Suorittaja vaatii liikaa itseltään ja muilta − Vaarallinen kehä on mahdollista pysäyttää

Suorittaja tavoittelee täydellisyyttä, ja vielä vähän enemmän. Se uuvuttaa ja kiristää pinnaa, tuo kiireen ja vie elämästä ilon. Kun lähihoitaja Anna-Maria Kasanen opetteli päästämään irti suorittamisesta, hänen koko elämänsä muuttui. 

Liiallinen suorittaminen voi johtaa koko kehon stressitilaan. Uniongelmat, ruoansulatusvaivat ja sydäntuntemukset ovat tyypillisiä.

Suorittamiseen taipuvainen saattaa ajautua myös hyvinvoinnin tavoittelussa ääripäihin. Kuva: Laura Vesa

Teksti Mari Vehmanen

Miksi täällä ei ole valmistauduttu kunnolla lääkärin kiertoon? Minä olisin varannut kaiken tarvittavan esille jo etukäteen, jos olisin ollut paikalla. Aina pitää kaikki tehdä itse.

− Moni hoitoalalla työskentelevä varmaan tunnistaa itsessään tällaisia ajatuksia. Ne saattavat olla yksi merkki vääränlaisesta suorittamisesta, lähihoitaja, personal trainer, ravintoasiantuntija ja lyhytterapeuttikoulutettava Anna-Maria Kasanen sanoo.

Hän itse työskenteli aiemmin 14 vuotta lähihoitajana terveydenhuollossa ja ehti kokea useita loppuunpalamisia. Lopulta terapian avulla erääksi keskeiseksi syyksi jaksamisen ongelmiin alkoi paljastua oma taipumus ylisuorittamiseen.

− Pitkään hain selitystä pahaan olooni kaikesta mahdollisesta itseni ulkopuolelta: hoitoalan olosuhteista, pomoista, työkavereista tai jopa kenkuista potilaista. Jossain vaiheessa sitten havahduin kysymään, miksi jotkut kollegat kuitenkin voivat oikein hyvin samoissa töissä?

Anna-Maria arvioi, että ongelmallinen suorittaminen saattaa olla erityisen yleistä nimenomaan hoitotyössä. Alalle saa yleensä hakeutumaan aito kutsumus auttaa muita ihmisiä.

− Aluksi onkin mahtava tunne, kun huomaa pystyvänsä olemaan hyödyksi. Mutta kääntöpuolena seuraa usein halu tehdä aina vain enemmän ja paremmin sekä kontrolloida kaikkea mahdollista.

Koko elämä tiptop

Ensimmäinen merkki suorituskeskeisestä ajattelutavasta voi olla jatkuva ärtyneisyys ympärillä olevia ihmisiä kohtaan. Perheenjäsenet ja työkaverit tuntuvat koko ajan tekevän asioita turhan rennosti ja päästävän itsensä hiukan liian helpolla.

Silti suorittaja tyypillisesti kätkee kiukkunsa, sillä hänen ulkoista käytöstään ohjaa halu miellyttää ja välttää konflikteja.

Oma sisäinen hallinnantarve ulottuu usein kaikille elämänalueille. Ei riitä, että töissä täytyy pystyä koko ajan parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Myös kodin on oltava järjestyksessä ja jokaisen sohvatyynyn ojennuksessa.

− Ja sama mentaliteetti ulottuu usein harrastuksiin asti. Suorittajalle ei rauhoittava kävelylenkki tai rentouttava venyttely riitä. Hänen pitää juosta 20 kilometriä tai taipua joogatunnilla ehdottomasti spagaattiin, Anna-Maria kuvailee.

Lopputuloksena kiireen ja paineen tuntu leimaa jokaista hetkeä. Jonkin ajan kuluttua tilanteeseen alkaa reagoida myös keho. Uniongelmat, ruoansulatusvaivat ja sydäntuntemukset ovat tyypillisiä.

− Keho ja mieli ovat yksinkertaisesti jatkuvassa hälytystilassa. Suorittamisesta on tullut automaattinen tapa toimia, ja stressi pitää tätä kierrettä yllä.

Huomio ensin kehoon

Suorittamisen kehä on mahdollista pysäyttää. Aivan vaivatonta tämä ei kuitenkaan ole, sillä rutiinit vahvistavat tehokkaasti itseään. Muutos puolestaan vaatii tietoista pysähtymistä.

− Alkuun pääsee esimerkiksi tunnistamalla yksittäisiä tilanteita, joissa syyllistävät, suorituskeskeiset ajatukset itseä ja muita kohtaan ottavat vallan. Tämän jälkeen voi havainnoida, mitä kehossa näinä hetkinä tapahtuu. Onko hengitykseni pinnallista? Olenko nostanut hartiat korviin?

Uutta tapaa reagoida voi aluksi opetella niin, että keskittyy stressaavissa tilanteissa yksinomaan fyysisiin tuntemuksiin. Voi sulkea silmät, vetää muutaman kerran henkeä oikein syvään ja pyöritellä hartiat rennoiksi.

− Jo näin yksinkertaiset keinot voivat auttaa katkaisemaan vanhoja suorituskeskeisiä kehiä. Mieli seuraa perässä, kun ensin saa purettua kehon puolustusmekanismeja, Anna-Maria Kasanen kertoo.

Seuraavassa vaiheessa voi alkaa vähitellen muokata omia ajatusmallejaan. Kun itsekritiikki ja vaatimukset valtaavat mielen, käyttöön kannattaakin ottaa aivan uudenlainen, lempeä sisäinen puhe.

Hyviä repliikkejä saa Anna-Marian mukaan miettimällä, mitä sanoisi oikein stressaantuneelle ja itseään liikaan suorittamiseen piiskaavalle ystävälle. Melko varmasti se olisi jotakin erittäin myötätuntoista. Itselle voi sitten lausua juuri näitä samoja kannustuksia.

− Aluksi tällainen tuntuu varmasti tosi teennäiseltä lepertelyltä, mutta kannattaa vain jatkaa sinnikkäästi. Kaikki hyödyllinen vaatii opettelua ja toistoja. Vähitellen itsemyötätuntoisesta puheesta saattaa tulla uusi automaatio.

Sopivasti liikuntaa

Kohtuulliset elämäntavat auttavat pääsemään irti suorituskeskeisyydestä. Suorittajan kannattaa kuitenkin varoa kaikenlaisia ääripäitä hyvinvointia tuottaviin tottumuksiin pyrkiessään.

− Me suorittajat sorrumme niin helposti vaatimaan itseltämme liikaa myös ruokavaliossa ja treenaamisessa. Kultaisella keskitiellä pysytteleminen ja itsensä kuunteleminen auttavat tässäkin, sanoo Anna-Maria.

Liikunnassa hyväksi on kaikenlainen lempeä ja rentouttava tekeminen. Moni nauttii esimerkiksi pitkistä ja rauhallisista metsälenkeistä. Anna-Marian henkilökohtaisessa elämänmuutoksessa suuri rooli on ollut joogalla. Nykyään hän opettaa lajia muillekin.

− Oli ravisuttava kokemus, kun ensimmäisen kerran joogatunnilla sain luvan tehdä vain juuri sen verran kuin hyvältä tuntuu. Ei tarvinnut yltää mihinkään muuhun, hän kertoo.

Säännöllinen, ravitseva ja monipuolinen syöminen tukee suorittamisesta eroon pääsemistä. Anna-Marian mukaan monen suorittajan kierrettä pahentaa aterioiden jättäminen väliin kiireen tunnun vuoksi.

− Tai hyvin tiukasta ruokavaliosta on saattanut tulla jälleen yksi kontrolloitava osa-alue elämään. Energiavaje sitten syventää kehon hälytystilaa.

Vaatii uskallusta irrottaa

Kun suorittamisen kierre vähitellen alkaa raueta, koko elämä saattaa muuttua. Anna-Maria on kokenut tämän itse ja nähnyt muutoksen lisäksi monissa asiakkaissaan.

Työstä, vanhemmuudesta ja harrastuksista on mahdollista saada uudenlaista iloa, kun kaikessa ei ole enää pakko jahdata täydellistä onnistumista. Unen laatu saattaa kohentua ja monenlaiset fyysiset stressioireet kadota.

Tarvittaessa muutokseen kannattaa Anna-Marian mukaan hakea keskusteluapua. Uupuneena ja hätääntyneenä omia haitallisia ajatusmalleja on vaikea itse havaita.

− Vuosien terapia ei välttämättä ole tarpeen, vaan jo muutama tapaaminen ammattilaisen kanssa saattaa auttaa alkuun muutoksessa. Ja jos tulee takapakkia, aina voi hakeutua uudelleen keskustelemaan asioista.


Anna-Maria Kaasasen lukusuosituksia:

  • Minna Marsh: Mentaaliherätys!
  • Kimmo Takanen: Tunne lukkosi
  • Howard C. Cutler & Dalai Lama: Työn ilo

Lue lisää: Hoitoalalla useita uupumiselle altistavia ominaisuuksia

Sinua voisi kiinnostaa myös

Olisinpa tehnyt toisin – Työelämään liittyvä katumus on yleinen tunne

Siilinjärven ihme – Mielenterveyspoissaolot saatiin käännettyä merkittävään laskuun

Tunnetaidot puuttuvat monelta aikuiselta – Tunteissa vellominen ja negatiivinen jumittaminen on yleistä työpaikoilla