Puhe, pelisäännöt, arvostus ja sama tavoite

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola antoi Porin SuomiAreenassa reseptin hyvinvoivalle työyhteisölle.

Työhyvinvointi

Silja Paavola puhui Porin helteisellä kauppatorilla työhyvinvoinnista ja siitä, kuinka jokainen meistä voi vaikuttaa siihen.

Teksti Elina Kujala elina.kujala@superliitto.fi

– Hyvän työyhteisön resepti on toisen arvostaminen, asioista puhuminen, yhteiset pelisäännöt ja yhteen hiileen puhaltaminen. Se kuulostaa helpolta, mutta toteuttaminen onkin sitten toinen juttu, sanoi SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola. Paavola puhui tänään aamupäivällä työhyvinvoinnista Porin SuomiAreenassa.

Työyhteisöä voi Paavolan mielestä verrata pitkään avioliittoon.

– Työyhteisöön ihastutaan ja välillä siihen tympäännytään, mutta ajatuksen työhyvinvoinnista pitäisi kuitenkin elää taustalla koko ajan. Työhyvinvointia täytyy harjoitella. Yhteiseen työhyvinvointiin ja hyvään työyhteisöön kasvetaan yhdessä, mutta se vaatii puhumista ja asioiden nostamista pöydälle, sanoi Paavola.

Mainos

SuPeriin tulee yhteydenottoja, joissa väsynyt ja vihainen työntekijä kertoo oman työyhteisönsä ongelmista ja kiristyneestä ilmapiiristä. Kysymys kuuluu, voiko liitto tehdä mitään?

– Ratkaisua on lähdettävä ensin hakemaan työyhteisön sisältä. Siihen saatetaan tarvita apua ja tukea, ja sitä tietenkin on saatavana. Keskusteluun tarvitaan mukaan koko yhteisö. Jos ongelmat pystyisi ratkaisemaan yksin, niin silloinhan mitään ongelmaa ei olisi. Ulkopuolisen sovittelijan rooli on usein kysyä osapuolilta, että mistä ja miten he itse lähtisivät tätä ongelmaa yhteisössään ratkomaan?

Työhyvinvointi ja ongelmiin tarttuminen on kaikkien työyhteisön jäsenten vastuulla. Usein ongelman puheeksiottajat ovat harvassa. Hän tarvitsee muiden tuen.

Paavola korosti puheenvuorossaan, että toimiva työyhteisö tarvitsee kaikenlaisia persoonia: Hiljaisia puurtajia, äänekkäitä ja toimeliaita toteuttajia, kyseenalaistajia ja villien ideoiden viljelijöitä.

– Työyhteisössä on oikeus olla vaikka minkälainen persoona, mutta siellä ei ole oikeutta käyttäytyä ihan miten vaan. Se, että osaa hallita ja hillitä itsensä on erittäin tärkeä työyhteisötaito. Töissä joudutaan viihtymään erilaisten ihmisten kanssa kuin mitä ne omat kaverit vapaa-ajalla ovat. Sen takia työpaikan yhteiset pelisäännöt ovat hyvä ja selkeä tapa lisätä työhyvinvointia. Työyhteisössä jokaisella on oikeus mielipiteeseensä ja se täytyy saada tuoda julki.

Sinua voisi kiinnostaa myös

”Unettomia öitä on viettänyt moni” – HUSin yt-neuvottelut päättyivät 280 työntekijän irtisanomiseen

Lähihoitajan työnkuva vaihtelee maasta toiseen, mutta yksi tekijä yhdistää: työ kuormittaa

Henrika Nybondas-Kangas on KT:n uusi toimitusjohtaja