Keliakian hoito vaatii muruntarkkaa dieettiä – Vääränlaisesta ruoasta rajut seuraukset

Keliakia on koko kehon sairaus, joka voi oireilla monin tavoin. Hoitamattomana se saattaa aiheuttaa lisäsairauksia.

Nainen tutkii leipää suurennuslasilla.

Gluteenia sisältävä ja gluteeniton tuote voivat näyttää samanlaisilta. Gluteenittomuus selviää vain tuotteen pakkauksesta. Pienikin muru vääränlaista viljaa on keliaakikolle haitallista. Kuva: Mostphotos

Teksti Minna Lyhty

Vanhusten hoitokodissa kaikkien aamupuuroon laitetaan kuitulisä. Sattumalta sijainen kiinnittää huomiota siihen, että se on ruispohjainen. Kuitulisää on annettu useiden kuukausien ajan myös keliaakikko asukkaalle. Hoitajat ovat pitkään ihmetelleet, miksi asukas kärsii kivuista ja ruokahaluttomuudesta.

– Saamme kuulla ajoittain Keliakialiitossa tilanteista, joissa keliaakikko on saanut gluteenipitoista ruokaa. Seuraukset ovat rajut. Jos gluteenille altistuu päivittäin, suoliston tulehdusreaktio pysyy yllä ja suolinukka tuhoutuu. Se aiheuttaa esimerkiksi anemiaa, masennusta ja osteoporoosia. Pahimmassa tapauksessa kehittyy suoliston lymfooma eli pahanlaatuinen syöpäkasvain, Keliakialiiton asiantuntija Minna Halve kertoo.

Pienikin määrä gluteenia on keliaakikolle haitaksi.

Mainos

– Jos annat keliaakikolle väärää ruokaa, sitä voisi verrata siihen, että antaisit potilaalle väärät lääkkeet. Oireet, esimerkiksi pahoinvointi, vatsakivut ja oksentelu, saattavat kestää muutaman päivän. Vaikka ne helpottavat melko nopeasti, gluteenin aiheuttama tulehdus ja suolinukkavaurio paranevat paljon hitaammin. Keliakia on sairaus, jonka ainoa hoitokeino on muruntarkka dieetti.

Halve painottaa sitä, että sote-alan yksiköissä jokaisella on oikeus turvalliseen ruokailuun. Lähihoitajilla on suuri vastuu, sillä he tarjoavat ruokia ja auttavat ruokailussa.

90 000 sairastaa keliakiaa tietämättään

Keliakia on parantumaton autoimmuunisairaus. Taudin aiheuttaa vehnän, ohran ja rukiin valkuaisaine gluteeni, joka vaurioittaa ohutsuolen suolinukkaa. Sairaus voi puhjeta missä iässä tahansa. Sairastumiseen tarvitaan perinnöllinen alttius. Esiintyvyys Suomessa on 2,4 prosenttia väestöstä.

– Jopa 90 000 ihmistä sairastaa keliakiaa tietämättään. Vain noin 40 000 on saanut diagnoosin. Sairaus on vanhuksilla muuta väestöä yleisempi. Olisi tärkeää, että hoitajat huomaisivat gluteenin aiheuttamat oireet ja pyytäisivät lääkäriltä lähetteen tutkimuksiin, Minna Halve sanoo.

Keliakia diagnosoidaan verikokeella tai mahalaukun tähystyksellä. Ihokeliakia todetaan iholta otettavasta koepalasta.

Taudin oireina voivat olla vatsakipu, turvotus, ilmavaivat, ummetus, ripuli, suolen toiminnan vaihtelu ja imeytymishäiriöt. Ihokeliakiassa kutisevia rakkuloita esiintyy kyynärpäissä, polvissa, hiuspohjassa ja pakaroissa.

Hoitamaton keliakia saattaa aiheuttaa muun muassa hampaiden kiillevaurioita, maksan vajaatoimintaa, osteoporoosia, niveloireita, polyneuropatiaa, lapsettomuutta ja muistihäiriöitä. Laihtuminen on monen tietämä oire, mutta suurin osa sairastuneista on normaali- tai ylipainoisia. Lapsilla keliakia voi aiheuttaa pituuskasvun hidastumista ja murrosiän viivästymistä.

Mainos

Oireet voivat olla lieviä, kohtalaisia tai vaikeita. Joillakin niitä ei ole lainkaan.

Halve painottaa sitä, että diagnoosin saaneiden keliakian hoitoa olisi tärkeää seurata vasta-ainetutkimuksella säännöllisesti.

– Jos ei saa oireita, ei tiedä altistuneensa gluteenille. Esimerkiksi vanhuspalveluissa olisi hyvä ohjelmoida keliaakikoille vuosikontrolli, jonka avulla seurataan ruokavalion toteutumista. Näin ehkäistään lisäsairauksien puhkeamista.

Säilytä viljatuotteet oikein

Säilytä gluteenittomat viljatuotteet erillään muista viljatuotteista. Älä koskaan laita niitä esimerkiksi samaan leipäkoriin.

Käytä erillisiä välineitä

Käytä erillisiä välineitä gluteenittoman ruoan käsittelyssä. Keliaakikolla pitää olla oma margariinirasia ja voiveitsi, jotta rasiaan ei pääse yksikään vääränlainen viljanmuru. Margariininappi on turvallisempi kuin rasia. Gluteenittomille tuotteille pitää käyttää aina puhdasta leikkuualustaa.

Valvo yhteinen ruokailu

Keliakiaa sairastava lapsi, muistisairas tai kehitysvammainen ei välttämättä osaa itse huolehtia gluteenittomasta ruokavaliosta. Vastuu siitä jää työntekijälle. Hoitajan velvollisuus on varmistaa, ettei keliaakikko maistele vierustoverin ruokia ruokapöydässä.

Älä tarjoa, jos olet epävarma

Gluteenia sisältävä ja gluteeniton tuote voivat näyttää samanlaisilta. Ainesosaluettelo on aina luettava. Älä tarjoa tuotetta, jos olet epävarma sen sisällöstä.

Perehdytä sijaiset ja opiskelijat

Kerro keliakiasta ja sen hoidosta. Opeta oikeanlaiset toimintatavat ruokailutilanteisiin.

Muista keliaakikon omat herkut

Päiväkodeissa, asumisyksiköissä ja hoitokodeissa keliaakikoille pitää varata omia herkkuja, joita tarjotaan muiden saadessa gluteenipitoisia tuotteita. Ruokavalion vuoksi ketään ei saa asettaa epätasa-arvoiseen asemaan. Älä tee numeroa erilaisesta ruoasta, vaan suhtaudu asiaan myönteisesti.

Päivitä osaaminen

Sote-alan koulutuksissa käsitellään keliakiaa, mutta opintojen jälkeen on tärkeää päivittää omaa osaamistaan säännöllisesti. Keliakialiitto.fi-verkkosivustolla on uusinta tutkittua tietoa keliakiasta. Sivustolla on oma osio terveydenhuoltoalan ammattilaisille.

Mainos

Lue myös:

Matala varastorauta on naisten ongelma – alhainen ferritiini aiheuttaa monenlaisia oireita

Tanssita luustoa – terveellisillä elintavoilla voit pienentää omaa osteoporoosiriskiäsi

Kuitupitoinen ruoka ehkäisee paksusuolen pullistumia – umpipussit ovat iäkkäillä enemmän sääntö kuin poikkeus

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitamaton geneettinen sydänvika on tikittävä aikapommi – Sadat suomalaiset kantavat geenivirhettä tietämättä siitä itse

Aivotärähdyksen jälkeen tärkeintä on kehon ja mielen lepo

Huutia päänsärylle – Uudet täsmälääkkeet estävät tehokkaasti migreeniä