkiin satoja superilaisia näyttämään kantansa hallitusohjelmaan

STTK:n lauantaina järjestämässä Kohtuus kaikessa -mielenilmauksessa vastustettiin hallituksen suunnitelmia heikentää työntekijän asemaa.

Kuva: Jussi Helttunen

Teksti Saija Kivimäki

Mielenilmaus liikkui kulkueena Helsingin keskustassa Töölöstä Kansalaistorille, jonne kokoontui arvioiden mukaan yhteensä noin tuhat jäsentä eri ammattiliitoista.

Lähihoitajat Anu Haikala, Satu Landström ja Sari Puikkonen saapuivat paikalle Jyväskylästä asti. Haikala kertoo heränneensä jo ennen aamuviittä, Landström ja Puikkonen vain vähän myöhemmin. Aikaisesta herätyksestä huolimatta tunnelmat olivat pirteät ennen tapahtuman alkua.

Mainos

– Meillä on niin paksunahkainen hallitus, toivotaan, että tällä on jotain merkitystä, Landström sanoo.

Erityisen pahalta hänestä tuntuu ajatus ensimmäisen sairauslomapäivän omavastuusta.

– Ei me vanhustyössä voida mennä räkäisinä tai ripulissa töihin, se on ihmisille kohtalokasta.

Lähihoitajana kolmisenkymmentä vuotta toiminut Anu Haikala kertoo osallistuvansa elämänsä ensimmäiseen mielenilmaukseen. Tilanne on hänen mukaansa historiallinen.

– Aika hurjia suunnitelmia. En muista mitään vastaavaa aiemmalta ajalta. Ehkä kiky puhutti aikoinaan yhtä paljon kuin nämä uudistukset nyt.

Mainos

Varsinkin aikuiskoulutustuen lakkauttaminen huolestuttaa, sillä sen turvin hän on aikoinaan itse päässyt nykyiseen asemaansa työelämässä.

– Olen aikoinaan opiskellut perhepäivähoitajasta apuhoitajaksi ja tiedän paljon kollegoita, jotka ovat käyneet saman polun. Oma poika pystyy nyt sairaanhoitajana erikoistumaan ja suorittamaan harjoittelut tuen avulla.

Julmaa ja piittaamatonta politiikkaa

Kansalaistorilla kuultiin STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan ja ammattiliittojen puheenjohtajien puheenvuorot. SuPerin Silja Paavola nousi lavalle suosionosoitusten saattelemana.

– Sinähän olet täällä kuin rocktähti, totesi tapahtuman juontaja Katja Ståhl.

Paavola toi esiin huolensa määräaikaisten työsuhteiden perusteiden höllentämisestä.

– Työntekijöille tarjotaan vain höttöä. Keikkalainen sairastaa omalla kustannuksellaan ja lomailee omalla kustannuksellaan.

Vaikka mielenilmauksen kärki kohdistui hallitusohjelmaan, yleisössä toistuvat huudot veivät terveisiä suoraan vallan huipulle.

 ”Millainen olo on?”
”Orpo!”
”Mitä tekee mieli tehdä?”
”Purra!”

Helsinkiläinen Risto Mäentie kuvailee hallituksen suunnitelmia julmiksi ja piittaamattomiksi.

– Hallitusohjelmassa mennään ideologia edellä. Se tarjoaa kaavamaisia ratkaisuja, jotka eivät lyhennä valtion velkaa. Kaikkein vähävaraisimmat kustantavat rikkaimpien verohelpotukset.

Lastenhoitajana työskentelevä Mäentie osallistui Kohtuus kaikessa -kulkueeseen nojapyörällä. Se oli hänelle luonteva valinta.

Mainos

– Harrastan pyöräilyä, se on yksi tapa pysyä työkunnossa.

Kotkalaisia lähihoitajia Liisa Onnia ja Tuija Tuomista huolettaa erityisesti lakko-oikeuden rajaaminen ja vientivetoinen palkkamalli.

– Suunnitelmat eivät edistä alan vetovoimaa, päinvastoin ajetaan koko hoitoalaa alas. Kohta ei muka saisi edes osoittaa mieltään.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös: SuPer kysyi jäsenten mielipidettä hallitusohjelmasta – Lähihoitajilta jyrkkä EI työelämän heikennyksille

Sairastamisen omavastuupäivä on sote-alalla käsittämätön ajatus

Sinua voisi kiinnostaa myös

Yhä useampi lastenhoitaja kokee työssään väkivallan uhkaa

”Unettomia öitä on viettänyt moni” – HUSin yt-neuvottelut päättyivät 280 työntekijän irtisanomiseen

Lähihoitajan työnkuva vaihtelee maasta toiseen, mutta yksi tekijä yhdistää: työ kuormittaa