Kunnissa työskentelevät lastenhoitajat tuntevat työnsä nyt vähemmän kuormittavaksi kuin koronapandemian ja sote-uudistuksen aikaan. Muutos on samansuuntainen koko kunta-alalla, osoittaa Työterveyslaitoksen Kunta10-seurantatutkimuksen uusimmat tulokset.
Kuntatyöntekijöiden hyvinvoinnissa tapahtui vuonna 2022 selvä notkahdus. Työterveyslaitoksen johtavan tutkijan Jenni Ervastin mukaan taustalla vaikuttaa tuolloin äskettäin koettu koronapandemia mutta myös edessä häämöttänyt sote-uudistus.
– Hyvinvointialueille siirtyvät työntekijät kokivat epävarmuutta ja tilanne on voinut heijastua myös kuntiin jääviin työntekijöihin.
TTL:n erityisasiantuntija Risto Nikunlaakso näkee, että työhyvinvointia on kohentanut hyvä johtaminen ja esihenkilötyö.
– Kuntien panostukset johtamiseen näkyvät erityisesti siinä, kuinka merkitykselliseksi työntekijät kokevat työyhteisönsä ja kuinka oikeudenmukaisena lähiesihenkilön toiminta nähdään.
Väkivaltaa kitketään ilmoitus kerrallaan
Tutkijat korostavat, että vaikka töissä voidaan aikaisempaa paremmin, tilanne ei silti ole erityisen hyvä. Lastenhoitajista lähes joka kolmannes kertoo työpaineiden olevan suuria ja mahdollisuudet työn hallintaan vähäisiä.
Erityisen huolestuttavaa Kunta10-tuloksissa on väkivallan uhkan ja koettujen väkivaltatilanteiden nopea yleistyminen lastenhoitajien työssä. Reilusti yli puolet lastenhoitajista kertoo, että heitä on töissä lyöty tai heitetty tavaroilla. Väkivallan uhkaa kertoo kokeneensa 66,5 prosenttia lastenhoitajista.
– Lastenhoitajat ja koulunkäynninohjaajat ovat olleet fyysistä asiakasväkivaltaa kokevien ammattiryhmien kärjessä jo vuosia, muistuttaa SuPerin varhaiskasvatuksen asiantuntija Johanna Pérez.
Tilanne on monisyinen. Vastuu vaikeiden tilanteiden ratkaisemisessa on esihenkilöllä, mutta myös lastenhoitajilla on lakisääteinen velvollisuus kertoa työssä kohtaamistaan väkivalta- ja vaaratilanteista.
– Kenenkään työnkuvaan väkivallan ei tule kuulua. Väkivaltakokemuksista tai niiden uhasta tulee aina ilmoittaa epäkohtailmoituksella esihenkilölle. Näin väkivalta saadaan näkyväksi ja niiden ehkäisyyn voidaan kehittää esimerkiksi toimintamalleja, Pérez sanoo.
Lue myös: Lapsi puri päiväkodissa – pitääkö hoitajan tehdä vaaratilanneilmoitus?
Hei vakalainen, muistathan ilmoitusvelvollisuutesi? Se on koko varhaiskasvatuksen parhaaksi