Kakkostyypin diabeteksen ja sen aiheuttamat lisäsairaudet voi ehkäistä elintavoilla

Puoli miljoonaa suomalaista sairastaa kakkostyypin diabetesta. Heistä lähes puolella on sen aiheuttama munuaissairaus. Maailman munuaispäivää vietetään 14.3.

diabetes voi johtaa munuaissairauteen

Hyvä sokeritasapaino ja normaali verenpaine vähentävät riskiä munuaisvaurioon. Normaalin painon ylläpitäminen ja säännöllinen liikunta ovat diabeetikolle äärimmäisen tärkeitä. Kuva: Ingimage.

Diabetes on munuaissairauksien merkittävin aiheuttaja. Diabeteksen pitkä kesto ja pitkäaikainen huono sokeritasapaino ovat munuaissairauden puhkeamisen suurimpia riskitekijöitä.

Tyypin 2 diabetes kehittyy elintapojen ja perimän yhteisvaikutuksesta. Yli puolet suomalaisista aikuisista on ylipainoisia ja viidennes lihavia. Lihavuus on yksi tyypin 2 diabeteksen tärkeimmistä riskitekijöistä.

– Kun aloitin lääkärinä 1970-luvulla, tyypin 2 diabetes oli harvinainen, eikä sen aiheuttamaa munuaissairautta esiintynyt. Sairaus tunnettiin silloin vanhuustyypin diabeteksena. Sittemmin nimi muuttui aikuistyypin diabetekseksi. Kun sitä esiintyy nykyään lapsillakin, nimeksi on vakiintunut tyypin 2 diabetes, emeritusprofessori Jukka Mustonen kertoo.

Diabetes on nopeimmin yleistyvä sairaus

Diabetes on yksi maailman nopeimmin yleistyvistä sairauksista. Suomen munuaistautirekisterin mukaan tyypin 2 diabeteksen aiheuttama munuaissairaus alkoi lisääntyä 80-luvun puolivälissä. 90-luvun lopussa se oli kroonisen munuaissairauden yleisin syy. Vuonna 2017 munuaistautirekisterin mukaan 30 prosentilla dialyysihoidon aloituksen syy oli tyypin 1 tai 2 diabeteksen aiheuttama munuaissairaus.

Mainos

– Tyypin 2 diabeteksen lisääntymisen tärkein syy on lihavuusepidemia. On kylmä tosiasia, että lihavuus johtuu liiallisesta kalorimäärästä. Evoluutio on johtanut siihen, että ihminen pyrkii syömään aina, kun ruokaa on tarjolla. Kun nyt joka käänteessä on tarjolla hyvänmakuista ja usein edullista roskaruokaa eli ruokaa, jossa on paljon nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja, rasvaa ja suolaa, ihminen on vaikeassa tilanteessa, Jukka Mustonen sanoo.

Mustonen peräänkuuluttaa myös elintarviketeollisuuden vastuuta: jos ruoan kalorimäärä merkittäisiin näkyväksi tuotteisiin, se saattaisi vähentää kulutusta. Painon pudotukseen eivät ihmedieetit tehoa, vaan ainut keino on vähentää syötyjen ja juotujen kalorien määrää.

Ennaltaehkäisy on paras hoitomuoto

Ylipainon välttämisen lisäksi jo puolen tunnin päivittäinen liikunta vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Myös kovan rasvan välttäminen, pehmeiden rasvojen käyttö ja ravintokuitujen lisääminen kannattaa. Tupakointi edistää diabeettisen munuaissairauden kehittymistä ja etenemistä. Se nostaa myös verenpainetta.

Diabeetikon munuaisten kuntoa pitää tarkkailla säännöllisillä kokeilla.

– Korkea verenpaine vahingoittaa munuaisia. Diabeettisen munuaissairauden hoidossa tärkeää on verenpaineen hyvä hoito. Myös veren rasva-arvoihin ja sokeritasapainoon on kiinnitettävä huomiota, Jukka Mustonen painottaa.

Munuais- ja maksaliitto

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Keliakian hoito vaatii muruntarkkaa dieettiä – Vääränlaisesta ruoasta rajut seuraukset

Hoitamaton geneettinen sydänvika on tikittävä aikapommi – Sadat suomalaiset kantavat geenivirhettä tietämättä siitä itse

Aivotärähdyksen jälkeen tärkeintä on kehon ja mielen lepo