Lastensuojelu ei ole mörkö – tavoitteena on lapsen paras

Kun epäily lapsen kaltoinkohtelusta tai turvattomista kotiolosuhteista herää, päiväkodin kasvattajalla on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus.

lastensuojeluilmoitus

Teksti Minna Lyhty minna.lyhty@superliitto.fi

Päiväkodin kasvattajat tekevät aikaisempaa enemmän lastensuojeluilmoituksia. Näin on ainakin Espoossa johtavan sosiaalityöntekijän Riina Mattilan mukaan.

– En usko, että lapset voivat huonommin kuin ennen. Kasvattajat ovat entistä tietoisempia ilmoitusvelvollisuudesta, kun he epäilevät lapsen kaltoinkohtelua. Nykyään puututaan pieniinkin asioihin ja yritetään saada muutosta aikaisemmin. Silti uskon, ettei ilmoituksia tehdä liikaa, vaan ehkä jopa liian vähän.

Lastensuojeluilmoituksia tehdään erilaisista syistä.

– Pieni lapsi on esimerkiksi aggressiivinen ja kasvattajilla on huoli siitä, miksi lapsi käyttäytyy näin. Joistakin lapsista näkee, ettei heitä ole hoidettu hyvin. Hampaita ei hoideta, lasta ei viedä lääkäriin tai päiväkotiin ei tuoda säänmukaisia vaatteita pyynnöistä huolimatta. Jotkut vanhemmat hakevat lasta päihtyneenä tai riitelevät keskenään päiväkodissa.

Mainos

Toisinaan lapset kertovat päiväkodissa, että heitä lyödään tai he ovat yksin yöllä kotona. Tällaiset puheet pitää ottaa aina vakavasti ja selvittää mistä on kyse.

– Jos lapsella on selittämättömiä mustelmia tai herää epäilys lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kasvattajan on tehtävä välittömästi lastensuojeluilmoituksen lisäksi tutkintapyyntö poliisille.

Lastensuojelusta saa apua silloin, kun päiväkodissa ei tiedetä, miten perheen tilanteeseen pitäisi puuttua. Sosiaalityöntekijän kanssa voi yhdessä miettiä, tehdäänkö lastensuojeluilmoitus heti vai selvitetäänkö asiaa vanhempien kanssa enemmän. Mattila rohkaisee ottamaan vanhempien kanssa puheeksi myös vaikeat asiat.

– Jos epäilee vanhemman olevan liian uupunut huolehtimaan lapsestaan, hänelle voi sanoa, että näytät tosi väsyneeltä, onko sinulla kaikki hyvin. Yleensä kukaan ei suutu tällaisesta lähestymisestä, vaan välittäminen tuntuu hyvältä. Vanhempi voi kokea helpottavana, kun voi puhua, miten asiat oikeasti ovat. Joskus kasvattajan epäilykset ovat vääriä.

Mattilan mukaan hyviin tapoihin kuuluu kertoa lastensuojeluilmoituksen tekemisestä vanhemmille. Kun päiväkodista tehdään ilmoitus, vanhemmat saavat tietää, kuka työntekijöistä sen on tehnyt. Yksityishenkilöt, esimerkiksi naapurit ja sukulaiset, voivat tehdä ilmoituksen halutessaan nimettömänä.

– Jos asiasta ei kerrota, vanhemmat saattavat pettyä, että on toimittu heidän selkänsä takana. Lastensuojeluilmoitus on monelle perheelle järkytys.

Kun ilmoitus on tehty, lastensuojelu selvittää mahdollisimman nopeasti perheen tilannetta. Ilmoituksen tekijä pyydetään mukaan ensiarviotapaamiseen, joka vakavissa tilanteissa pidetään jopa samana päivänä. Jos epäillään lapsen olevan välittömässä vaarassa, tehdään kiireellinen sijoitus. Mattilan mukaan useimmat perheet saavat elämänsä hallintaan pienemmällä tuella.

– Esimerkiksi ohjaamme uupuneen vanhemman hakemaan apua. Lapsille voidaan järjestää tukiperhe, jossa he viettävät yhden viikonlopun kuukaudessa.

Mattilan mukaan lastensuojeluun pitää suhtautua yhtenä yhteiskunnan palveluna.

– Julkisuudessa kerrotaan vanhemmista, jotka ovat olleet sosiaalityöntekijöiden kanssa eri mieltä. Suurin osa asiakkaistamme on kuitenkin tyytyväisiä lastensuojelusta saatuihin palveluihin.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Olisinpa tehnyt toisin – Työelämään liittyvä katumus on yleinen tunne

Siilinjärven ihme – Mielenterveyspoissaolot saatiin käännettyä merkittävään laskuun

Tunnetaidot puuttuvat monelta aikuiselta – Tunteissa vellominen ja negatiivinen jumittaminen on yleistä työpaikoilla