Ehkäisyn Käypä hoito -suositus uudistettiin – Hyviä uutisia naisille

Naisten elämänlaatuun panostaminen oli keskeinen periaate, kun ehkäisyn Käypä hoito -suositus uudistettiin.

Ehkäisypillerit.

Luonnollista estrogeeniä eli estradiolia sisältävät yhdistelmäehkäisyvalmisteet jäljittelevät kehon omia hormoneja. Kuva: Mostphotos

Teksti Niina Melanen

Oulun yliopiston naistentautien professori ja ehkäisyn Käypä hoito -työryhmän vetäjä Terhi Piltonen korostaa luotettavan ja turvallisen ehkäisyn merkitystä naisten hyvinvoinnille ja elämänlaadulle. Hän on tyytyväinen hormonaalisen ehkäisyn kehitykseen viime vuosina.  

– On aivan oikein, että naiset eivät halua sietää sivuvaikutuksia, vaan etsivät valmisteita, joiden haittaprofiili on mahdollisimman pieni. Ihannetapauksessa valmiste ei aiheuta haittavaikutuksia lainkaan, vaan tuo pikemminkin terveydellistä hyötyä, Piltonen toteaa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että uusien luonnollista estrogeenia sisältävien tuotteiden riski laskimotukokseen (veritulppaan) on selvästi pienempi kuin synteettisten estrogeenien. Myös muut sivuoireet, kuten mielialavaikutukset, on saatu vähenemään.

Luonnolliset estrogeenit jäljittelevät ihmisen omia hormoneja

Luonnollista estrogeeniä eli estradiolia sisältävät yhdistelmäehkäisyvalmisteet jäljittelevät kehon omia hormoneja ja tukevat naisen terveyttä. Markkinoille on tullut myös uusi yhdistelmäehkäisyvalmiste, jossa estrogeeninä toimii estetroli, luontainen estrogeeni, jota ihmissikiö pystyy tuottamaan, mutta jota aikuisen keho ei enää tuota.

– Hormonivalmisteiden käyttö on lähes kaikille naisille välttämätöntä jossakin vaiheessa elämää, sillä samoilla valmisteilla hoidetaan paitsi raskauden ehkäisyä, myös kuukautishäiriöitä, gynekologisia sairauksia ja vaihdevuosioireita.

Naisten elämänlaatuun panostaminen on ollut työryhmän keskeinen periaate uusien hoitosuositusten laatimisessa. Kaukana ei kuitenkaan ole aika, jolloin naiset eivät voineet hallita lisääntymistään samalla tavalla kuin tänä päivänä.

Ensimmäiset hormonivalmisteet 1960-luvulla olivat varsin vahvoja, ne sisälsivät jopa 100 mg estrogeenia. Vuosikymmenten saatossa määrää on laskettu 20–30 mikrogrammaan. Uudet luonnollista estrogeenia sisältävät e-pillerit tulivat markkinoille reilu 10 vuotta sitten.

Ehkäisyvalmisteiden kehitys on ollut tärkeä osa naisten oikeuksien edistämistä.

– Feministiset liikkeet ja kansalaisaktivistit taistelivat aikoinaan saadakseen valmisteet hyväksytyiksi ja naisten saataville. Ehkäisyn kehittelijöiden ja perhesuunnitteluasioista vastaavien turvallisuus oli uhattuna ja osa joutui vankilaan, Piltonen muistuttaa.

Kuusi keskeistä asiaa ehkäisyn Käypä hoito -suosituksessa:

Ilmainen ehkäisy alle 25-vuotiaille

Raskaudenkeskeytyksiä on eniten alle 25-vuotiailla. Maksuttomalla ehkäisyllä ja neuvonnalla pystytään selkeästi vähentämään raskauden keskeytysten määrää. Maksuttomuus edistää myös tasa-arvoa, sillä suuri osa ehkäisystä perustuu hormonaalisiin valmisteisiin, joita vähävaraiset nuoret eivät välttämättä pysty hankkimaan. Yhdenvertaisuuden kannalta on tärkeää, että maksutonta ehkäisyä on saatavilla asuinpaikasta riippumatta.

Kierukan asetukseen kivunlievitystä

Useat tutkimukset osoittavat, että terveydenhuollossa naisten kipua ei hoideta riittävästi, ja kivun lievitys jää usein puutteelliseksi. Työryhmä suosittelee, että kivun lievitys on aina saatavilla kierukan asetuksen yhteydessä. Tätä varten hoitohenkilökunnan käyttöön on laadittu kuvallinen ohje puudutuksen toteutuksesta.

Mainos

Ehkäisyn valintaan lisää tietoa ja apuvälineet

Ehkäisyvalmisteiden valikoima on laajentunut, ja nykyisin yhä useammalle löytyy sopiva vaihtoehto. Käypä hoito -suosituksiin lisättiin terveydenhuollon henkilökunnalle ohjeita ja apuvälineitä valmisteen vaihtoon tai uudelleen annosteluun, jos ongelmia ilmenee.

Haittavaikutukset otetaan tosissaan

Ehkäisypillerien tavallisimmat haittavaikutukset ovat vuotohäiriöt ja mielialan muutokset, jotka yleensä loppuivat muutaman kuukauden käytön jälkeen. Jos näin ei käy, asia kannattaa ottaa esiin seurantakäynnillä. Hoitohenkilökunnan tueksi päivitettyyn hoitosuositukseen on lisätty käytännönläheisiä ohjeita tavallisimpien ehkäisyyn liittyvien kysymysten ja ongelmatilanteiden ratkaisemiseksi. Tavoitteena on hyvä elämänlaatu valmisteiden käytön aikana.

Aikaa perhesuunnitteluun

Työryhmä haluaa suosituksissa tuoda esiin myös perhesuunnitteluun liittyvän tiedon ja tuen tarpeen. Varsinkin alle 25-vuotiaille halutaan tarjota mahdollisuus puhua ammattilaisen kanssa lisääntymisterveydestä, tarjota tietoa hedelmällisyydestä ja perhesuunnittelusta sekä hälventää mahdollisia perheen perustamiseen liittyviä huolia ja pelkoja.

Miesten ehkäisy

Kondomi on yleisimmin käytetty miesten ehkäisykeino, joka suojaa sekä ei-toivotulta raskaudelta että sukupuolitaudeilta. Hormonipohjaiset menetelmät ovat edelleen kehitysvaiheessa. Pillereitä, pistoksia ja geelejä on kokeiltu. Nämä menetelmät pyrkivät tilapäisesti vähentämään siittiöiden tuotantoa, mutta niiden kehittämisessä on edelleen haasteita sivuvaikutusten hallinnassa ja ehkäisytehon varmistamisessa.

Mainos

Lue myös:

Rintojen elinkaaressa riittää nousuja ja laskuja – Muotoon ja kokoon vaikuttavat ikä, hormonit, perimä ja painonvaihtelut

Vulvodynia aiheuttaa jatkuvaa kipua – tarjolla moniammatillista hoitoa, joka tutkitusti auttaa

Heikkeneekö libido? Se voi kertoa testosteronivajeesta

Sinua voisi kiinnostaa myös

Psykologian tohtori Tomi Bergström: ”Mielenterveysongelmat ovat yhteisöllisiä”

ADT on itseaiheutettu tarkkaavaisuuden häiriö – Kuinka löydän kadonneen keskittymiskykyni?

Jäkälöitymissairaudet koettelevat ihoa ja mieltä