Päihdeneuvontapalvelusta tukea myös ammattilaisille

Päihdeneuvontapalvelu on tarkoitettu ihmisille, jotka ovat huolissaan omasta tai läheisensä päihteidenkäytöstä. Tukea tarjotaan myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka haluavat toisen ammattilaisen mielipiteen asiakkaansa tilanteeseen.

Päihdeneuvontapalvelu

Kuva Ingimage

Päihdeneuvontapalvelu toimii ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä numerossa 0800 900 45. EHYT ry:n palvelu on ilmaista, anonyymiä ja luottamuksellista. Puhelimeen vastaavat päihdetyön ammattilaiset. Palvelu avautui 1. helmikuuta 2018.

Päihdeneuvontapalveluun tulevista puheluista noin viidesosa tulee päihteitä käyttävien läheisiltä. Soittaja kertoo usein puolisonsa ongelmasta ja pyytää hänelle apua.

Tyypillistä on, että läheiset tuntevat itsensä hyvin uupuneiksi ja voimattomiksi. Päihteiden ongelmakäyttö on voinut jatkua jo vuosia ja lisääntynyt koko ajan.

Mainos

– Puhelimessa voidaan miettiä keinoja auttaa puolisoa, mutta tärkeintä on kysyä, että kuinka sinä itse voit ja miten voisimme edistää sinun hyvinvointiasi tässä kuluttavassa tilanteessa. Moni soittaja sanoo, että häneltä kysytään ensimmäistä kertaa omasta jaksamisesta. Eli keskusteluapu otetaan kiitollisena vastaan, sanoo johtava erityisasiantuntija Tuomas Tenkanen Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.

Päihdeneuvontapalveluun tulevista soitoista suurin osa liittyy alkoholiin, mutta myös huumeiden ja lääkkeiden käyttö puhuttavat. Yksittäisistä huumausaineista nousee esille kannabis.

Vanhemmat syyllistyvät lapsen päihderiippuvuudesta

Palveluun ottavat yhteyttä myös lastensa huumeiden käytöstä huolestuneet vanhemmat. Iso osa heistä on kannabiksen käytöstä kiinni jääneen nuoren vanhempia. Soittoja tulee myös vanhemmilta, joiden aikuinen lapsi käyttää kannabista kovempia huumeita.

– Häpeä näyttelee suurta roolia läheisten puheluissa, samoin syyllisyys erityisesti vanhemmilla. Vaikka meillä harvoin on tarjota valmista ratkaisua, niin usein jo auttaa, että kerromme päihderiippuvuuden luonteesta ja autamme soittajaa ymmärtämään myös oman tilanteensa ja vaikutusmahdollisuutensa, Tuomas Tenkanen sanoo.

Sinua voisi kiinnostaa myös

”Unettomia öitä on viettänyt moni” – HUSin yt-neuvottelut päättyivät 280 työntekijän irtisanomiseen

Lähihoitajan työnkuva vaihtelee maasta toiseen, mutta yksi tekijä yhdistää: työ kuormittaa

Henrika Nybondas-Kangas on KT:n uusi toimitusjohtaja