– Tavallinen virhe alkoholin ja lääkkeiden yhteiskäytössä on se, että unohtaa ottaa lääkkeen tai ottaa sitä liikaa, kun ei muista, ottiko sen jo. Alkoholi voi myös pahentaa tautia ja vaikeuttaa sen hoitoa. Vaarallisin yhteiskäytön riski on liiallinen sedaatio, sillä alkoholi ja tietyt lääkkeet lamaavat keskushermostoa, päihdelääkäri Margareeta Häkkinen kertoo.
Alkoholin ja lääkkeiden yhteiskäytön seurauksena Suomessa kuolee vuosittain lukuisia ihmisiä. Tilastoa siitä, kuinka monen kuolinsyynä on yhteiskäyttö, ei ole saatavilla. Kuolinsyyksi merkitään joko alkoholi- tai lääkemyrkytys merkittävimmän aineen perusteella. Tosiasiassa useat myrkytyksistä ovat useamman tekijän aiheuttamia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston mukaan vuonna 2018 alkoholimyrkytykseen kuoli 251 suomalaista, joista 195 oli miehiä ja 56 oli naisia. Näissä kuolemissa osatekijänä ovat saattaneet olla lääkkeet.
Häkkinen on huomannut työssään, että suomalaiset tietävät kohtuullisen hyvin, että alkoholi ja keskushermostoa lamaavat lääkkeet aiheuttavat riskin. Suomalaisilla on kuitenkin tiedon puutetta siitä, miten yhteiskäyttö vaikuttaa kroonisiin sairauksiin. Esimerkiksi diabetes, lääkkeet ja alkoholi ovat haastava yhdistelmä.
– Maailman käytetyin diabeteslääke on metformiini. Runsaan juomisen ja metformiinin yhteiskäytön seurauksena voi olla maitohappoasidoosi. Se on hengenvaarallinen tila.
Diabeteslääkkeet ovat erilaisia, joten alkoholin käyttö voi aiheuttaa monenlaisia haittoja. Siksi jokaisen diabeetikon pitää selvittää, voiko hän käyttää alkoholia ja jos voi, minkä verran. Alkoholi yksinäänkin ilman lääkityshaittoja häiritsee sokeritasapainoa.
Kroonista juomista vai kertahumala?
Alkoholilla voi olla erilaiset vaikutukset sairauteen ja sen lääkitykseen riippuen siitä, käyttääkö alkoholia kroonisesti vai tilapäisesti. Krooninen käyttö saattaa vaikuttaa siten, että lääkityksen teho laskee. Kertahumala taas saattaa tehostaa joidenkin lääkkeiden vaikutusta. Esimerkiksi verenpainepotilaan alkoholin käyttämisessä on riskejä.
– Jos käyttää alkoholia kroonisesti, se nostaa verenpainetta. Silloin lääkehoidon teho ei riitä, vaikka ottaisikin lääkkeet säännöllisesti. Kova kertahumala taas saattaa laskea verenpainetta vaarallisen alas, Margareeta Häkkinen kertoo.
Häkkisen mielestä on tärkeää, että hoitajat ovat tietoisia lääkkeiden ja alkoholin yhteiskäytön vaikutuksista.
– Alkoholi saattaa olla omituisten oireiden ja laboratoriotulosten takana. Siksi alkoholin käyttämisestä pitää kysyä aktiivisesti, vaikka näyttäisi siltä, ettei alkoholi ole asiakkaan tai potilaan ongelma.
Häkkinen huomasi tämän itse, kun hän työskenteli terveyskeskuksessa.
– Kun Marevania käyttävän potilaan INR-arvo heitteli paljon, siihen oli usein syynä alkoholi. Nämä potilaat olivat yleensä sellaisia, etten osannut aluksi edes epäillä tätä syytä. Siksi pitää uskaltaa rohkeasti kysyä alkoholin käyttämisestä, vaikka se ei tulisi ensimmäisenä selittävänä tekijänä mieleen.
Lääkkeet, joita ei saa käyttää alkoholin kanssa lainkaan:
- Alkoholiriippuvuuden hoitoon tarkoitettu Antabus. Vaikuttavana aineena on disulfiraami. Yhteiskäyttö aiheuttaa antabus-reaktion, jonka oireina ovat kasvojen punoitus, päänsärky, kuumotus, verenpaineen lasku ja oksentelu. Alkoholia pitää välttää jopa kaksi viikkoa disulfiraamin käytön lopettamisen jälkeen.
- Bakteeri-infektioiden ja loisten häätöön tarkoitetut antibiootit. Vaikuttavina aineina ovat metronidatsoli ja tinidatsoli. Kauppaniminä ovat Flagyl, Trikozol Metronidazol Helipak ja Fasigyn. Nämä lääkkeet yhdessä alkoholin kanssa voivat aiheuttaa antabus-reaktion. Kun on ottanut metronidatsolia, alkoholia pitää välttää vähintään 48 tunnin ajan. Tinidatsolin ottamisen jälkeen pitää olla vähintään 72 tuntia ilman alkoholia.
- Virtsatietulehduslääke nitrofurantoiini voi myös aiheuttaa antabus-reaktion.
Lääkkeet, jotka aiheuttavat alkoholin kanssa riskin:
Nämä lääkkeet voivat aiheuttaa alkoholin kanssa käytettynä keskushermosto- tai hengityslaman.
- Unilääkkeet, kuten Imovane, Tenox, Dormicum ja Stilnoct.
- Rauhoittavat lääkkeet, kuten Opamox, Diapam, Temesta ja Atarax.
- Opioidit, kuten Panacod, Codesan Comp, Tramal, Norspan, Durogesic ja Oxynorm.
- Epilepsia ja hermokipulääkkeet, kuten Absenor, Deprakine, Frisium ja Lyrica.
- Lihasrelaksantit, kuten Sirdalud ja Norflex.
- Kipulääkkeet, joissa vaikuttavana aineena on parasetamoli, kuten Para-Tabs ja Panadol. Parasetamoli ei aiheuta alkoholin kanssa otettuna keskushermosto- tai hengityslamaa, mutta voi aiheuttaa maksavaurion.
Lääkkeet, joilla voi olla yhteisvaikutuksia alkoholin kanssa:
- Diabeteslääkkeet ja alkoholi eivät sovi hyvin yhteen. Monet diabeteslääkkeet aiheuttavat alkoholin kanssa voimakkaan verensokerin laskun. Jos lääkkeet jäävät ottamatta, riskinä on liian korkea verensokeri.
- Mieliala- ja psyykenlääkkeet, kuten Triptyl, Anafranil, Noritren ja Ketipinor. Alkoholi voi pahentaa mielialaoireita, lisätä väsymystä ja aiheuttaa koordinaatiohäiriöitä. Lääkehaitat korostuvat kohtuullisillakin alkoholiannoksilla. Lisäksi riskinä ovat maksavauriot.
- Tulehduskipulääkkeet, joissa vaikuttavana aineena on ibuprofeeni, ketoprofeeni tai asetyylisalisyylihappo. Kauppaniminä ovat esimerkiksi Burana, Ibumax, Ketorin ja Aspirin. Nämä lääkkeet saattavat aiheuttaa ruoansulatuskanavan ärsytystä ja verenvuotoa alkoholin kanssa.
- Verenohennuslääke Marevanin teho muuttuu alkoholin vaikutuksesta. Riskinä ovat veritulpat tai verenvuodot.
- Verenpainelääkkeet ja alkoholi eivät ole yksinkertainen yhdistelmä. Alkoholin krooninen käyttö nostaa verenpainetta, jolloin lääkitys ei laske verenpainetta riittävästi. Toisaalta alkoholi laajentaa verisuonia, joten yhteiskäyttö voi johtaa verenpaineen äkilliseen laskuun.
Lähde: päihdelinkki.fi ja Margareeta Häkkinen