SuPer ja Tehy jatkavat neuvotteluja kunta-alan työnantajien kanssa. Kulunut kesä on ollut hoitajille äärimmäisen vaikea ja esimerkiksi sairaaloissa ja kotihoidossa ylitöitä on tehty paljon. Erityisesti terveydenhuollon päivystysyksiköiden kaaos on saanut runsaasti mediahuomiota. Jonotusajat päivystyksessä ovat venähtäneet jopa kymmenen tunnin mittaisiksi ja potilasturvallisuus on monin paikoin vaarantunut. Erityisen haavoittuvaisessa asemassa ovat olleet vanhukset.
– Toisin kuin luullaan, ikäihmisiä ei ole päivystyksissä paljon, mutta heidän hoitonsa vaatii yleensä enemmän aikaa ja huomiota, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kertoo.
SuPer varoitti neuvotteluiden jäädessä tauolle, että edessä olisi ennennäkemättömän vaikea kesä, hoitajapula tulisi vain pahenemaan. Paavola toteaa, että helpotusta ei ole luvassa kesän jälkeenkään.
– Päättäjien on käsitettävä, että Suomi vanhenee nyt vauhdilla. Hoitajia tarvitaan koko ajan enemmän.
Hoitajia haluttaisiin taas vähentää
Silja Paavola kertoo, että vakavasta hoitajapulasta on tänä kesänä syytetty jopa vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksia koskevia säädöksiä.
– Työnantajan edustajat ovat vaatineet aivan tosissaan henkilöstömitoituksien pienentämistä.
Paavola toteaa, että henkilöstömitoitus on määrätty nimenomaan vanhusten turvallisuuden ja palvelun laadun takaamiseksi. Nyt hoitotyötä haluttaisiin kurjistaa entisestään.
– Kommentoijat eivät näytä muistavan, miksi tätä lakia vuonna 2018 kiristettiin, Paavola toteaa.
Vanhustenhuollon kriisi nousi vuonna 2018 julkisuuteen kun kävi ilmi, miten törkeästi vanhusten oikeuksia ja henkilöstömäärästä asetettuja säädöksiä vanhuspalveluissa rikottiin. Tuolloin useat hoidon huonosta laadusta järkyttyneet hoitajat ja omaiset ottivat yhteyttä liittoihin ja medioihin.
– Eduskunta teki kohun jälkeen oikean ratkaisun lisätessään vanhuspalvelulakiin säädökset henkilöstön määrästä vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa. Palaaminen tuota lakia edeltävään aikaan ei ole mikään ratkaisu, sanoo puheenjohtaja Paavola.
Nykyisen henkilöstömitoituslain tarkoitus on taata, että iäkkäiden henkilöiden parissa työskentelee vastaava määrä koulutettua työvoimaa, joka turvaa heille laadukkaat palvelut.
Huoltovarmuus vaarassa
SuPer on muistuttanut useaan kertaan, että hoitajat ovat osa harmaantuvan Suomen huoltovarmuutta. Raskaat koronavuodet ovat jo verottaneet alaa ja vaatineet sen tekijöiltä suuria ponnistuksia. Silja Paavola toteaa, että tulevina vuosina paheneva hoitajapula todennäköisesti aiheuttaa Suomessa vakavan häiriötilan.
– Jos tilanteen annetaan jatkua tällaisena, tulevina vuosina sairaaloiden sekä sote-keskusten päivystykset sekä vuodeosastot tulevat olemaan nykyistäkin ruuhkaisempia. Tilannetta pahentavat vielä voimakkaasti lisääntyvä vanhusten palvelutarpeiden kasvu sekä hoitoalan vetovoiman puute.
Vetovoimaa parantamaan Super on antanut kolme keinoa: hoitohenkilöstön riittävän määrän varmistamisen, asianmukaiset työolot ja kilpailukykyisen palkkauksen.
– Nämä asiat eivät ratkea itsestään, vaan niihin tarvitaan ihan oikeaa rahaa sekä poliittisten päättäjien todellista tahtotilaa.