SuPerin jäsenistä noin 95 prosenttia vastustaa Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnitelmia heikentää työntekijöiden asemaa. Suurin osa jäsenistä on myös valmis osallistumaan heikennyksiä vastustaviin tukitoimiin, esimerkiksi mielenilmauksiin. Yli puolet vastaajista kertoi myös tuntevansa hallitusohjelman työelämäkirjaukset hyvin tai erittäin hyvin. SuPerin jäsenkyselyyn vastasi 6 357 SuPerin jäsentä.
Erityisen haitallisia SuPerin jäsenille ovat suunnitelmat, joiden mukaan palkankorotusten katoksi tulevat vientialojen korotukset, lakko-oikeuden rajoittaminen, ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuus sekä määräaikaisten työsopimusten salliminen ilman perusteltua syytä ja työntekijän irtisanomissuojan heikentäminen.
Lähes kaikilla hyvinvointialueilla selvitetään palveluverkon tilannetta tai on jo päätetty lähipalveluiden supistamisesta. Hyvinvointialueiden on saatava taloutensa tasapainoon vuoteen 2026 mennessä.
– Tämä aikataulu on liian tiukka ja epärealistinen, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.
– Kansalaisten perusoikeudet ovat vakavasti uhattuina.
SuPer ilmoitti jo syyskuussa nostavansa järjestöllistä valmiutta eli liitto valmistautuu tukitoimiin hallitusohjelman heikennyksiä vastaan.
Sotessa säästäminen on lyhytnäköistä
Paavola sanoo, että sote-palveluihin ja sote-henkilöstöön kohdistuvat kohtuuttomat säästötoimet ovat lyhytnäköistä toimintaa ja tuovat tulevina vuosina lisäkustannuksia. Hän toteaa, että julkisen sektorin palveluiden alasajolla rakennetaan luokkayhteiskuntaa, jossa vain varakkailla on mahdollisuus saada tarvitsemiaan palveluja ajoissa yksityiseltä sektorilta.
– Hoitajilta viedään mahdollisuus parantaa omaa palkkaustaan ja kuitenkin odotetaan ja jopa vaaditaan, että kaikissa tilanteissa he tuottavat kansalaisille palveluita, joita heillä itsellään ei ole varaa ostaa, sanoo Paavola.
– Tämä tulee lisäämään epäoikeudenmukaisuuden tunnetta ja tyytymättömyyttä.
Sinua voisi kiinnostaa myös: Ay-liikkeeltä myrskyvaroitus: Työelämän räikeisiin heikennyksiin on pakko reagoida
Sairastamisen omavastuupäivä on sote-alalla käsittämätön ajatus