Suomalaiset lähihoitajat kutsutaan mukaan ideakisaan: palkintona 6000 euroa

Suomalaisten lähihoitajien työtaistelu kosketti hoitoalan palkinnon myöntäjiä. Kuningatar Silvian mukaan nimetty palkinto tarjoaa nyt myös suomalaisille lähihoitajille mahdollisuuden voittaa mainetta, kontakteja ja sievoisen rahasumman.

Kuva: Most photos

Teksti Jenna Parmala

Lähihoitaja, millä tavoin haluaisit kehittää työtäsi vanhusten ja muistisairaiden kanssa paremmaksi?

– Nyt on hyvä hetki miettiä, voisiko jonkin takaraivossa pyörineen ajatuksen jalostaa toimivaksi ehdotuksesi saakka. Ideoita voi alkaa lähettää meille heti syyskuun alusta lähtien, Swedish Care Internationalin toimitusjohtaja Sophie Lu-Axelsson toteaa.

Queen Silvia Nursing Award myönnetään hoitajille parhaasta ikääntyneiden ja muistisairaiden hoitoon liittyvästä ideasta. Tänä vuonna kilpailemaan pääsevät ensimmäistä kertaa Suomessa myös lähihoitajat.

– Olemme kevään aikana seuranneet suomalaisten hoitajien työneuvotteluita tarkasti ja heidän asiansa koskettaa meitä syvästi, Lu-Axelsson kertoo.

– Lähihoitajien mukaan ottaminen on hankeemme kannalta ajankohtaista ja tärkeää, sillä he kohtaavat työssään paljon muistisairaita ja iäkkäitä potilaita.

Palkintoraati on ottanut huomioon, että Suomen työ- ja elinkeinoministeriön ammattibarometrin mukaan suurin työvoimapula Suomessa on juuri lähihoitajista. Kun suomalaisista hoitajista jää seuraavan kymmenen vuoden aikana kolmannes eläkkeelle, heidän tilalleen tarvitaan innostuneita uusia työntekijöitä, mikä edellyttää hyviä työoloja ja asianmukaista palkkatasoa.

Mainos

Voittaja saa äänensä kuuluviin

Palkinnon tarkoitus on vahvistaa suomalaisten hoitajien vaikutusvaltaa ja ääntä yhteiskunnassa. Voittajalle luvataan 6000 euron suuruinen rahapalkinto sekä kansainvälisiä kontakteja ja erilaisia opintomahdollisuuksia.

Viime vuonna Suomessa voiton vei suomalainen ensihoitajaopiskelija Markus Suominen. Hän ideoi raportointiportaalin, jonka avulla hoitajat voivat välittää työpaikalla havaitsemansa hyvät asiat ja ongelmat suoraan talon johdon tietoon sekä toisilleen.

– Ajatuksena on, että portaalin tiedot ovat julkisia, jotta hoitajat voisivat vertailla keskenään eri työpaikkojen saamia palautteita ja valita työpaikkansa tai jopa osastonsa niiden perusteella.

Lu-Axelssonin mukaan palkinnon voittaja pääsee myös eräänlaiseen räätälöityyn oppimisohjelmaan, joka antaa hoitajalle lisää mahdollisuuksia tutkia, miten heidän ideansa voisi hyödyttää ikääntyneiden ja muistisairaiden hoitoa.

– Me tarjoamme voittajalle rahapalkinnon lisäksi mahdollisuuden tavata sote-alan kansainvälisiä vaikuttajia sekä tuomme julkisuutta voittaneelle idealle. Tämä on erittäin tärkeää, sillä tavoitteemme on, että sairaanhoitajat nähdään luovina johtajina ja ongelmanratkaisijoina hoidon alalla, joka todella vaatii mahdollisimman paljon panosta ja hyviä ideoita.

Mainos

Hoiva vaatii ammattitaitoa

Palkinto kantaa kuningatar Silvian nimeä, sillä Ruotsin kuningatar on puhunut avoimesti kokemuksistaan muistisairaan äitinsä omaishoitajana. Kuningatar vieraili säännöllisesti yksinasuvan äitinsä luona Saksassa ja huomasi etenevän muistisairauden merkit. 1990-luvulla kuningattaren äiti muutti tyttärensä luokse Tukholmaan.

– Hänen majesteettiinsa on korostanut, että omaishoitajakin tarvitsee avukseen koulutettuja hoivan ammattilaisia. Hoiva on erityistä taitoa vaativa ammatti.

Lu-Axelsson toteaa, että Pohjoismainen hoitajakoulutus on poikkeuksellisen pitkä ja erittäin laadukas.

– Uskommekin, että hoitajien ääniä vahvistamalla voimme myös tehdä mahdolliseksi sen, että yhteiskunta ymmärtää heidän työtään ja arvoaan paremmin ja haluaa maksaa siitä kunnollista palkkaa.

Suomen yhdeksäs Queen Silvia Nursing Award -kierros on avoinna hakemuksille 1.9.-1.11.2022 välisenä aikana. Vuoden 2022 voittajat julkistetaan perinteen mukaisesti 23. joulukuuta.

Hae mukaan tästä.

Mainos

Artikkeli on julkaistu SuPer-lehdessä 5/2022.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

”Unettomia öitä on viettänyt moni” – HUSin yt-neuvottelut päättyivät 280 työntekijän irtisanomiseen

Lähihoitajan työnkuva vaihtelee maasta toiseen, mutta yksi tekijä yhdistää: työ kuormittaa

Henrika Nybondas-Kangas on KT:n uusi toimitusjohtaja