Kansainvälisenä tuki- ja liikuntaelinterveyden lähettiläänä toimiva ortopedi Esko Kaartinen on eniten huolissaan nuorista aikuisista.
– Nykyiset nuoret aikuiset liikkuvat liian vähän, ja heillä ongelmat alkavat keski-iän saapuessa, kun huono tukiranka sanoo itsensä irti. Lasten ja nuorten tukirankaoireilu on jo todellisuutta, ja haitallisia elintapatekijöitä esiintyy kaikissa ikäryhmissä.
– Passiivisuutta ruokkivien elinympäristötekijöiden määrä tuntuu lisääntyvän jatkuvasti, istumme kaiken aikaa liikaa, Kaartinen sanoo.
Kustannuksia ja kärsimyksiä
Tuki- ja liikuntaelinongelmat ja -sairaudet ovat suurin työkyvyttömyyden syy yli kymmenen päivää kestävissä sairauslomissa. Suuresta kansansairausryhmästä puhutaan kovin vähän verrattuna sen aiheuttamiin kustannuksiin ja kärsimykseen.
Nivelrikon vuoksi Suomessa tehdään 613 000 lääkärikäyntiä vuosittain ja joka vuosi asennetaan noin 20 000 polven ja lonkan tekoniveltä. Osteoporoottisia murtumia ilmenee vuosittain 30 000–40 000.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet ovat suurin työkyvyttömyyden syy: vuonna 2016 Kela korvasi 4,7 miljoonaa sairauspäivää eli 14 000 henkilötyövuotta tule-sairauksien vuoksi. Samana vuonna työkyvyttömyyseläkettä tule-sairauden vuoksi sai yli 41 000 ihmistä.
Kaksi eri ikää
Esko Kaartinen korostaa, että kaikenikäiset voivat omaa terveyskäyttäytymistään muuttamalla päästä positiivisiin tuloksiin – jo suhteellisen pienilläkin teoilla.
Hän muistuttaa kalenteri-iän ja biologisen iän erosta: elintavoillamme vaikutamme biologiseen ikäämme, joka voi olla aivan toinen kuin kalenteri-ikämme.
– Voimme jopa nuortua, kun treenaamme. Kaatumisia voidaan vähentää puoleen, kun tehdään tiettyjä harjoitteita, Kaartinen kannustaa.