Ulkonäkö ei ole käyntikortti – työpaikka voi vahvistaa mielenterveyttä tukemalla myönteistä kehosuhdetta

Jotta kehoonsa voi suhtautua yhtä armeliaasti ja stressittömästi kuin asiakkaiden ja kollegoiden kehoihin, omaan kehoon on luotava tasapainoinen ja hyväksyvä suhde. Se on helpompaa, jos ympäristö arvostaa tasapuolisesti kaikenlaisia kehoja, kirjoittaa psykologi Anu Tevanlinna kolumnissaan.

Nainen koskettaa vatsaansa.

Hoitajan ulkonäköpaineet saattavat syntyä siitä, että ammattiosaamiseen terveyttä edistävistä elintavoista saatetaan liittää falskeja odotuksia siitä, miltä ammattilaisen kehon muka pitäisi näyttää. Kuva: Mostphotos

Teksti Anu Tevanlinna

Luin kirjaa, jossa päähenkilö huomaa psykiatrinsa vaaleansiniset kynnet. Ne näyttävät hänestä ammattiin nähden röyhkeiltä. Hän ajattelee, että sydäntään avaavalla asiakkaalla olisi lupa odottaa jotain hillitympää ja myötätuntoisempaa.

Ulkonäköön pohjaavat päätelmät persoonallisuudesta, älykkyydestä ja kyvykkyydestä ovat yleisiä. Ne ovat myös yleensä epätosia ja aina epäreiluja. Ne eivät suinkaan pohjaa vain vaatteisiin ja laittautumiseen, vaan myös muun muassa kehon kokoon.

Terveydenhuollon ammattilaiselle ulkonäköpaineita saattaa kummuta myös siitä, että ammattiosaamiseen terveyttä edistävistä elintavoista saatetaan liittää falskeja odotuksia siitä, miltä ammattilaisen kehon muka pitäisi näyttää. Joskus keho-odotukset tulevat muilta, joskus niitä lataa itse itselleen.

Mainos

Vaikka jokainen ammattilainen järjellä ymmärtää, etteivät osaaminen, terveys ja ahkeruus näy ulkonäöstä, lempeä ja hyväksyvä katse on usein helpompi ulottaa muihin kuin itseen. Laihuutta ja lihaksikkuutta ihannoivien kehoideaalien saattelemana omasta peilikuvasta näkee herkästi lähinnä virheitä ja muokkauskohteita. Suhde omaan kehoon muuttuu hankalaksi.

Kun puhutaan mielenterveydestä, ei kehosuhde tule yleensä ensimmäisenä mieleen. Se ei välttämättä edes tunnu mielenterveysasialta, saati työkykyyn vaikuttavalta tekijältä. Vaikea suhde kehoon voi kuitenkin olla selkeä stressin ja ahdistuksen lähde.

Jotta kehoonsa voi suhtautua yhtä armeliaasti ja stressittömästi kuin asiakkaiden ja kollegoiden kehoihin, omaan kehoon on luotava tasapainoinen ja hyväksyvä suhde. Se on helpompaa, jos ympäristö arvostaa tasapuolisesti kaikenlaisia kehoja. Työpaikoilla tässä päästään alkuun huomioimalla arkisissa puitteissa, että kaiken kokoisten kehojen on yhtä hyvä olla töissä. Esimerkiksi minkä kokoisen ja muotoisen kehon on hyvä istua taukotilan tuolissa tai liikkua välinevarastossa? Entä sopivatko työvaatteet erilaisille kehotyypeille?

Lisäksi me kaikki osallistumme sanoin ja asentein kehohyväksyntää tukevan ilmapiirin luomiseen huolehtimalla, ettemme luo painetta sopia tiettyyn muottiin. Supattelut toisten painonvaihteluista tai vaatteiden istuvuudesta jäävät tietysti jo hyvien käytöstapojen vuoksi pois, mutta kehu laihtumisestakin sisältää vivahteen siitä, millainen keho on viehättävä ja tavoiteltava. Huomioidaan siis, mitä kehokommentti voi toisen mielessä herättää.

Mainos

Vaikka palautuminen ja jaksaminen ovat työhyvinvointipäivien kestosuosikkiteemoja, ei mielenterveyden tukemista työpaikoilla pidä typistää vain stressinsäätelyyn. Työkyvyn johtaminen on monitahoinen ilmiö, johon voidaan liittää sen varmistaminen, että kaikilla kehoilla on rauha olla töissä, koosta ja muodosta riippumatta.

Mainos

Lue myös:

Minä ja ihana kehoni − Kehopositiivisuus on jokaisen kehon oikeutta olla olemassa

Sydän pamppailee onnesta ja voi särkyä – Rakkauslaulujen nikkarit tietävät sen, mistä tutkijat ovat vasta äskettäin kiinnostuneet: ihminen kokee maailmaa myös sisäelimillään

Matala varastorauta on naisten ongelma – alhainen ferritiini aiheuttaa monenlaisia oireita

Sinua voisi kiinnostaa myös

Syys- ja talvikuukausina minusta kuoriutuu säävalittaja: harmautta, sadetta, kylmää – miten kamalaa!

Loma tukee elämän tasapainoa – Entä jos lomaa ei tarvitsekaan ansaita?

Uupumus on työyhteisölle kriisi  – Syyllisyys on usein jaettu tunne