Oikein valitut työkengät ovat kevyet, sopivasti tuetut, joustavat, hengittävät ja pitävät. Hoitajan työjalkineiden valinnassa tarkoituksenmukaisuus liittyy myös työ- ja potilasturvallisuuteen.
– Siirtotilanteissa hyvä kenkä pysyy tukevasti jalassa eikä pohja lipsu. Kenkien tulee tarjota pitoa erilaisilla alustoilla ja tukea jalkaa erityisesti silloin, kun työ sisältää paljon liikkumista ja seisomista, sanoo jalkojen hoitoon erikoistunut fysioterapeutti Jari Rantala Mehiläisestä.
Hänen mukaansa ihmisten jalan rakenteeseen tai toimintaan liittyvät haasteet tulevat yleensä esiin rasituksen kasvaessa. Kun jalan kiputiloja tutkitaan, tarkastellaan kaikkia niveliä varpaista lonkkaniveleen. Kivun alkuperää lähdetään etsimään askelluksen eri vaiheista.
– Käydään toiminnallisuus ja rakenteet läpi nivel niveleltä. Selvitetään mikä kudos oireilee ja miksi. Kyseessä voi olla esimerkiksi trauma, joka muuttaa askellusta. Tulehtunut kudos aristaa, jolloin liike ja rasitus tavallaan siirtyvät seuraavaan niveleen, joka sitten kuormittuu enemmän ja kipeytyy.
Aina kivun syy ei kuitenkaan löydy alaraajoista, vaan ongelma saattaa olla ylempänä, lantion alueella.
– Jos esimerkiksi yhdellä jalalla seistessä lantio ei pysy suorassa, nivelen päällä, vaan tipahtaa sivulle, tarvitaan lihas- ja taitoharjoittelua oikean asennon löytämiseksi, Rantala kuvaa.
Työturvallisuuden kannalta hyvä tasapaino on välttämätöntä, ja jalkaterillä on siinä keskeinen rooli. Varpaiden ja nilkkojen nivelten liikkuvuus sekä jalkapohjan, säären ja reiden lihasten kunto vaikuttavat tasapainoon.
Myös Rantalan vastaanotolla tarkastellaan tasapainoa, onnistuuko kyykky, entä yhdellä jalalla seisominen.
– Liikkuessamme olemme pääosin yhden jalan varassa, joten hyvä tasapaino on oleellinen työturvallisuuden kannalta. Horjahtaessa on tärkeää pystyä korjaamaan asento nopeasti, Rantala korostaa.
Hän kehottaa hakemaan ajoissa apua jalan kipuihin, sillä pitkittyessään vaivat yleensä pahenevat.
– Pienillä muutoksilla, kuten huoltavalla ja palauttavalla harjoittelulla, sopivampien työkenkien valinnalla tai vaikka yksilöllisesti muotoiltujen pohjallisten avulla, saadaan vaivat usein kuriin.
Jalkojen kuntoa, lihaksia ja niveliä, on syytä huoltaa läpi elämän.
****
5 x huomaa nämä, kun valitset työkengät
Työkengän istuvuus on tärkeää. Kengän hyvä istuvuus päkiän leveimmältä kohdalta on tärkeää jalkaterveydelle. Myös kantaluun on hyvä pysyä napakasti paikallaan. Kantapää ei saa liikkua ylös alas kävellessä. Kengässä on hyvä olla ohut, päkiästä taipuva pohja, jossa ei ole liikaa iskunvaimennusta, jotta jalan lihakset pysyvät aktiivisina.
Korkea jalkapöytä ja jäykistyneet vasaravarpaat tarvitsevat tavallista enemmän kärkikorkeutta päkiän alueelle. Nivelreuman ja diabeteksen yhteydessä ilmenevien jalkavaivojen lisäksi päkiän leviäminen ja laskeutuminen sekä vaivaisenluut vaativat usein tavallista tilavamman kenkämallin.
Crocsit eivät sovellu jatkuvaan käyttöön. Crocsien tuuletusaukot ovat erinomainen ominaisuus, sillä ne takaavat tehokkaan ilmanvaihdon kengän sisällä. Kengän keveys helpottaa askellusta ja säästää energiaa. Leveä ja korkea kärkiosa antaa lisätilaa esimerkiksi vaivaisenluulle ja vasaravarpaille.
Crocseissa on kuitenkin monia jalkaterveyttä heikentäviä ominaisuuksia, eikä niitä tulisi käyttää kuin väliaikaisesti. Ne voivat aiheuttaa muun muassa rakkoja, hiertymiä ja koukkuvarpaita. Liika väljyys tekee kengästä epävakaan eikä jalkaterä pysy kengässä paikallaan sivu- ja pituussuunnassa.
Paljasjalkakengät vahvistavat jalan lihaksia. Paljasjalkakengät ovat tasapohjaisia, kärkimalliltaan leveitä, erittäin ohutpohjaisia kenkiä, joissa ei ole iskunvaimennusta ja joilla kävely muistuttaa paljain jaloin liikkumista.
Kenkiä voi käyttää tavallisten työkenkien ohella tai sijasta, jos ei ole esimerkiksi rakenteellisia esteitä niiden käytölle. Paljasjalkakengät aktivoivat monipuolisesti koko jalan lihaksia ja nivelten toimintaa sekä verenkiertoa. Monet käyttäjät ovat saaneet apua vaivoihinsa.
Paljasjalkatuntuma ehkäisee jalkaterän ja varpaiden asentopoikkeamia ja lisää jalkaterän lyhyiden ja säären pitkien lihasten voimaa. Lihasten vahvistumisen myötä vammariski vähenee.
Terveyskengät sopivat rasittuneille jaloille. Perinteinen terveyskenkä tai -sandaali on hyvä valinta, kun jalat tarvitsevat lisätukea rasituksen seurauksena. Osa hyötyy jäykästä pohjasta, jos jalassa on toiminnallisesta häiriöstä aiheutuvaa kipua.
Toisaalta terveelle jalalle, joka ei oireile ylirasituksesta, terveyskengät voivat olla pitkään käytettynä jopa haitaksi – varsinkin, jos kengässä on jäykkä, paksu pohja, joka estää päkiän taipumisen ja varpaiden aktiivisen toiminnan. Tällöin myös nilkan liikkuvuus vähenee, ja se voi muuttaa askellusta. Anatominen muotoilu voi myös aiheuttaa sisäkaaren ihon hankaumia ja koukkuvarpaita.
Pohjallisilla iskunvaimennusta ja tukea. Osa jalan iskunvaimentimista rappeutuu ikääntymisen seurauksena ja osa vaurioituu vammojen, sairauden tai liiallisen ja toistuvan kuormituksen seurauksena. Silloin ulkoiset iskunvaimentimet, esimerkiksi pehmustetut sukat ja iskunvaimennuspohjalliset auttavat.
Yksilöllisesti muotoiltu pohjallinen, niin sanottu tukipohjallinen, voidaan räätälöidä tukemaan jalkaa sieltä missä tukea tarvitaan. Jos jalkaholvi on laskeutunut tai askelluksessa paino suuntautuu liiaksi jalan ulkosyrjälle, muotoillulla pohjallisella voidaan tasapainottaa jalkaterän liike.
Lähde: Terveyskirjasto, Duodecim