SuPerin puheenjohtajaehdokkaat esittäytyvät – Anne Heiskanen: ”Minulla on paljon annettavaa tässä hetkessä”

Toiminta SuPerissa on vahvistanut ja kasvattanut Anne Heiskasen ammatti-identiteettiä. Kuva: Anssi Viljakainen

Teksti Saija Kivimäki

Miten aikoinaan lähdit mukaan SuPerin toimintaan?

Halusin vaikuttaa. Aloitin ammattiosastotoiminnan parikymppisenä vastavalmistuneena, ja nälkä on vuosien saatossa kasvanut. Vastuuta on tullut puheenjohtajuuden ja hallitustyöskentelyn myötä. Olin aikoinaan kuutisen vuotta ammattiosaston puheenjohtajana, pääluottamusmiehenä aloitin 14 vuotta sitten. Taustalla vaikutti myös superilainen yhteisöllisyys, samanlaiset arvot ja pyrkimykset työelämässä innostivat lähtemään mukaan.

Mitä toiminta SuPerissa on antanut?

Se on vahvistanut ja kasvattanut ammatti-identiteettiäni. Kaikkein palkitsevimpia ovat olleet onnistumiset, kun on pystynyt vaikuttamaan jäsenten edunvalvontakysymyksiin ja työelämän kysymyksiin. Itsetunto on kasvanut matkan varrella, kun olen huomannut, että kykenen ja pystyn, olen itse asiassa aika hyvä näissä asioissa. SuPerissa toimiminen antoi myös sytykkeen lähteä opintoihin. Jos en aikoinaan olisi ryhtynyt pääluottamusmieheksi, minulla ei olisi herännyt näin vahvaa kiinnostusta yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Pääluottamusmiehenä olen päässyt keskustelemaan johtajien kanssa, mikä on tuonut kiinnostuksen tietää, mitä johtaminen oikeastaan on. Tätä selvittääkseni lähdin opiskelemaan hallintotieteitä. Valmistuin maisteriksi viime keväänä.

Millaisen puheenjohtajan SuPer saisi sinusta?

Motivoituneen. Haluan vaikuttaa asioihin ja olen osaava edunvalvoja. Työelämä on isossa murroksessa, lainsäädäntöön tehdään muutoksia ja paineet ovat kovat. Koen, että minulla on paljon annettavaa tässä hetkessä.

Minulla on pitkä käytännön työkokemus ja teen edelleen työtä myös ruohonjuuritasolla hoitotyössä. Puheenjohtajana kuuntelisin jäseniä, heidän toiveitansa ja arkensa ja työnsä haasteita. Katson, että SuPerin arvot ohjaavat niin liiton kuin puheenjohtajan työtä, mutta yhtä lailla tärkeää on saada jäsenten ääni kuuluviin. Haluan osaltani pitää yllä superilaista yhteisöllisyyttä, joka aikoinaan sai minut mukaan liiton toimintaan.

Minulla on hyvät vuorovaikutustaidot ja olen yhteistyökykyinen. Koen, että johtamisosaamisestani on puheenjohtajan tehtävässä hyötyä, sillä se on myös johtamistehtävä. Tavoitteeni on tehdä kaikilla tasoilla yhteistyötä ja käydä vuoropuhelua niin jäsenten kesken kuin vaikuttamistehtävissä päättäjiin tai ministeriöihin. Puheenjohtajana tulen tekemään työtä sen eteen, että SuPer on vastaisuudessakin vahva vaikuttaja ja vahva, itsenäinen ammattiliitto.

Mitä pidät tulevan puheenjohtajakauden suurimpana haasteena?

Työmarkkinoilla ja työelämässä on käynnissä valtavia muutoksia, mihin liittyy monenlaisia kysymyksiä: miten voimme turvata jäsentemme palkkakehityksen ja työolot eri sektoreilla, ja onko meillä tulevaisuudessa tekijöitä näillä aloilla. Haasteiden ratkaiseminen edellyttää meiltä vahvaa edunvalvontatyötä, neuvottelusuhteiden luomista ja ylläpitämistä eri toimijoiden välillä, vaikuttamista päättäjiin ja ministeriöihin.

 Miten SuPerin jäsenmäärä saadaan kasvuun?

Olen pohtinut tätä jo jonkin aikaa ja tainnut sanoakin hallituspöydässä ääneen, että jos mietimme jäsenmäärän kasvua, meidän on samalla kiinnitettävä huomio tehtyyn työhön. Onnistunut jäsenpalvelu on kaiken a ja o. Jos onnistumme siinä, saamme jäsenet myös pidettyä.

Lähtisin palastelemaan jäsenhankintaa: mitä se tarkoittaa paikallisesti ammattiosastoissa eri toimijoiden välillä, mitä liiton tasolla, ja minkälaisia rooleja kenelläkin on. On mietittävä palveluiden resurssointia ja kohdentamista.

Yksi keskeinen haaste on se, miten saamme tulevaisuudessa nuoria mukaan toimintaan. Nuoret eivät näe ammattiyhdistystä samalla tavalla kuin minun sukupolveni ihmiset. Liitto ja ammattiosastot voisivat yhteistyössä lähteä miettimään, miten toiminnasta tulisi koordinoidumpaa ja vaikuttavampaa. Näkisin mielelläni enemmän sen tyyppistä toimintaa kuin [pääkaupunkiseudulla ja Turun alueella toteutettu] vaka-kampanja, jossa liitto osallisti ammattiosastoja. Ammattiosastoille ei riitä, että niitä kehottaa aktivoitumaan. Tarvitaan enemmän tukea.

Pitäisi pohtia myös, kuinka hyvin vastaamme vieraskielisten tarpeisiin. SuPerin jäsenissä alkaa olla 5–10 prosenttia vieraskielisiä, mikä haastaa liiton toimintaa ja työelämää. Heitä on tuettava murrosvaiheessa, kun kielitaito on vasta kehittymässä.

Mainos

Puheenjohtajaehdokas Anne Heiskanen

Ikä: 48 vuotta
Kotipaikkakunta: Iisalmi
Ammatti: Lähihoitaja, Live-säätiön pääluottamusmies
Perhe: Avopuoliso, parivuotias skotlanninpaimenkoira ja kaksi aikuista tytärtä
Harrastukset: Harrastan maantiepyöräilyä, koiran kanssa ulkoilua ja koiranäyttelyitä. Avopuolison kanssa moottoripyöräilen. Meitä yhdistää myös kiinnostus vanhoihin autoihin. Laajasti ottaen olen kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista.

Tutustu kaikkiin puheenjohtajaehdokkaisiin:

Puheenjohtajaehdokas Päivi Inberg.

Puheenjohtajaehdokas Harri Järvelin.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Yhä useampi lastenhoitaja kokee työssään väkivallan uhkaa

”Unettomia öitä on viettänyt moni” – HUSin yt-neuvottelut päättyivät 280 työntekijän irtisanomiseen

Lähihoitajan työnkuva vaihtelee maasta toiseen, mutta yksi tekijä yhdistää: työ kuormittaa