Raikkaat suolaiset ja makeat syötävät täydentävät kesän – katso hoitajien vinkit herkkupöytään

Muistatko vielä nämä lähi- ja perusruokaa -juttusarjan herkkureseptit? Nappaa ohjeista mieluisat kesän arki- tai juhlapöytään.

kalavoileipäkakku

Pippurimakrilli tuo tähän kalavoileipäkakkuun makua. Kuva: Sonja kähkönen

Teksti Sonja Kähkönen

Kalavoikkarikakku

Marjo Paldanius-Aunola vinkkasi mehevän kalavoileipäkakun reseptin SuPer-lehdessä 8/2018. Tämä voileipäkakku saa makunsa pippurimakrillista, joka tuo kakkuun enemmän makua kuin perinteinen savukala. Jutussa Marjo totesi suunnitelleensa täytteet sellaisiksi, ettei kakkujen tekemisestä tule turhan vaivalloista.

Marjo kertoi intohimoisena leipurina tekevänsä satunnaisesti pientä pitopalvelukeikkaa ja leipovansa tilauksesta tuttujen juhliin. Myös työpaikan asukkaat ovat päässeet nauttimaan Marjon leivonnaisista silloin, kun hän on ollut yövuorossa.

Kakku:
1½ iso pkt ruisleipäviipaleita
1 iso pkt hiivaleipää viipaleina
1–1½ l kasvislientä
275 g voileipäpikkelssiä
1½ pkt ruohosipulituorejuustoa
500–600 g pippurimakrillia
400 g turkkilaista jogurttia
½ prk fetajuustokuutioita

Päällinen:
400 g turkkilaista jogurttia
½ tuubia majoneesia
graavilohta, tomaattia, kurkkua, salaattia, herneenversoja jne.

Sekoita pippurimakrilli, feta ja turkkilainen jogurtti keskenään. Vuoraa pyöreä kakkuvuoka tuorekelmulla. Käytä vuorokerroksissa ruisleipää ja hiivaleipää, aloita ruisleipäviipaleilla. Kostuta leipäkerrokset kunnolla kasvisliemellä ennen täytteen laittoa. Kahteen kerrokseen tulee kalaseosta, yhteen voileipäpikkelssiä ja yhteen tuorejuustoa. Laita tuorekelmu kunnolla kakun päälle, jotta kakku pysyy kos-teana. Kumoa kakku seuraavana päivänä tarjoilulautaselle. Sekoita päällisen ainekset ja levitä kakun päälle. Koristele kakku mielesi mukaan.

Seitsemän kerroksen salaatti

Lähihoitaja Anu Mustonen jakoi kerrossalaatin ohjeen SuPer-lehdessä 2/2016. Lehtijutussa Mustonen kertoi lähteneensä 80-luvulla tätinsä luokse Yhdysvaltoihin, josta hän vuotta myöhemmin palasi tämän reseptin kanssa. Siihen aikaan salaattia ei voinut tehdä talvella, koska varsiselleriä ja keväsipulia ei Suomessa ollut aina saatavilla.

Jotkut vierastavat varsiselleriä, mutta Anun mielestä se on salaatissa ”koko homman juttu” – vaikka voi sen tarvittaessa poiskin jättää. Alkuperäisessä reseptissä ohjeistetaan käyttämään cheddar-juustoa, mutta sitäkään ei saanut Suomesta 80-luvun alussa. Näin Anu päätyi käyttämään muita juustoja.

Kerrossalaatti
Tämän kerrossalaatin ohje on lähtöisin Yhdysvalloista. Kuva: Elina Kujala


Ohje:
1 jäävuorisalaattikerä
1,5 dl varsiselleriä pilkottuna
1,5 dl vihreää paprikaa pilkottuna
1,5 dl varhaissipulia pilkottuna
1 pussi, noin 200 g, pakasteherneitä
runsas 1 dl majoneesia
2 rkl sokeria
2 dl juustoraastetta, Turunmaa tms.
1 tomaatti

Valmista salaatti 4–6 tuntia tai vuorokausi etukäteen. Suikaloi salaatti tarjoiluastiaan. Lisää päälle pienitty varsiselleri, paprika ja sipuli kukin omaksi kerrokseksi. Lisää jäiset herneet. Lisää halutessasi sokeri majoneesiin ja levitä herneiden päälle niin, että ne peittyvät. Lisää juustoraaste. Peitä astia kelmulla tai kannella ja laita jääkaappiin. Koristele ennen tarjoilua tomaattisiivuilla.

Puolukka-kookospiirakka

Kotihoidossa työskentelevä Tarja Turpeinen kertoi SuPer-lehdessä 11/2017 haaveilleensa nuorena leipurin työstä. Hän jakoi lehdessä puolukka-kookospiirakka-ohjeensa. Tämä resepti muovaantui Tarjan käsissä kahdesta eri reseptistä. Myös alkuperäisen piirakkaohjeen punaherukat Tarja vaihtoi puolukoiksi.

Tarjan mukaan kookos sopii hyvin yhteen kirpeiden marjojen kanssa. Hän totesi käyttävänsä kookosta muutenkin paljon, sillä se pehmentää makuja.

puolukka-kookospiirakka
Puolukka-kookospiirakan ohje on sovellettu alun perin kahdesta eri reseptistä. Kuva: Sonja Kähkönen


Pohja:
75 g voita
75 g kookosöljyä
¾ dl sokeria
1 muna
1 dl kaurahiutaleita
2,5-3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
½ l puolukoita
½ dl sokeria
1 ½ rkl perunajauhoja
2 dl kookoskermaa
1 muna
2 tl vaniljasokeria

Pohja:
Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää muna vatkaten. Lisää kuivat aineet, levitä taikina vuokaan.

Täyte:
Kaada puolukat vuokaan taikinan päälle. Sekoita täytteen muut ainekset keskenään. Kaada täyte marjojen päälle tasaisesti. Paista 200 asteessa 30- 40 minuuttia.

Mangoinen valumakakku

Lähihoitaja Taru Ylinen paljasti raikkaan mangokakkureseptinsä SuPer-lehdessä 6–7/2018. Jutussa Taru kertoi innostuneensa leipomisesta aikuisiällä. Hän kertoi myös tekevänsä mielellään näyttäviä kakkuja, koska niiden koristelu on ”mukavaa näpertelyä”.

Ylinen totesi omien leipomistaitojensa jo kehittyneen sen verran, ettei ohjeita enää tarvinnut noudattaa orjallisesti. Epäonnistumisiakin oli kuitenkin sattunut matkaan, kun kakkujen täytteet olivat jääneet liian juokseviksi ja valuneet pois. Tämän estämiseksi Taru oli oppinut kuitenkin hyvän kikan: täytteen koostumusta saa säädettyä lisäämällä täytteen sekaan vaniljakreemijauhetta.

mangoinen valumakakku
Mango- ja valkosuklaatäyte tekevät kakusta raikkaan. Kuva: Timo Lamminaho


Levykakkupohja:

4 munaa
1,5 dl sokeria
2 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Mangotäyte:
3 dl mangososetta
1 appelsiinin kuoriraaste
1 dl vaniljakreemijauhetta
2 rkl sokeria

Valkosuklaatäyte:
2 dl vispikermaa
150 g vaniljatuorejuustoa
145 g valkosuklaata

Sokerikreemi:
125g voita tai margariinia
4 dl tomusokeria
1 rkl vettä
pastaväriä

Maitosuklaaganache:
150g maitosuklaata
3/4 dl kuohukermaa

Pohja:
Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi. Lisää loput aineet. Levitä leivinpaperin päälle pellille. Paista 200 asteessa 6–8 min. Kumoa valmis pohja sokeroidulle leivinpaperille ja irrota paistopaperi. Leikkaa pohjasta kaksi pyöreää pohjaa, joiden halkaisija on 18 cm. Kaksi muuta ympyrän mallista pohjaa saat yli jäävistä paloista.

Mangotäyte:
Vatkaa kerma ja lisää muut aineet. Lisää lopuksi vaniljakreemijauhe, joka jämäköittää täytteen.

Valkosuklaatäyte:
Vatkaa kerma. Lisää joukkoon tuorejuusto sekä sulatettu ja hiukan jäähdytetty valkosuklaa.

Kokoa kakku suoraan tarjoiluastialle korkeaa, halkaisijaltaan 18 cm:n reunavuokaa apuna käyttäen tai kokoa kelmulla vuorattuun astiaan, josta kakun saa jähmettyneenä kumottua tarjoiluastiaan.

Laita pohjalle pyöreä kakkupala ja kostuta maidolla. Lisää puolet mangotäytteestä. Kokoa seuraava kerros kakkupalasista, kostuta ja laita valkosuklaatäyte. Kokoa myös kolmas kerros kakkupalasista, kostuta ja lisää mangotäyte. Lisää viimeisenä kokonainen pyöreä kakkupala. Anna hyytyä mieluiten yön yli. Hyytyneeseen kakkuun sipaistaan ohuesti sokerikreemiä, jonka voi värjätä pastavärillä.

Suklaaganache:
Lämmitä kerma ja sekoita suklaa sekaan. Jos seos on liian jämäkkää, lisää kermaa. Valuta suklaaseos kylmän kakun päälle varovasti ja levitä lusikalla reunojen yli. Koristele.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Tiesitkö tämän marjoista? Tässä sinulle viisi hyvää syytä rakastaa niitä

Ruokariippuvuutta hoidetaan kuten muitakin riippuvuuksia – näin tunnistat ruokariippuvuuden

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset uudistavat myös suomalaiset suositukset