Varhaiskasvatuksen suhdelukukikkailusta pyritään eroon kansalaisaloitteella

Tavoitteena on, että varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitus toteutuisi koko päivän lapsiryhmä- eikä päiväkotikohtaisesti.

Stop vakava leikki -mielenilmauksessa 18.1. huolestuneet vanhemmat vaativat korjausta Helsingin varhaiskasvatuksen ongelmiin. Kuva: Jussi Helttunen

Teksti Saija Kivimäki

Kansalaisaloitteen taustalla on huoli varhaiskasvatuksen henkilöstön työmäärästä ja riittävyydestä, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja, sosionomi Hanna Mäkiaho. Hän on yksi aloitteen vastuuhenkilöistä.

–  Pureudumme ydinongelmaan eli siihen, miksei varhaiskasvatuksessa ole riittävästi henkilöstöä lasten kanssa. Vajetta on aamuisin ja iltapäivisin, mutta myös keskellä päivää on suunnitteluaikaa ja palavereita. Yksittäisellä työntekijällä voi mennä puolet päiväkotipäivästä siihen, että hän on pois lapsiryhmästä.

Mainos

– Jos ryhmässä on suhdeluvun mukaan oltava kolme aikuista, riittää, että yksi aikuisista on lasten kanssa ja ne kaksi muuta voivat olla jossain muualla, Mäkiaho kuvailee.

Käytäntö vaarantaa hänen mukaansa sekä lasten että henkilökunnan turvallisuuden ja myös kuormittaa henkilökuntaa kohtuuttomasti.

– Kantelut valvovalle viranomaiselle eivät auta niin kauan kuin toiminnan ei katsota rikkovan lakia.

Tilapäisestä on tullut pysyvä käytäntö

SuPer on jo vuosia esittänyt, että laista on poistettava tilapäisen poikkeaman salliva pykälä, sillä varhaiskasvatuksen järjestäjät tulkitsevat lakinkohtaa hyvin laveasti, sanoo liiton varhaiskasvatuksen asiantuntija Johanna Pérez.

– Kansalaisaloitteen tavoite on kannatettava. Laki mahdollistaa, että henkilöstön ja lasten suhdeluku kohtaa kerran päivässä, ja tämän hyväksi käyttäminen on hyvin tavallista.

Suhdelukua venytetään myös niissä tilanteissa, joissa lapsi on hoidossa vain osan päivästä.

Ongelmiin on herätty laajasti

Varhaiskasvatuslakiin muutosta esittävä kansalaisaloite keräsi vaadittavat 50 000 allekirjoitusta poikkeuksellisen nopeasti, vajaassa kahdessa viikossa. Se etenee eduskunnan käsittelyyn vuoden kuluessa.

Mainos

Aloitteen vastuuhenkilöt osasivat odottaa, että vaadittava määrä täyttyy, mutta vauhti yllätti.

–  Vanhemmat ovat nähneet tilanteen. Henkilöstö on hirvittävän väsynyttä ja vaihtuvuus suurta, Hanna Mäkiaho sanoo.

Varhaiskasvatuksen henkilöstöpula nousi äskettäin esiin myös Helsingissä järjestetyssä mielenilmauksessa. Mielenilmauksen järjestäjät olivat pääasiassa varhaiskasvatuksen tilanteesta huolestuneita vanhempia. Kansalaisaloitteen alullepanijoina on varhaiskasvatuksessa eri tehtävissä ja eri puolilla Suomea työskenteleviä ammattilaisia, Mäkiaho kertoo.

– Olemme toki eläneet varhaiskasvatuksen arkea myös vanhempina ja nähneet varhaiskasvatuksessa tapahtuneen muutoksen. Itsekin ajattelin, että joko luovutan ja vaihdan alaa tai alan taistella lasten ja vakan puolesta.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

”Unettomia öitä on viettänyt moni” – HUSin yt-neuvottelut päättyivät 280 työntekijän irtisanomiseen

Lähihoitajan työnkuva vaihtelee maasta toiseen, mutta yksi tekijä yhdistää: työ kuormittaa

Henrika Nybondas-Kangas on KT:n uusi toimitusjohtaja