Uusi jäsenetu superilaisille! Osallistu ilmaisille verkkovalmennuksille ja voi paremmin

SuPer tarjoaa jäsenetuna kaikille jo liittoon kuuluville ja mukaan liittyville neljä verkkovalmennusta. Kursseilla perehdytään liikuntaan, palautumiseen ja virkistymiseen, dynaamiseen venyttelyyn sekä panostetaan vuorotyötä tekevien ravitsemukseen.

Kuva MostPhotos, kuvankäsittely SuPer

Teksti Mari Frisk

Onko herkkukäsi herkässä työvuoron jälkeen? Valitsetko lenkkitossujen sijaan torkkuhuovan? Mistä energiaa, kun syksyn pimeys pukkaa päälle? Jos nämä kysymykset tuntuvat tutuilta, niin kannattaa ainakin kokeilla SuPerin jäsenilleen tarjoamia maksuttomia ja helppokäyttöisiä hyvinvoinnin verkkovalmennuksia. Voit tehdä harjoituksia kotona tai vaikka kuntosalilla. Valmentajana toimii Terhi Immonen SykeTribestä. Hän on kuntoutukseen erikoistunut lähihoitaja, mentaalivalmentaja ja personal trainer.

Terhin lisäksi kurssien kouluttajina toimivat fysioterapeutti ja fitness-valmentaja Aku Virtanen, kilpauimari, uimavalmentaja ja psykologian maisteri Eetu Karvonen sekä työhyvinvointiin erikoistunut Sami Hautaniemi.

Hoitajien hyvinvointi on SuPerille tärkeää

– Tämän vuoden teema on hyvinvoiva hoitaja, kertoo SuPerin opiskelija-asiamies Minna Kuusela.

– Etenkin nyt korona-aikana hoitoalalla on erittäin raskasta, ja maksuttomien verkkovalmennusten tarkoitus on tukea hyvinvointia ja työssä jaksamista.

Mainos

Moduulit voi tehdä milloin itse haluaa, joten ne toimivat myös epäsäännöllistä työaikaa tekevän kirittäjänä ja apuna. Vuorotyötä tekevien ravitsemusta tukeva kurssi on suunniteltu erityisesti SuPerin jäsenille. Valmennukset ovat vain superilaisille, ja ensimmäinen kirjautuminen niihin tapahtuu verkkokoulutusympäristö Skarpin kautta. Skarpista on suora linkki SykeTriben koulutuksiin.

Aiotko Minna itse osallistua?

– Totta kai! En ole juuri harrastanut viime aikoina. Odotan, että saisin verkkovalmennuksen kautta buustia liikkumiseen sekä vinkkejä jaksamiseen ja syömiseen.

Fyysinen ja henkinen puoli kulkevat käsi kädessä

Valmennusten vetäjä Terhi Immonen on koulutukseltaan kuntoutukseen erikoistunut lähihoitaja.

– Työskentelin useamman vuoden Tampereella erikoissairaanhoidon yksikössä hengityshalvaushoitajana. Käytännössä se tarkoitti neliraajahalvaantuneiden potilaiden hoitoa heidän omissa kodeissaan, toisinaan myös sairaalassa.

– Työ opetti minulle elämän kunnioitusta. Elämä voi muuttua nopeasti, joten on tärkeä toteuttaa omia tavoitteitaan, siksi ryhdyin yrittäjäksi.

– Lähihoitajan työ on vastuullista ja vaativaa. Olin yövuoroissa yksin, ja oli pakko selvitä kiperistäkin tilanteista. Se kehitti paineensietokykyä ja ongelmanratkaisutaitoja.

Valmennuksissaan Immonen haluaa jakaa näitä oppeja eteenpäin.

– Jos fyysinen puoli ei ole kunnossa, ei mentaalisista taidoista ole juuri hyötyä, Immonen uskoo.

Hyvä peruskunto auttaa jaksamaan

– Lähihoitajan työ on fyysistä ja se on lähtökohtaisesti hyvä. Nostolaitteiden ja potilaiden kääntelyn ja vääntelyn kanssa saa hien pintaan.

Kestävyyskunnon kohottamisen ei tarvitse olla monimutkaista.

– Reipas kävely, hölkkä tai juoksu oman kunnon ja aikataulujen mukaan riittää.

Lihaskunto- ja voimaharjoittelun voi tehdä kotona, kuntosalille ei ole välttämätöntä mennä.

– Oikein toteutettuna kehonpainotreeni kehittää myös lihaskestävyyttä ja nopeusvoimaa, jotka ovat hoitajan työssä tärkeitä. Suosikkivälineeni on vastuskuminauha. Ne ovat edullisia ja monikäyttöisiä. Apuna voi käyttää myös kahvakuulaa ja käsipainoja.

Vetreyttä venyttelemällä

– Venyttely unohtuu helposti. Sitä kannattaa kuitenkin kokeilla. Kun lihakset ovat joustavia, se ehkäisee vammoja, jos tulee äkkiliikkeitä. Lyhytkin venyttelybreikki virkistää myös mieltä.

Moni luo itselleen paineen siitä, että liikunta pitäisi olla aina kivaa.

– Lähteminen voi olla tuskan takana, mutta harvoin kenelläkään tulee paha mieli siitä, että tulipa mentyä lenkille.

Perusfiksu syöminen riittää

Syömiseen ja sen rytmittämiseen liittyvät haasteet ovat tuttuja Immosellekin, joka teki vuosia yövuoroja.

– Perusfiksu syöminen riittää, kukaan ei voi syödä koko ajan vain terveellisesti.

Yövuoroherkuttelu on vuorotöitä tekeville  jo käsite.

– Liiallisesta herkuttelusta on hyvä opetella kieltäytymään. Kun kroppa sanoo, että suklaata, niin pysähdy kuuntelemaan, mitä oikeasti tarvitset. Makeanhimo voi viestiä siitä, että olet tauon tai levon tarpeessa, joskus voi olla kyse vain janosta.

– Vuorotyö vaikuttaa myös aineenvaihduntaan, se altistaa ruoansulatusongelmille ja painoakin kertyy helpommin.

Immonen vinkkaa pitämään käden ulottuvilla terveellisiä ja näppäriä välipaloja.

– Kassissani on aina banaani ja proteiinijuoma. Proteiinivälipaloja saa nykyisin hyvin myös kuivahyllyistä. Proteiini vapauttaa energiaa tasaisemmin kuin nopeat hiilarit. Erityisesti yövuorossa kannattaa vältellä hiilaripiikkejä, jotta pysyy skarppina.

Uniergonomiaan kannattaa satsata

Paitsi ruokailu, myös nukkuminen voi kärsiä epäsäännöllisistä työajoista.

– Kun menet kotiin, malta nukkua. Yövuoron jäljiltä keho on enemmän tai vähemmän sekaisin, joten jätä puhelin äänettömälle ja laturiin. Satsaa uniergonomiaan, esimerkiksi pimennysverhoihin, moni vaatii nukahtaakseen sen, että on hiljaista ja pimeää.

– Hyvä peruskunto auttaa myös palautumaan tehokkaammin. Unen laatu on parempaa, samoin unen aikainen palautuminen.

Vuorotyöstä saa nauttia

Terhi Immonen muistuttaa, että joskus vuorotyötä mustamaalataan liikaakin.

– Moni nauttii siitä, kun on rauhallista ja maailma ympärillä hiljenee. Yövuorot tuovat myös joustoa arkeen.

Valmennukset ovat käynnissä 6.9.2021–27.2.2022. Ne kestävät kaksi viikkoa, ja alkavat non-stoppina maanantaisin, voit siis osallistua omaan tahtiisi. Haasta työkaverisi mukaan!

 

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kun pappa ei pääse hoivakotiin, se näkyy sairaalan päivystyksessä

Tuore puheenjohtaja Päivi Inberg: ”Tehdään yhdessä töitä, jotta saadaan hoitajille parempi tulevaisuus”

Varapuheenjohtaja Harri Järvelin: ”Haluan, että SuPer on luotetuin ammattiliitto”