Saadaanko Suomeen ikäihmisten asemaa edistävä vanhusasiavaltuutettu?

Jos allekirjoituksia vanhusasiainvaltuutetun viran perustamisen puolesta saadaan riittävästi, tuskin yksikään puolue asettuu vaalien alla ehdotusta vastaan, toteaa SuPerin kehittämisjohtaja Jussi Salo.

vanhusasiainvaltuutettu SuomiAreena

SuPer keräsi Porin SuomiAreenassa allekirjoituksia aloitteeseen vanhusasiainvaltuutetun viran perustamiseksi. Aloitetta pidettiin tärkeänä ja allekirjoituksia kertyi satoja. Kuva Elina Kujala.

Teksti Sonja Kähkönen sonja.kahkonen@superliitto.fi

Uutiset huonokuntoisista ja syrjäytyneistä vanhuksista sekä kotihoidon tukalasta tilanteesta ovat olleet toistuvasti tapetilla kuluneen vuoden aikana. Esimerkiksi keväällä uutisoitiin kotihoidon asiakkaasta, joka oli ollut kuolleena kotonaan useamman viikon, ja alkukesästä uutisotsikoihin nousi Eksoten kotihoidon kriisi.

Kristillisdemokraatit tekivät keväällä kansalaisaloitteen vanhusasiavaltuutetun viran perustamiseksi Suomeen. Aloitteen tehneet peräänkuuluttivat maahan tahoa, joka puolustaa ikäihmisten asemaa yhteiskunnassa.

– Aloitteentekijöiden esiin nostamat asiat ovat erittäin tärkeitä myös SuPerille. Suurin osa SuPerin jäsenistä tekee vanhustyötä, Jussi Salo sanoo.

Vanhusasiainvaltuutettu voi vaikuttaa päätöksentekoon

Vanhusasiavaltuutetulla olisi Salon mukaan merkittävä yhteiskunnallinen rooli. Valtuutettu ei tee päätöksiä, mutta on lainsäädännön ja päätöksenteon kiihdytin.

Mainos

– Lapsiasiavaltuutettu on hyvä esimerkki siitä, millainen vaikutusvalta tällaisella taholla on. Lapsiasiavaltuutettu on saanut ulostuloillaan aikaan voimakkaan julkisen keskustelun, millä on ollut vaikutusta esimerkiksi kuntien päätöksentekoon.

Salo muistuttaa, että esimerkiksi Sote-uudistuksen yhteydessä säädetään lakeja, jotka vaikuttavat merkittävästi ikäihmisten asemaan. Vanhusasiavaltuutettu voisi ottaa kantaa näihin asioihin.

– Jos maassamme olisi vanhusasiavaltuutettu, niin esimerkiksi erilaiset vanhuksia koskevien lakien vaikutusarvioinnit toteutuisivat varmasti nykyistä paremmin. Vanhusasiavaltuutettu ei suinkaan tarkoita yhtä virkamiestä, vaan valtuutetulla on tukenaan muita asiantuntijoita.

Aloitteen ehtii allekirjoittaa syyskuun loppuun saakka

Salo huomauttaa, ettei vanhusasiavaltuutettua saa nähdä poliittisena kysymyksenä, vaikka aloite tuli oppositiopuolueelta. Vanhusasian tulisi olla jokaisen puolueen keskiössä.

– Nyt on tuhannen taalan paikka vaikuttaa siihen, että saamme Suomeen vanhusasiavaltuutetun. Jos saamme riittävän määrän allekirjoituksia, tulee asia varmasti etenemään eduskunnassa. Ensi keväänä järjestetään eduskuntavaalit, enkä usko, että vaalien alla yksikään puolue lähtisi tätä vastustamaan.

Aloite on kerännyt toistaiseksi hieman yli 13 000 allekirjoitusta. Allekirjoituksia tarvitaan kuitenkin vähintään 50 000, jotta asia etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloitteen voi allekirjoittaa osoitteessa kansalaisaloite.fi syyskuun loppuun saakka.

– Jo se riittäisi, että SuPerin jäsenet aktivoituisivat ja allekirjoittaisivat tämän tärkeän aloitteen verkossa.

Sinua voisi kiinnostaa myös

”Unettomia öitä on viettänyt moni” – HUSin yt-neuvottelut päättyivät 280 työntekijän irtisanomiseen

Lähihoitajan työnkuva vaihtelee maasta toiseen, mutta yksi tekijä yhdistää: työ kuormittaa

Henrika Nybondas-Kangas on KT:n uusi toimitusjohtaja