Lonkan nivelrikko on viheliäinen mutta yleinen sairaus

Sitä helposti konkkaa, kun kolottaa lonkkaa. Onko aamulla vaikea nousta tuolista tai jomottaako nivusessa kävelylenkin jälkeen? Tai puhisuttaako sukkien laitto, kun ei vaan meinaa taipua? Kyse voi olla lonkan nivelrikosta, se on yleinen vaiva yli viisikymppisillä.

Lonkan nivelrikko

Lonkka on pallonivel, jossa tapahtuu paljon erisuuntaisia liikkeitä, kuten koukistusta, ojennusta, loitonnusta ja lähennystä. Kuva: Mostphotos

Teksti Mari Frisk

Lonkan nivelrikko koskee (sananmukaisesti) koko niveltä, muutokset ilmenevät niin nivelrustossa, luussa kuin nivelkalvossakin. Sairaus etenee vuosien aikana sitä mukaa, kun kollageenin hajoaminen kiihtyy. Rusto ei ole uusiutuvaa kudosta.

Kipu johtuu nivelen rakenteiden muutoksista ja niihin liittyvistä tulehdusreaktiosta. Nivelrikko vaikuttaa myös niveltä ympäröiviin lihaksiin.

– Kivun takia ihminen ei käytä lonkkaniveltä ympäröiviä lihaksia, joko tietoisesti tai tiedostamattaan ja lihasten voima alkaa heikentyä. Kyseessä ei siis ole piuhavika, vaan hermotus toimii, fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen sanoo.

Pakarat ja reiden lihakset heikkenevät ensimmäisenä, kun tauti on jyllännyt tarpeeksi pitkään.

– Nivelrikko voi kehittyä lonkkiin samanaikaisesti tai ensin vain toiselle puolelle, Pohjolainen kertoo ja jatkaa:

– Traumaperäinen eli esimerkiksi murtumasta johtuva nivelrikko on yleensä toispuoleista.

Jos pidemmälle edennyt nivelrikko jäytää vain toista lonkkaa, on lihasheikkous helppo erottaa, tällöin nivelrikon puoleinen reisi on kapea.

Jomotusta, jäykkyyttä ja juilintaa

Nivelrikkokipua kuvataan tavallisesti jomottavaksi tai juilivaksi. Kipu pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Sairauden edetessä kolotus voi herättää myös yöllä.

– Nivelrikossa kipu on yleensä aaltoilevaa, se voi tulla ja mennä, Pohjolainen kertoo.

Puutuminen ja pistely eivät ole tyypillisiä nivelrikko-oireita, vaan ne kertovat usein hermoperäisestä vaivasta.

Mainos

Lonkkanivelestä peräisin oleva kipu tuntuu usein pahiten nivusessa ja reiden etupinnalla. Se voi säteillä myös koko reiteen ja jopa polven ja säären sisäpinnalle saakka.

Jäykkyys ja liikelaajuuksien pieneneminen ovat kivun lisäksi yleisiä oireita. Ne hankaloittavat arkea, kun käveleminen, portaissa kulkeminen ja wc-pöntölle istahtaminen ja ylös nouseminen eivät suju entiseen malliin.

– Naksuminen ei ole nivelrikon merkki. Myös terve nivel voi naksua, Pohjolainen sanoo.

Pelkkä pakarakipu ei viittaa lonkkavaivaan

Moni laittaa käden takataskuun, kun lääkäri tai fysioterapeutti pyytää näyttämään, missä lonkkakipu tuntuu. Jos pakarakipu on ensisijainen oire, syy ei löydy välttämättä lonkkanivelestä, vaan selästä, risti-suoliluu- eli si-nivelistä tai syvistä ulkokiertäjistä, kuten piriformiksesta.

Reiden ulkosivulla ja pakaroiden reunoissa tuntuvat kivut puolestaan ovat monesti merkki limapussin tulehduksesta.

Nivelrikossa pakarat kipeytyvät tavallisesti vasta siinä vaiheessa, kun lihakset ovat jo heikentyneet ja niiden kiinnityskohdat ärtyneet.

Diagnosointi on palapelin rakentamista

Lonkan ja lantion kiputilojen diagnostiikassa suurin haaste liittyy yleensä siihen, että alueella on paljon toimintaa ja rakenteet liittyvät toisiinsa niin fysiologisesti kuin toiminnallisestikin.

Kipu voi tuntua lonkassa, vaikka se olisi peräisin selästä, vatsasta tai muualta lantion alueelta. Erotusdiagnostiikassa pitää huomioida muun muassa tulehdukselliset nivel- sekä reumasairaudet, nivustyrät, lanneselän diskusdegeneraatioista ja fasettinivelrikoista johtuva säteilykipu, vatsanelinten tulehdukset ja kasvaimet.

Ahdas lonkka -oireyhtymä voi aiheuttaa samantyyppisiä kipuja kuin nivelrikko. Tällöin nivelessä on myös liikerajoituksia, mutta ahdas lonkka on tavallisesti nuorempien, noin 20–40-vuotiaiden vaiva.

Keholla on tapana kehittää erilaisia kompensaatiomalleja, joten kivun alkuperän selvittäminen ei aina ole helppoa senkään takia. Kipu voi siis edetä kaatuvien dominopalikoiden lailla kehonosasta toiseen.

Liiketestit kertovat paljon

Lonkka on pallonivel, jossa tapahtuu paljon erisuuntaisia liikkeitä: koukistusta, ojennusta, loitonnusta, lähennystä, sisäkiertoa, ulkokiertoa ja näiden liikkeiden yhdistelmiä. Nivelrikossa kiertoliikkeiden kokonaislaajuus ja loitonnusliike tyypillisesti pienenevät. Usein sisäkierto on rajoittunut, ja sitä testatessa tulee nivuskipua.

Röntgenkuvantaminen on tärkeä osa diagnosointia, mutta aina kuvatkaan eivät kerro koko totuutta. Kuvissa voin näkyä vain vähän muutoksia, vaikka oireita olisi paljon tai toisinpäin. Magneettikuvausta käytetään pääasiassa sulkemaan pois muut mahdolliset sairaudet.

– Nivelrikko on osa normaalia ikääntymistä. Jos kaikkien yli 70-vuotiaiden lonkat kuvattaisiin, nähtäisiin nivelrikkoa noin 40 prosentilla, yli 80-vuotiaista jo lähes jokaisella. On tärkeää muistaa, että hoidetaan ihmistä ja kipuja, ei röntgen- tai magneettikuvia, Pohjolainen painottaa.

Mainos

Painonhallintaan kannattaa panostaa

Ylipaino ja nivelrikko ovat huono yhdistelmä. Laihduttaminen vaatii tavallista enemmän motivaatiota ja kekseliäisyyttä, jos kävely sattuu ja aiemmin lenkkeily on ollut se toimivin tapa pitää kroppa ja pääkoppa kunnossa.

Nivelrikkoa ei voi parantaa tai lonkkaa korjata ilman tekonivelleikkausta.

Voiko etenemistä estää?

– Kohtuullinen liikunta ylläpitää nivelruston hyvinvointia. Ylipainon lisäksi kannattaa välttää voimakkaasti niveliä kuormittavia fyysistä työtä. Raskas liikuntakin voi kuormittaa niveltä liikaa, tällöin puhutaan yleensä extreme-lajeista, ei peruskuntoilusta, Pohjolainen summaa.

Oireita voi kuitenkin lievittää ja toimintakykyä parantaa. Liikunta on lääke nivelrikonkin tapauksessa. Liikkeessä tuntuva kipu ei vauhdita nivelrikkoa.

Uinti ja muu vesikuntoilu jumpasta juoksuun sekä maastohiihto, pyöräily ja kuntoilupyöräily sopivat lähes kaikille, sillä ne eivät kuormita niveliä.

Pohjolainen suosittelee välttelemään lajeja, joista tulee kovia iskutuksia.

Mainos

– Hengästyminen ei ole vaarallista, päinvastoin. Liikunnan pitää kuormittaa, jotta sillä on terveysvaikutuksia, Pohjolainen muistuttaa.

Mukautettu porrastreeni voi sopia myös lonkan nivelrikosta kärsivälle, kunnon mukaan toki: ylös omin jaloin ja alas hissillä.

Tulevaisuudessa mahdollisesti siintävä tekonivelleikkaus ei ole syy jättää huolehtimatta painonhallinnasta tai yleiskunnosta. Leikkauksessa vaihdetaan vain nivel, ei muuta terveyttä ja lihaskuntoa.

Venyttely voi helpottaa hetkeksi

Usein lonkan nivelrikosta kärsivillä lonkan koukistajat ja reiden lähentäjät kiristyvät, ja venyttely voi helpottaa kipuja. Sen sijaan ahtausoireyhtymässä venyttelystä voi olla haittaa, kun nivel on jo valmiiksi löysä.

Nivelkuormitusta vähentävät kengät ja pohjalliset voivat tuntua hyvältä ja kannustaa kävelemään.

Nivelvaivoihin markkinoidaan erilaisia luontaistuotteita. Tutkimusten mukaan esimerkiksi glukosamiini ja kondroitiini vastaavat teholtaan lumelääkkeitä.

Lonkan nivelrikko pähkinänkuoressa

  • Lonkan nivelrikko alkaa oireilla tavallisesti viisikymppisillä. Noin 5 % suomalaisista sairastaa sitä.
  • Nivelrikolle alistavat ikääntyminen, nivelvammat, ylipaino ja raskas nivelkuormitus, esimerkiksi fyysinen työ tai kova urheilu. Myös synnynnäisillä nivelen epämuodostumilla sekä elämän aikana kehittyneillä virheasennoilla on osuutensa.
  • Geneettinen alttius yhdistettynä muihin riskitekijöihin kasvattaa kokonaisriskiä, tavallisesti perinnölliset ongelmat liittyvät rustoon.
  • Nivelterveyttä voi ylläpitää painonhallinnalla, liikkumalla sopivasti ja varomalla liikakuormitusta.
  • Diagnoosi perustuu oireisiin, röntgenkuviin ja liiketestipatteristoon.
  • Magneettikuvausta voidaan käyttää täydentävänä tutkimuksena.
  • Nivelrikkoa ei voi todeta verikokeilla.
  • Nivelrikko on lisääntynyt viime vuosikymmeninä ja lisääntyy todennäköisesti tulevaisuudessa, kun väestö ikääntyy.

Lonkan nivelrikon hoidon kulmakivet

  • Liikunta on lääke. Hae harjoitteluohjeet esimerkiksi fysioterapeutilta. Vesi-
    lajit, hiihto ja kuntosaliharjoittelu sopivat useimmille. Erityisesti pakaroiden treenaaminen on tärkeää.
  • Lonkan etuosan venyttäminen voi helpottaa oireita.
  • Ylipaino ja lonkan nivelrikko on huono yhdistelmä. Laihduttaminen ei
    paranna nivelrikkoa, mutta todennäköisesti lievittää sen oireita.
  • Lääkkeellisessä kivunlievityksessä ensisijainen valmiste on parasetamoli.
    Tulehduskipulääkkeitä voi käyttää kuureina. Opioideja voi kokeilla vain pitkälle edenneessä nivelrikossa, jos kipua ei voida muuten hoitaa.
  • Iholle voi myös sivellä tulehduskipuvoiteita- ja -geelejä.
  • Lonkassa ei juuri käytetä injektiohoitoja, sillä lonkkanivel on syvällä. Glukokortikoidipistoksia voi kokeilla, mutta ne pitäisi aina tehdä ultraäänikontrollissa, sillä alueella on paljon rakenteita, jotka voivat vioittua.
  • Jos oireet ovat vaikeita ja haittaavat merkittävästi arkea, yösärky ja vakavat virheasennot ovat syitä harkita tekonivelleikkausta. Leikkauksen jälkeen liikkuvuus normalisoituu ja kivut katoavat.

Lähteinä käytetty myös: Polvi- ja lonkkanivelrikko, Käypä hoito -suositus, Lonkan nivelrikko, Lääkärikirja Duodecim, fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen, webinaari, Lonkan nivelrikko 13.10.20, Auron, Mika Ulaska, tuki- ja liikuntaelimistön erikoisasiantuntija omt fysioterapeutti

Sinua voisi kiinnostaa myös

Keliakian hoito vaatii muruntarkkaa dieettiä – Vääränlaisesta ruoasta rajut seuraukset

Hoitamaton geneettinen sydänvika on tikittävä aikapommi – Sadat suomalaiset kantavat geenivirhettä tietämättä siitä itse

Aivotärähdyksen jälkeen tärkeintä on kehon ja mielen lepo